2023-03-16 06:06:39
Φωτογραφία για Dianthus barbatus
Aπό τα πιο εντυπωσιακά ανθοφόρα παχύφυτα και ιδιαίτερα ανθεκτικός στην ξηρασία ο Λάμπρανθος προσφέρει εντυπωσιακό χρώμα στον κήπο ή το μπαλκόνι,  σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. 

Γενικά χαρακτηριστικά



Dianthus barbatus η βοτανολογική ονομασία του και παρά το ότι αποκαλείται "Κινέζικο" εκτός της Ασίας είναι εγγενές και σε πολλές περιοχές της Ν.Ευρώπης.

Είδος που περιλαμβάνει δεκάδες ποικιλίες, που διαφέρουν όχι μόνο στις αποχρώσεις αλλά και στον τρόπο σχηματισμού των λουλουδιών, με πιο εντυπωσιακές τις δίχρωμες και αυτές που δεκάδες άνθη σχηματίζουν σφαιρικές συστάδες στην άκρη των βλαστών. 

Η καλλωπιστική του αξία έγκειται στην πληθώρα αποχρώσεων των μικρών λουλουδιών σε τόνους του ροζ, μωβ, κόκκινου και που συνδυασμό με το λευκό δίνουν στα ανθισμένα φυτά πολύ εντυπωσιακή όψη αλλά και στην ιδιαίτερα εκτεταμένη περίοδο ανθοφορίας που διαρκεί για πολλούς μήνες. 


Ιδιαίτερο και το γυαλιστερό του φύλλωμα που αποτελείται από λογχοειδή σκουρόχρωμα και στενά φύλλα και που όταν το φυτό βρίσκεται σε πλήθη ανθοφορίας συχνά καλύπτονται στο σύνολό του από τα άνθη. 

Διετής ή πολυετής πόα, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής που καλλιεργείται, με ύψος από 30-90cm και περίπου αντίστοιχη παράπλευση ανάπτυξη. 

Ευδοκιμεί το ίδιο καλά τόσο σε δοχεία φύτευσης όσο και σε παρτέρια στα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν χαμηλό καλλωπιστικό πρώτης σειράς, μπορντούρες ή βραχόκηπους.

Από τα πιο όμορφα καλλωπιστικά και για βάζα, στα οποία διατηρείται για μεγάλο διάστημα. 

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για το Κινέζικο Γαρύφαλλο ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα με  πολύ καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Ευδοκιμεί σε συνθήκες πλήρους ηλιοφάνειας ή σε ελαφρώς ημισκιερά σημεία, διαφορετικά η ανθοφορία του είναι αισθητά μειωμένη. 

Ιδανικά τα σημεία που δέχονται τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα άπλετο πρωϊνό και απογευματινό ήλιο ενώ είναι σχετικά προστατευμένα από τον έντονο μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού.

Πότισμα:  Το Κινέζικο Γαρύφαλλο χρειάζεται μέτριο πότισμα την περίοδο της άνοιξης, 2-3 φορές την εβδομάδα, ενώ τα ζεστά διαστήματα του καλοκαιριού θα πρέπει να ποτίζεται κάθε δύο μέρες, αφού όμως το χώμα του έχει αρχίσει να στεγνώνει.

Ανήκει στα είδη που δεν αγαπά την έντονη υγρασία για αυτό και το χώμα του θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση ώστε να αποτραπεί το σάπισμα των ριζών.

Κλάδεμα:  Στο τέλος του χειμώνα μπορεί να κλαδευτεί μέτρια, ώστε να αναπτυχθουν νέοι βλαστοί, όμως κυρίως χρειάζεται αφαίρεση των ξερών - ασθενικών βλαστών.

Το κόψιμο των ώριμων λουλουδιών επίσης ευνοεί την ενίσχυση της ανθοφορίας και την γενική ευρρωστία του φυτού. 

Λίπανση: Η χρήση ενός υδατοδιαλυτού λιπάσματος για ανθοφόρα, κάθε 20-30 ημέρες, από το τέλος του χειμώνα, ενισχύει σημαντικά την ανθοφορία  του.

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Το Κινέζικο  Γαρύφαλλο ανθίζει επαναλαμβανόμενα από Μάρτιο-Απρίλιο έως το τέλος τον Οκτώβρη. 

Πολλαπλασιάζεται κυρίως με σπόρους, ενώ και οι σπόροι που πέφτουν στο χώμα από τα ώριμα λουλούδια πολύ συχνά δημιουργούν νέα φυτά.

Στην διάρκεια της άνοιξης ή το φθινόπωρο μπορεί να πολλαπλασιαστεί και με μοσχεύματα ή με διαίρεση των ριζών, ενώ τρυφεροί βλαστοί που θα τοποθετηθούν στο νερό επίσης ριζώνουν σχετικά εύκολα. 

Από τις αρχές της άνοιξης σχεδόν σε όλα τα φυτώρια εκτός από σπόρους θα βρείτε και έτοιμα φυτά Κινέζικου Γαρύφαλλου για να προσθέσετε σε γλάστρες και παρτέρια ιδιαίτερα έντονο χρώμα. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ