2023-03-06 08:14:04
Φωτογραφία για Οι κινήσεις της κυβέρνησης μετά την τραγωδία στα Τέμπη – Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις
Ποιες είναι οι προτεραιότητες

Μονοθεματική είναι η ατζέντα του κυβερνητικού επιτελείου μετά την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, καθώς εστιάζει όλες τις κινήσεις του στο χειρισμό της υπόθεσης με σεβασμό στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και επιχειρώντας να ρίξει φως στα πραγματικά αίτια της φονικής σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών. Για το λόγο αυτό ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης μεταβαίνει σήμερα στη Λάρισα για αυτοψία στο σημείο του δυστυχήματος και στις συγκοινωνιακές υποδομές.

Κείμενο: Γεωργία Αθ. Σκιτζή

Σύμφωνα με πληροφορίες του Νewsbeast, η περιοδεία του θα ξεκινήσει στις 15.00 με ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου έχουν κληθεί όλοι οι συναρμόδιοι φορείς για να τεθούν επί τάπητος όλες οι κρίσιμες παράμετροι που σχετίζονται με το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Σε αυτή θα συμμετέχουν οι: Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας και ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς.


Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην χαθεί καθόλου χρόνος, να δοθούν απαντήσεις για την τραγωδία, ενώ ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σε μήνυμά του στο facebook εξαγγελίες για το μοντέλο λειτουργίας το προσεχές διάστημα του σιδηροδρομικού δικτύου, μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα τηλεδιοίκησης στο σύνολό του.

Παράλληλα, παρεμβάσεις δρομολογούνται και για τις αποζημιώσεις των οικογενειών που επλήγησαν με την Hellenic Train να προαναγγέλλει κανονικές αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και στους τραυματίες της αμαξοστοιχίας 62, καθώς σε ανακοίνωσή της η εταιρία τονίζει ότι δεν θα προβεί στην ενεργοποίηση της εξαίρεσης για καταβολή αποζημίωσης, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Να σημειωθεί ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός που επικαλείται η εταιρεία προβλέπει μεταξύ άλλων προκαταβολή αποζημίωσης που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 21.000 ευρώ, καθώς και ότι η παροχή της «δεν συνιστά αναγνώριση ευθύνης».

Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις

Σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσες παρεμβάσεις για την επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου, ένα δύσκολο έργο, καθώς μετά το τραγικό αυτό δυστύχημα το αίσθημα ασφάλειας από το επιβατικό κοινό έχει κλονιστεί και δύσκολα μπορεί να αποκατασταθεί. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξει αυστηροποίηση του πρωτοκόλλου ασφαλείας αλλά και ενισχύσεις σε έμψυχο δυναμικό, ώστε να μην επαναληφθούν μοιραία λάθη.

Παράλληλα, στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη γραμμή να λειτουργήσει σε πρώτη φάση μόνο για εμπορικές και όχι επιβατικές αμαξοστοιχίες ή να ενισχυθούν σημαντικά οι βάρδιες των σταθμαρχών και να επαναλειτουργήσει ένα ενιαίο συντονιστικό κέντρο που θα ελέγχει την κίνηση των τρένων, το οποίο θα λειτουργεί μέσω τηλεφώνων μέχρι να λειτουργήσει εν συνόλω το σύστημα τηλεδιοίκησης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα ζητήσει τη συνδρομή ευρωπαϊκών χωρών σε τεχνογνωσία, ώστε να αποκτήσει η χώρα μας σύγχρονα τρένα αλλά και πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση προκειμένου να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί γρήγορα το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο.

newsbeast.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ