2023-02-26 10:55:33
Φωτογραφία για Δεντρόσπιτα. Από τα παιδικά καταφύγια στην βιώσιμη αρχιτεκτονική
Η ιστορία τους είναι τόσο παλιά όσο και αυτή του ανθρώπου, αφού για μεγάλες προϊοστορικές περιόδους θεωρείται πως οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν δεντρόσπιτα ως κατοικίες ή καταφύγια, με  σκοπό την προστασία τους από εχθρούς και φυσικά φαινόμενα όπως οι πλημμύρες.

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους ακόμη και σήμερα αυτόχθονες κοινότητες σε Αμερική και Αφρική χρησιμοποιούν τα δεντρόσπιτα ως μόνιμες κατοικίες, παρατητήρια ή σημεία ανάπαυσης μέσα σε χαώδης εκτάσεις, τις οποίες οι πληθυσμοί αυτών των περιοχών υποχρεώνονται να διασχίζουν τακτικά προς ανεύρεση τροφής ή πόσιμου νερού. 

Στην κατηγορία των δεντρόσπιτων ανήκουν οι κάθε μεγέθους και σχήματος υπερυψωμένες του εδάφους κατασκευές, με ή χωρίς στέγη, που χρησιμοποιούν κορμούς δέντρων για την βασική ή επικουρική στήριξή τους. Η στήριξη ανάλογα με τον τύπο της κατασκευής επιτυγχάνεται είτε με μη επεμβατικές (ξύλα, σκοινιά, συρματόσχοινα κλπ) είτε και με επεμβατικές μεθόδους (βίδες, μπουλόνια, κλπ)


Η μαγεία που ασκεί στα παιδιά η αίσθηση πως βρίσκονται ψηλά και ....κρυμμένα από όλους, ανάμεσα στα κλαδιά των δέντρων, αποδείχθηκε πως το ίδιο έντονο συναρπάζει και τους ενήλικες.

Έτσι πρόκειται για έναν τύπο κτίσματος που μετά την δεκαετία του 1990, σε Αμερική, Καναδά, Ασία αλλά και περιοχές της Βόρειας Ευρώπης, γνωρίζει ραγδαία εξέλιξη και δεντρόσπιτα σύγχρονης αρχιτεκτονικής χρησιμοποιούνται πλέον ως πολύ εμπορικά τουριστικά καταλύμματα. 

Λόγω της αυξημένης ζήτησης αντίστοιχη θεαματική εξέλιξη γνωρίζει και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός τους και εκτός  της κλασικής απλοποιημένης και αμιγώς ξύλινης μορφής δεντρόσπιτα δημιουργούνται πλέον με την μορφή μιας μεγαλύτερης και κάθε σχήματος πλατφόρμας στηριγμένης σε δέντρα, που μπορεί να καλύπτει επιφάνεια από λίγα τμ έως αυτή ενός συμβατικού μικρού σπιτιού. 

Σύγχρονα δεντρόσπιτα δημιουργούνται πλέον, εκτός από ξύλο και από μεταλλικά ανακυκλώσιμα υλικά σε ιδιαίτερα μοντέρνες φόρμες, ενώ ιδιαίτερες εντυπωσιακές και οι κατασκευές διαφορετικών επιπέδων. 

Όσο πιο σύνθετη η μορφή ενός τέτοιου κτίσματος ευνόητο πως αντίστοιχα απαιτεί επαγγελματικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και οι σύγχρονες  σχετικές μεθοδολογίες και κανόνες δεν στοχεύουν μόνο στην ασφάλεια και την αντοχή του σε όλες τις συνθήκες αλλά και στην προστασία των δέντρων από την ανθρώπινη παρέμβαση. 

Ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και τα θολωτά δεντρόσπιτα, εμπνευσμένα από τον γεωδαιτικό θόλο που πρώτος δημιουργήσε το 1920 ο Αμερικανός  αρχιτέκτονας Buckminster Fuller. Αυτή η δομή ενέπνευσε ένα νέο κύμα οικοδόμησης δεντρόσπιτων στις δεκαετίες του '50 και του '60, όταν τα δεντρόσπιτα έγιναν δημοφιλή ως χώρος παιχνιδιού για παιδιά και σήμερα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στην κατασκευή τουριστικών καταλυμμάτων. 

Τα τελευταία  χρόνια η αρχιτεκτονική σπιτιών αυτής της μορφής ταυτίζεται με τις έννοιες της βιωσιμότητας  και κτιριακής  αυτάρκειας.

Ένα μεγάλο μέρος δεντρόσπιτων, κυρίως σε Αμερική και Καναδά, που προορίζονται για ιδιωτικές εξοχικές κατοικίες αλλά και τουριστικά καταλύμματα, δημιουργούνται εξ ολοκλήρου από φυσικά ή ανακυκλώσιμα υλικά, διαθέτουν ενεργειακή επάρκεια μέσω φωτοβολταϊκών και γενικά ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα.

Ωστόσο την  πλειοψηφία των δεντρόσπιτων για τουριστική εκμετάλλευση παγκοσμίως αποτελούν κτίσματα αυτής της μορφής σε χώρους που άλλοτε λειτουργούσαν άλλου τύπου μονάδες πχ κάμπινγκ, ξενοδοχεία κλπ συνδεδεμένα με δίκτυο ηλεκτρισμού και ύδρευσης, προσφέροντας λειτουργικά τις ίδιες ανέσεις με ένα κανονικό σπίτι.  

Εσωτερικά ένα κτίσμα αυτού του τύπου μπορεί να διαθέτει τα εντελώς απαραίτητα, αν απευθύνετε σε ανθρώπους που επιθυμούν να ζήσουν την όσο πιο αργέχονη εμπειρία της απόδρασης και της ζωής μέσα στην φύση, να είναι διαμορφωμένο - εξοπλισμένο και διακοσμημένο στα πρότυπα μιας εξοχικής κατοικίας με όλες τις ανέσεις ή να πρόκειται για ένα υπερπολυτελές κατάλυμμα, όπως πολλά δεντρόσπιτα που χρησιμοποιούνται για εμπορική - τουριστική εκμετάλλευση και η εσωτερική τους μορφή είναι αντίστοιχη αυτή μιας σουϊτας ξενοδοχείου. 

Το σίγουρο είναι ότι τα δεντρόσπιτα δεν απευθύνονται μόνο σε παιδιά και όλο και περισσότερο γίνονται ένας τρόπος και οι ενήλικες να επανασυνδεθούν με τη φύση και να ζήσουν βιώσιμα, έστω και για το μικρό διάστημα των χειμερικών  ή καλοκαιρινών τους διακοπών.

Απόδειξη πως σε Ευρώπη και Αμερική δραστηριοποιούνται πλέον περισσότερες από 30 κατασκευαστικές - αρχιτεκτονικές εταιρείες με ειδίκευση και αποκλειστικό αντικείμενο την κατασκευή δεντρόσπιτων. Από επαγγελματικές κατασκευές για παιδιά σε  αυλές σπιτιών, έως πλήρως βιώσιμα και λειτουργικά σπίτια και καταλύμματα. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

historiskahem.se
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ