2023-10-01 09:01:28
Φωτογραφία για Κρυογονική – Άνθρωποι αναζητούν την αθανασία παγώνοντας τον εγκέφαλο ή το σώμα τους Μπορεί να διατηρηθεί ένα σώμα ή ένας εγκέφαλος στην αιωνιότητα μετά το θάνατο; Το ερώτημα αυτό αποτελεί ένα από τα εκκεντρικά σενάρια που απασχολούν τους μεγιστάνες της Silicon Valley, οι οποίοι μετά την δημιουργία αμύθητης περιουσίας, έχουν επιδοθεί σε έναν ανταγωνισμό και για την κατάκτηση της αθανασίας.

Το θέμα της κρυοσυντήρησης ολόκληρου του σώματος ή εγκεφάλου αναδείχθηκε εκ νέου πρόσφατα από το ντοκιμαντέρ του HBO «How To… with John Wilson». O John Wilson παρουσίασε μια εκδήλωση για την 50η επέτειο μιας εταιρείας κρυογονικής, της Alcor. Στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ, οι συμμετέχοντες μίλησαν για τα σχέδιά τους να χρησιμοποιήσουν την συγκεκριμένη τεχνολογία για να νικήσουν τον θάνατο.Ορισμένοι ευελπιστούν πως θα κερδίσουν την αιωνιότητα με τη βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας, ενώ άλλοι αρνούνται εξ ολοκλήρου το θάνατο ως κάτι βιολογικά αναπόφευκτο. Κάποιοι επίσης οραματίζονται να επανέλθουν στη ζωή μετά από πολλά χρόνια για να διαπιστώσουν τι πρόοδο θα έχει σημειώσει ο κόσμος.Η Alcor χρεώνει 80.000 δολάρια για κρυοσυντήρηση του εγκεφάλου και 200.000 δολάρια για τη κατάψυξη ολόκληρου του σώματος, συν μια ετήσια συνδρομή μέλους. Οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν την εταιρεία ως δικαιούχο του ασφαλιστηρίου ζωής τους. Βέβαια η Alcor δεν είναι η μοναδική εταιρεία που ασχολείται με την κρυογονική και την «αποθήκευση» σωμάτων και εγκεφάλων στην αιωνιότητα. Μια από αυτές, η Cryonics Institute, είχε παρουσιαστεί πρόσφατα από το insider.Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει απόδειξη ότι η τεχνολογία είναι ή θα είναι ποτέ ικανή επαναφέρει κάποιον από τον κόσμο των νεκρών, τεράστια κεφάλαια δαπανώνται από τους έχοντες για την αναζήτηση του «Άγιου Δισκοπότηρου» στη μάχη για την κατάκτηση της αθανασίας.

Το Newsbeast έχει παρουσιάσει στο παρελθόν ορισμένες από τις πιο φιλόδοξες, παράξενες – έως και παρανοϊκές – προσπάθειες και η νέα «κούρσα» των μεγιστάνων φαίνεται πως βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της μέτρα. Οι τεχνολογίες αντιγήρανσης διαρκώς εξελίσσονται και οι επιστημονικές ανακαλύψεις είναι εντυπωσιακές στη γενετική, τον επαναπρογραμματισμό του ανοσοποιητικού συστήματος, τη δημιουργία νέων φαρμάκων κ.α.

Η Neuralink, μια από τις εταιρείες του Έλον Μάσκ, έλαβε την άδεια των αμερικανικών υγειονομικών αρχών για να ξεκινήσει τις δοκιμές των εγκεφαλικών εμφυτευμάτων σε ανθρώπους. Σε πρώτη φάση, πρόκειται για εμφυτεύματα που θα επιτρέπουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο να διασυνδέεται με υπολογιστές μέσω της σκέψης, γεγονός που εκτιμάται πως θα μπορούσε να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους με αναπηρίες. Ωστόσο, όπως έχει ανακοινωθεί, επιδίωξη της εταιρείας είναι να αναπτύξει τσιπ που θα τοποθετούνται στον εγκέφαλο για να αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ. «Δυνητικά θα μπορούσες να “κατεβάσεις” όλες τις αναμνήσεις σου σε νέο (ανθρώπινο) σώμα ή σε ρομποτικό κορμί», έχει υποστηρίξει ο ίδιος Έλον Μάσκ.Εν μέρει, τέτοιου είδους σχέδια έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Εταιρεία στις ΗΠΑ συγκεντρώνει τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες ενός ανθρώπου και στη συνέχεια, όταν αυτός πεθάνει, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, τον επαναφέρει στη «ζωή» ψηφιακά.

Η κούρσα στη Sillicon Valley για την αθανασία έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και επενδύονται τεράστια κεφάλαια από πρόσωπα όπως ο Τζεφ Μπέζος (amazon), Λάρι Πέιτζ (Google), Λάρι Έλισον (Oracle), Πίτερ Θιέλ (Paypal, Palantir) κ.α. Οι τεχνολογίες της υγείας, το βιοχάκιγνκ, εξελιγμένα φάρμακα, θεραπείες, ακόμη και παρανοϊκές ιδέες, όπως η μετάγγιση αίματος από νέους ανθρώπους, βρίσκονται στο επίκεντρο για την επιμήκυνση του χρόνου ζωής.

Πριν από μια δεκαετία, οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν επένδυσαν κεφάλαια σε μια «εταιρεία αντιγήρανσης», την Calico, η οποία επικεντρώνεται στην έρευνα για την ανανέωση των κυττάρων και την καταπολέμηση των ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση.

Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, το προηγούμενο διάστημα επένδυσε δισεκατομμύρια στην Altos Labs, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που ιδρύθηκε για την προώθηση της έρευνας στον τομέα της αναζήτησης της αθανασίας και της επιμήκυνσης της ανθρώπινης ζωής. Η εταιρεία έχει την υποστήριξη ορισμένων διακεκριμένων επιστημόνων και επιχειρηματιών της βιοτεχνολογίας.Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο ιδρυτής του Facebook, συμμετέχει επίσης στην κούρσα για την κατάκτηση της «αθανασίας». Το 2016, δημιούργησε το «Chan Zuckerberg Biohub», ένα κέντρο έρευνας που ασχολείται με την καταπολέμηση ασθενειών και τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας. Ο Σαμ Άλτμαν, ο Διευθύνων Σύμβουλος του OpenAI, που δημιούργησε το επαναστατικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, έχει επενδύσει 180 εκατομμύρια δολάρια στη Retro Biosciences, που επιδιώκει να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου τουλάχιστον κατά 10 χρόνια.

Ο Λάρι Έλισον, ο ιδρυτής της Oracle, το 2020, ανακοίνωσε τη δημιουργία της εταιρείας «Ellison Medical Foundation» με σκοπό να χρηματοδοτήσει επιστημονικές έρευνες που αφορούν την αντιγήρανση και την επιμήκυνση της ανθρώπινης ζωής. Ο Πίτερ Θιέλ, συνιδρυτής των PayPal και Palantir, ένας από τους «ζηλωτές» της αναζήτησης του «φίλτρου» της αθανασίας, έχει επενδύσει σε διάφορες εταιρείες που ερευνούν την αντιγήρανση, όπως η Unity Biotechnology και η Alkahest.

Ο Μπίλ Γκέιτς και ο Πολ Άλεν, συνιδρυτές της Microsoft, έχουν «ρίξει» τεράστια κεφάλαια σε τεχνολογίες αντιγήρανσης. Ο πρώτος μέσω της εταιρείας «Breakthrough Energy Ventures» και ο δεύτερος μέσω της εταιρείας «Allen Institute for Cell Science», που προωθεί την επιστημονική έρευνα στον τομέα της κυτταρικής βιολογίας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Coinbase, Μπράιαν Άρμστρονγκ, ίδρυσε τη NewLimit, μια εταιρεία που εστιάζει στην έρευνα φαρμάκων από παράγοντες επιγενετικού επαναπρογραμματισμού για να αποκατασταθεί η νεανική λειτουργία σε γηρασμένα κύτταρα.

Η ανθρωπότητα έχει εισέλθει σε μια εποχή που οι έρευνες, αλλά και η φαντασία, «καλπάζουν» και συχνά αλληλοτροφοδοτούνται. Το μέλλον που ορισμένοι ονειρεύονται τρομάζει πολλούς στο παρόν, ενώ η τεχνολογία απογειώνεται θέτοντας ηθικά ζητήματα και υπαρξιακές αλλαγές στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ