2023-03-30 13:45:44
Φωτογραφία για Ξεκινά το μεγαλύτερο έργο στην Ελλάδα -Όλες οι λεπτομέρειες για τη νέα γραμμή του Μετρό στην Αθήνα
Αντίστροφη μέτρηση για να πιάσει δουλειά ο πρώτος Μετροπόντικας που θα σκάψει την Αθήνα για την υλοποίηση της Γραμμής 4.

Μόνο λίγες ημέρες απομένουν μέχρι την έναρξη του «ταξιδιού» του πρώτου μηχανήματος εσκαφής σηραγγών (TBM) για τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, που με προϋπολογισμο 1,5 δισ. ευρώ αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας.

Σε φωτογραφίες που δημοσίευσε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, φαίνεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί στη συναρμολόγηση του «Μετροπόντικα» ο οποίος, με αφετηρία το φρέαρ στην Κατεχάκη, πλησίον του ομώνυμου σταθμού, θα ξεκινήσει την εσκαφή της γραμμής μέχρι τον σταθμό του Ευαγγελισμού.

Εκεί θα συναντηθεί με τον δεύτερο Μετροπόντικα, ο οποίος θα «πιάσει» δουλειά λίγο αργότερα από το φρέαρ στο Άλσος Βεΐκου που βρίσκεται στο στάδιο της εσκαφής.

Οι λεπτομέρειες του έργου

Με μήκος 12,8 χλμ., το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 (Άλσος Βεΐκου -Γουδή) έχει σχεδιαστεί με σκοπό την εξυπηρέτηση πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών της πόλης και πολλών σημαντικών κτιρίων και εγκαταστάσεων όπως εκπαιδευτικά ιδρύματα, δικαστήρια, δημόσια κτίρια και νοσοκομεία.


Παράλληλα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, έχει αναφέρει ότι η Γραμμή 4 θα αποσυμοφορήσει τους φόρτους επιβατών του σταθμού Συντάγματος που ήδη σήμερα αποτελούν στοιχείο ιδιαίτερης ανησυχίας και προβληματισμού για το επιβατικό κοινό.

Συνολικά το τμήμα Α της Γραμμής 4 θα περιλαμβάνει 15 υπόγειους σταθμούς οι οποίοι θα είναι οι εξής: Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, Ιλίσια, Γουδή.

Δρομολογία θα εκτελούν συνολικά 20 συρμοί χωρίς οδηγό (driverless) που σε ώρες αιχμής θα περνούν από τους σταθμούς κάθε 90 δευτερόλεπτα.

Ο εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης του πρώτου τμήματος της Γραμμής 4 (Άλσος Βεΐκου – Γουδή) ανέρχεται σε 96 μήνες.

Επιπλέον, η Γραμμή 4 του Μετρό αναμένεται να μειώσει την κυκλοφορία των οχημάτων κατά 53.000 ημερησίως, με αντίστοιχη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 318 τόνους την ημέρα, ενώ επιπλέον 340.000 επιβάτες θα χρησιμοποιούν τη νέα γραμμή καθημερινά.

Σημειώνεται ότι πέρα από το Α’ τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή, το Σχέδιο Ανάπτυξης Γραμμών Μετρό της Αθήνας περιλαμβάνει τέσσερα ακόμη επιμέρους διακριτικά τμήματα:

Τμήμα Β: Γουδή-Μαρούσι (μήκους 9,6 χλμ και 8 σταθμούς)

Τμήμα Γ: Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη (μήκους 4,1 χλμ και 3 σταθμούς)

Τμήμα Δ: Άλσος Βεΐκου-Πετρούπολη (μήκους 7,5 χλμ και 6 σταθμούς)

Τμήμα Ε: Μαρούσι-Εθνική Οδός (μήκους 4,4 χλμ και 3 σταθμούς)

Μόλις ολοκληρωθεί η Γραμμή 4 στο σύνολό της θα έχει συνολικό μήκος 38,2 χλμ. με τους σταθμούς να φτάνουν τους 35.

.carandmotor.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ