2023-07-26 19:00:03
Φωτογραφία για Famagusta: Από πού βγαίνει το όνομα της νέας σειράς του Mega;

Famagusta είναι το όνομα της νέας σειράς του Αντρέα Γεωργίου που θα προβληθεί το 2024 στο Μega.

O σκηνοθέτης επέλεξε ένα πολύ συμβολικό όνομα για τη νέα σειρά που θα έχει ως επίκεντρο την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974.

Famagusta λοιπόν είναι η φράγκικη ονομασία της Αμμόχωστου, της πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας της Κύπρου που αυτή τη στιγμή είναι υπό τουρκική κατοχή.

Πρόκειται για παραφθορά της ελληνικής ονομασίας «Αμμόχωστος».

Τι σημαίνει «Αμμόχωστος»;

Η Αμμόχωστος βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Κύπρου, στον κόλπο που φέρει και το όνομά της. Αναφέρεται με το όνομα αυτό (Αμμόχωστος) που σημαίνει κυριολεκτικά την πόλη τη χωμένη στην άμμο, από τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Οι ντόπιοι την αποκαλούν και Βαρώσι. Η Αμμόχωστος υπήρξε παγκόσμια γνωστό τουριστικό θέρετρο, μεταξύ του 1960 και 1974, λόγω της χρυσής αμμώδους παραλίας της.

Το 1974 αριθμούσε πέραν των 40,000 κατοίκων. Πριν από την τουρκική εισβολή ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του νησιού.

Ο τουρισμός ήταν ο τομέας στον οποίο ξεχώριζε. Είναι ενδεικτικό ότι από τα περίπου 100 ξενοδοχεία που λειτουργούσαν τότε σε ολόκληρο το νησί, τα 45 ήταν στην Αμμόχωστο.

Εδώ και 50 χρόνια η Αμμόχωστος είναι η ανοικτή πληγή που θυμίζει την εγκληματική πολιτική της Τουρκίας και την προδοτική πολιτική της Χούντας των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα. Πλέον είναι πόλη-φάντασμα, αφού μετά την εισβολή το μεγαλύτερο μέρος της παραμένει κλειστό και ερημωμένο, με τον κατοχικό στρατό να μην επιτρέπει την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων του, παρά τα σχετικά ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.



Είναι χαρακτηριστική η εικόνα που αντικρύζει κανείς αν βρεθεί στα παρατηρητήρια της Δερύνειας, που βρίσκεται στην ελεύθερη Κύπρο και αγναντεύει την Αμμόχωστο. Από εκεί μπορεί να δει τις τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης με βγαλμένα παράθυρα να στέκουν με τον μπετονένιο σκελετό τους σαν φαντάσματα.



Πηγή: tvnea.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αύξηση στο OPEN...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αύξηση στο OPEN...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ