2023-06-05 23:11:32
Φωτογραφία για 15 Από τα πιο εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά για κήπους και μπαλκόνια
Aναρριχώμενα. Μια από τις ιδιαίτερες κατηγορίες φυτών*, που αναπτύσσονται στηριζόμενα σε κάθε είδους στοιχεία - επιφάνειες εξωτερικών χώρων, με ρόλο όχι μόνο διακοσμητικό αλλά και σκίασης όπως και προστασίας κτισμάτων από τις κλιματολογικές συνθήκες. 

Η καλλωπιστική αξία των αναρριχώμενων φυτών, εκτός από τα μορφολογικά χαρακτηριστικά  κάθε είδους, οφείλεται και στο γεγονός ότι πρόκειται για είδη που αναπτυσσόμενα καλύπτουν δύσκολα, ψηλά ή και αντιαισθητικά σημεία σε κήπους και μπαλκόνια όπως πχ κάγκελα, μάντρες, περιφράξεις κλπ

Ο τρόπος αναρρίχησης διαφέρει από είδος σε είδος αφού κάποια διαθέτουν χαρακτηριστικά και "μηχανισμούς" που τους επιτρέπουν να "γατζώνονται" ακόμα και σε εντελώς λείες κάθετες επιφάνειες ενώ αλλά απαιτούν μόνιμη ή προσωρινή στήριξη. 

Ένα καθοριστικό στοιχείο για την επιλογή του κατάλληλου αναρριχώμενου φυτού, ανάλογα με το σημείο που θα τοποθετηθεί, είναι το αν ανήκει στα αειθαλή που διατηρούν το φύλλωμά τους σε όλη την διάρκεια του έτους ή στα φυλλοβόλα που χάνουν τα φύλλα τους στην διάρκεια του χειμώνα.


Το  χαρακτηριστικό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αναρριχώμενα τοποθετημένα σε μπαλκόνια πολυκατοικιών, εισόδους, κοινόχρηστους χώρους κλπ όπως και φυτά που τοποθετούνται σε κύριο σκοπό την ιδιωτικότητα. Σε τέτοια σημεία τόσο η "γυμνή" όψη του φυτού για κάποιους μήνες, αν πρόκειται για φυλλοβόλο, όσο και το πέσιμο-μάζεμα των φύλλων δημιουργεί πρόβλημα γι αυτό και για τις συγκεκριμένες συνθήκες ενδείκνυνται περισσότερο τα αειθαλή αναρριχώμενα είδη. 

Εκτός των ήδη υπαρχόντων στοιχείων για στήριξη αναρριχώμενων φυτών σε έναν εξωτερικό χώρο πχ κάγκελα, πέργκολες, φράχτες κλπ οποιοδήποτε είδος μπορεί να τοποθετηθεί σε κάθε σημείο με διαφόρων τύπων κατασκευές στήριξης πχ καφασωτά, συρμάτινο πλέγμα, πλαίσια στήριξης από καλάμι ή σκοινί, μεταλλικές πέργκολες στήριξης σε σχήμα αψίδας κλπ 

Σχεδόν όλα τα είδη αναρριχώμενων φυτών μπορούν να καλλιεργηθούν και σε δοχεία φύτευσης, ενώ τοποθετημένα σε ψηλά σημεία όπως και σε ψηλές ή κρεμαστές γλάστρες αναπτύσσονται ως κρεμοκλαδή και αποκτούν εξίσου εντυπωσιακή μορφή.

 Τριανταφυλλιά

Ίσως το πιο εντυπωσιακό από τα ανθοφόρα αναρριχώμενα με μεγάλο πλεονέκτημα, σε σχέση με άλλα είδη, ότι διαθέτει πάμπολες αναρριχώμενες ποικιλίες που διαφέρουν στο χρώμα και το μέγεθος των λουλουδιών αλλά και το ύψος του φυτού, ώστε να επιλεγεί η κατάλληλη Τριανταφυλλιά ανάλογα με το σημείο που θα τοποθετηθεί. 

Διατηρεί το πράσινο φύλλωμά της όλες τις εποχές, πολλές αναρριχώμενες ποικιλίες ανθίζουν επαναλαμβανόμενα για πολλούς μήνες και παρά το ότι από πολλούς θεωρείται "δύσκολο" φυτό τα βασικά που χρειάζεται κάθε Τριανταφυλλιά είναι ήλιος, αρκετό νερό και αρχές της άνοιξης μια σειρά προληπτικών ραντισμάτων με ειδικά σκευάσματα ώστε να αποφευχθούν οι ασθένειες στην διάρκεια άνοιξης-καλοκαιριού στις οποίες όλα τα είδη Τριανταφυλλιάς παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία από άλλα καλλωπιστικά φυτά. 

Πρόκειται γενικά για ένα φυτό που βεβαίως και δεν ευδοκιμεί χωρίς καμιά φροντίδα,  όμως την μαγική εικόνα που αποκτά ένας ροδόκηπος δύσκολα μπορούν να την συναγωνιστούν τα περισσότερα καλλωπιστικά κάθε είδους. 

 Λυκίσκος

Από τα πιο εντυπωσιακά φυλλοβόλα αναρριχώμενα ιδανικό για πέργκολες - βεράντες σε καλοκαιρινά εξοχικά σπίτια, όπου δημιουργεί έντονη σκιά.

Το τελικό του ύψος φτάνει τα 4-5 μέτρα και πρόκειται γενικά για ένα εύκολης καλλιέργειας φυτό που χρειάζεται μέτριο πότισμα κυρίως τα ζεστά διαστήματα του καλοκαιριού.

Μάϊο - Ιούνιο ο Λυκίσκος ανθοφορεί με πολύ ιδιαίτερη όψης  κιτρινοπράσινα λουλούδια. Τα άνθη των θηλυκών φυτών χρησιμοποιούνται στην ζυθοποιία και είναι αυτά που προσδίδουν την χαρακτηριστική πικράδα στην γεύση της μπύρας. 

Συχνά χρησιμοποιείται στην αρχιτεκτονική τοπίου πάρκων, δημόσιων χώρων κλπ λόγω και της ιδιότητάς του να προσελκύει τις πεταλούδες. 

 Πλουμπάγκο

Το ημιαειθαλές αναρριχώμενο που σε περιοχές με ήπιους χειμώνες διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος τους φυλλώματος του όλες τις εποχές και που παλαιότερα ήταν το δημοφιλέστερο φυτό για δημιουργία φράχτη στους κήπους αστικών μονοκατοικιών.

Η εντυπωσιακή ανθοφορία με τα χαρακτηριστικά γαλάζια λουλούδια, η αντοχή του στην ξηρασία και την ζέστη αλλά και τις χαμηλές θερμοκρασίες και το γεγονός ότι αναπτύσσεται κυρίως παράπλευρα ενώ το ύψος του δεν ξεπερνά τα 3-4 μέτρα κάνει το Πλουμπάγκο ιδανικό είδος για αναρρίχηση σε κάγκελα, χαμηλές μάντρες, συρμάτινες περιφράξεις, μικρού ύψους πέργκολες αλλά και ψηλά δοχεία φύτευσης.

Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστα σημεία, διαφορετικά η ανθοφορία του είναι μειωμένη, και εκτός από μέτριο πότισμα κυρίως στην διάρκεια του καλοκαιριού δεν απαιτεί καμιά ιδιαίτερη φροντίδα. 

Γιασεμί κίτρινο (Ιταλικό)

Από πολλούς συγχέεται με το Γυμνανθές κίτρινο γιασεμί (Χειμωνιάτικο), όμως πρόκειται για διαφορετικό είδος που διαφέρει από το τυπικό Γιασεμί στο χρώμα των λουλουδιών τα οποία δεν είναι αρωματικά. 

Όλα τα  υπόλοιπα χαρακτηριστικά όπως και οι φροντίδες που απαιτεί είναι πανομοιότυπα με το λευκό Γιασεμί και πολύ ιδιαίτερη όψη αποκτούν χώροι που φυτά με κίτρινα και λευκά άνθη τοποθετούνται συνδυασμένα στο ίδιο σημείο. 

Ανθεκτικό σε όλες τις συνθήκες και με καταπράσινο φύλλωμα όλες τις εποχές αποτελεί την ιδανική επιλογή και για κήπους μειωμένης φροντίδας αφού ενήλικα φυτά ευδοκιμούν και ανθοφορούν ακόμη και αν δεν δέχονται παρά μόνο το νερό της βροχής. 

 

 

Πασιφλόρα (Ρολογιά)

Αειθαλές και ιδιαίτερα γρήγορης ανάπτυξης ανθοφόρο αναρριχώμενο  με πανέμορφα και πολύ ιδιαίτερης όψης λουλούδια από την μορφολογία των οποίων προκύπτει και η ονομασία "Ρολογιά".

Η Πασιφλόρα διαθέτει πολλές ποικιλίες με αρωματικά λουλούδια σε διάφορες αποχρώσεις, χρειάζεται στήριξη και το τελικό της ύψος ξεπερνά τα 10 μέτρα.

Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις προστατευμένες μόνο από τον έντονο μεσημεριανό ήλιο και δημιουργεί πραγματικά μια πολύ όμορφη εικόνα αναρριχώμενη σε πέργκολες, περιφράξεις ή στηριζόμενη σε ξύλινα καφασωτά. 

Αμπέλοψη

Το εμβληματικό αναρριχώμενο που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο όχι μόνο στην κηποτεχνία αλλά και την βιοκλιματική αρχιτεκτονική, μετά τις μελέτες που κατέδειξαν στη διάρκεια του καλοκαιριού μείωση 2-3 βαθμών της εσωτερικής θερμοκρασίας κτισμάτων που οι εξωτερικοί τοίχοι τους καλύπτονται με Αμπέλοψη. 

Είδος εξαιρετικά ταχείας ανάπτυξης που κατά ύψος αλλά και παράπλευρη ανάπτυξη ξεπερνά τα 10 μέτρα και μπορεί να αναρριχηθεί χωρίς κανενός είδους στήριξη και σε εντελώς λείες επιφάνειες.

Παρουσιάζει πολύ μεγάλη αντοχή τόσο στις υψηλές όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες και δεν απαιτεί καμιά ιδιαίτερη φροντίδα.

Μοναδικό της "μειονέκτημα" ότι τους χειμερινούς μήνες χάνει τα φύλλα της, τα οποία όμως πριν πέσουν αποκτούν σταδιακά μια υπέροχη απόχρωση σε βαθύ κοκκινωπό χρώμα. 

Βιγόνια μεγανθής 

 

Το φυλλοβόλο αναρριχώμενο που τα χωνοειδή πορτοκαλοκόκκινα άνθη του συχνά γεμίζουν κήπους, αυλές και πεζοδρόμια στην διάρκεια του καλοκαιριού. 

Όσοι όμως δεν ενοχλούνται από αυτής της μορφής τα φυσικά "σκουπίδια" θα βρουν στην Βιγόνια την Μεγανθή το ιδανικό φυτό για Μεσογειακούς άνυδρους κήπους, αφού μετά τα αρχικά χρόνια ανάπτυξής της δεν απαιτεί πότισμα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Ιδανική για αναρριχήσεις σε μάντρες, φράχτες, πέργκολες αλλά και για την δημιουργία σκιάς για πιο ευαίσθητα στον ήλιο και την ξηρασία φυτά.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί και υβριδικές ποικιλίες με άνθη ροζ και μωβ αποχρώσεων. 

Γλυσίνα 

Για πολλούς το πιο εντυπωσιακό ανθοφόρο αναρριχώμενο και ομολογουμένως η όψη ενήλινων ανθισμένων φυτών είναι πραγματικά μαγευτική.

Τους ανοιξιάτικους μήνες η Γλυσίνα γεμίζει με τα μοναδικά ροζ-μωβ άνθη που εμφανίζονται σε ταξιανθίες με μορφή "τσαμπιού" ενώ και το μέγεθος του φυτού που μπορεί να ξεπεράσει τα 25 μέτρα σε ύψος και τα 15 μέτρα σε διάμετρο της προσδίδουν πραγματικά ξεχωριστή εμφάνιση.

Με τον χρόνο ο κεντρικός κορμός ξυλοποιείται και αποκτά μορφή δέντρου.

Η Γλυσίνα χρειάζεται ήλιο, μέτριο πότισμα στα πρώτα χρόνια ανάπτυξής της αλλά και συστηματικές λιπάνσεις για να παρουσιάζει έντονη ανθοφορία. 

 Αγιόκλημα 

Από τα πιο κλασικά αλλά και τα ανθεκτικότερα αναρριχώμενα.

Το πλούσιο σκουροπράσινο φύλλωμα που παραμένει στο φυτό όλες τις εποχές, τα αρωματικά άνθη σε λευκοκίτρινο ή λευκορόζ απόχρωση, η αντοχή του σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες και το γεγονός ότι δεν απαιτεί καμιά ιδιαίτερη φροντίδα κάνουν το Αγιόκλημα ένα από τα πιο δημοφιλή αναρριχώμενα για κήπους αλλά και μπαλκόνια, αφού με συχνό κλάδεμα ευδοκιμεί για πολλά χρόνια και σε δοχεία φύτευσης.

Το ετήσιο κλάδεμα είναι απαραίτητο ώστε να διατηρεί συμπαγές και γεμάτο φύλλωμα, χωρίς αραιά σημεία, ειδικά αν δεν βρίσκεται σε πλήρως ηλιούλοστο σημείο. 

Ιπομέα

Η εντυπωσιακή "Πρωινή Χαρά" ή "Πρωινή Δόξα" όπως επίσης αποκαλείται, λόγω της ιδιότητας των λουλουδιών της να κλείνουν το σούρουπο και να ανοίγουν και πάλι το πρωί.

Η Ιπομέα χαρακτηρίζεται από τα εντυπωσικά άνθη σε μωβ, ροζ ή μπλε αποχρώσεις αλλά και το πολύ όμορφο και πυκνό φύλλωμα αποτελούμενο από μεγάλα καρδιόσχημα φύλλα σε σκούρο πράσινο χρώμα.

Ταχείας ανάπτυξης είδος και από τα πλέον επεκτακτικά έτσι σε μικρό χρόνο μπορεί να καλύψει μεγάλες επιφάνειες χωρίς να απαιτεί καμιά ιδιαίτερη φροντίδα εκτός από συστηματικό κλάδεμα ώστε να μην αναπτύσσεται εις βάρος άλλων γειτονικών φυτών. 

Καπένσια

Ένα ακόμη πολύ εντυπωσιακό αειθαλές αναρριχώμενο που οφείλει την καλλωπιστική αξία του όχι μόνο στα πορτοκαλί, κίτρινα ή ροζ λουλούδια αλλά και στο ιδιαίτερα πυκνό βαθυπράσινο φύλλωμα που παραμένει στο φυτό όλες τις εποχές. 

Η Καπένσια, που το τελικό της ύψος φτάνει τα 10 μέτρα, χαρακτηρίζεται από την έντονη ανθοφορία που διαρκεί από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, αρκεί να είναι τοποθετημένη σε πλήρως ηλιόλουστη τοποθεσία. 

Εκτός από μέτριο πότισμα, κυρίως τα πρώτα χρόνια ανάπτυξής της, δεν απαιτεί καμιά ιδιαίτερη φροντίδα. 

Θουνμπέργκια 

Αειθαλές και τροπικό αναρριχώμενο με πολύ όμορφα άνθη σε αποχρώσεις λευκό, μωβ-μπλε, κίτρινο ή πορτοκαλί και πλούσια ανθοφορία που διαρκεί από τα μέσα της άνοιξης έως το φθινόπωρο.

Η Θουνμπέργκια ευδοκιμεί σε πλήρως ηλιόλουστες ή ημισκιερές και απάνεμες θέσεις.

Το τελικό της ύψος φτάνει στα 6-8 μέτρα και ανήκει στα αναρριχώμενα που πολύ συχνά καλλιεργούνται, με την κατάλληλη στήριξη, και σε γλάστρες.

Φυτεμένη απευθείας στο έδαφος παρουσιάζει ακόμη πιο γρήγορη ανάπτυξη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναρρίχηση σε κάγκελα, περιφράξεις ή πέργκολες δημιουργώντας μια πολύ εντυπωσιακή εικόνα όχι μόνο το διάστημα ανθοφορίας αφού σε περιοχές με ήπιους χειμώνες διατηρεί το πυκνό βαθυπράσινο φύλλωμά της όλες τις εποχές. 

Στεφανωτή

Tο ιδανικό αναρριχώμενο για σκιερά σημεία, αφού πρόκειται για είδος που απαιτεί προστασία από τον ήλιο αλλά και τον έντονο αέρα. 

Η Στεφανωτή με τελικό ύψος 4-5 μέτρα είναι από τα λίγα αναρριχώμενα που ευδοκιμεί και ανθοφορεί με μικρά λευκά και αστεροειδή άνθη ακόμη και σε συνθήκες έντονης σκιάς, η δε εκτεταμένη περίοδος ανθοφορίας της διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης έως και τα μέσα του φθινοπώρου. 

Το συχνό, ακόμη και καθημερινό, πότισμα τα ζεστά διαστήματα του καλοκαιριού αλλά και η συστηματική λίπανση είναι οι βασικές φροντίδες που χρειάζεται για να στολίσει πραγματικά με την όψη της οποιοδήποτε ημισκιερό-σκιερό σημείο.  

Σολάνο

Αειθαλές χαμηλό αναρριχώμενο που το ύψος του δεν ξεπερνά τα 3-4 μετρα.

Καλλωπιστικής αξίας όχι μόνο τα αστεροειδή άνθη σε μωβ, μπλε ή άσπρο χρώμα με τους χαρακτηριστικούς κίτρινους ανθήρες αλλά και το φύλλωμα αποτελούμενο από χνουδωτής υφής λογχοειδή φύλλα.

Το Σολάνο ευδοκιμεί σε πλήρως ηλιόλουστες θέσεις, έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα και είναι ευαίσθητο μόνο στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. 

Η ανοθοφορία του διαρκεί καλοκαίρι και φθινόπωρο και είναι ιδανικό για αναρρίχηση σε χαμηλές μάντρες, περιφράξεις ή πέργκολες.  

Κληματίδα

Πολύ όμορφης όψης αναρριχώμενο που σε περιοχές με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες διατηρεί το φύλλωμά του όλες τις εποχές.

Το ύψος της Κληματίδας μπορεί να ξεπεράσει τα 4-5 μέτρα και η καλλωπιστική αξία τς οφείλεται κυρίως στα μεγάλου μεγέθους άνθη σε αποχρώσεις βαθύ κόκκινου, μωβ ή μπλε.

Ανάλογα με την ποικιλία ανθοφορεί την άνοιξη ή το καλοκαίρι, ενώ κάποιες ποικιλίες παρουσιάζουν διπλή συνεχόμενη ανθοφορία που διαρκεί από την άνοιξη έως το φθινόπωρο.

Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες ή ελαφρά σκιερές θέσεις και έχει ανάγκη από συχνό πότισμα, ειδικά τα ζεστά διαστήματα του καλοκαιριού, αλλά και συστηματική λίπανση διαφορετικά η ανθοφορία της είναι αισθητά μειωμένη.

* Για τα περισσότερα από τα αναρριχώμενα φυτά αλλά και πολλά ακόμη μπορείτε να βρείτε λεπτομερείς πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας στα άρθρα της κατηγορίας "ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ" του site μας. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ