2024-01-26 17:20:28
Φωτογραφία για Ταξίδι με τραίνο στους θρύλους του Μέλανα Δρυμού

 



Σε μια κρυμμένη γερμανική πόλη, το Ντόναουσκινγκεν, στον Μέλανα Δρυμό, πηγάζει ο Δούναβης. Αναδύεται σε μια πηγή βάθους τριών μέτρων, στο κέντρο της πόλης, που περιβάλλεται από μια πέτρινη λεκάνη, σμιλεμένη με ζωδιακά σύμβολα. Από εκεί ο Δούναβης, Ντόναου στα γερμανικά, ρέει απρόσκοπτα επί 1771 μίλια για να φτάσει στη Μαύρη Θάλασσα, περνώντας από σπουδαίες πόλεις, όπως η Βιέννη, η Βουδαπέστη και το Βελιγράδι.

topontiki.gr

Μια διαδρομή γεμάτη ποίηση, μύθους και θρύλους, από το σκοτεινό δάσος, τον Μέλανα Δρυμό μέχρι την ανοιχτωσιά της θάλασσας- της Μαύρης Θάλασσας.

Αλλά ένα κομμάτι από αυτή τη μαγεία μπορεί να το συναντήσει ο ταξιδιώτης όχι προς τα ανατολικά, μα προς την αντίθετη κατεύθυνση, πηγαίνοντας προς τα δάση της νοτιοδυτικής Γερμανίας και ακολουθώντας την σιδηροδρομική γραμμή Höllentalbahn, που περνά από το γοτθικό Φράιμπουργκ και την πανέμορφη λίμνη Τίτισι.


Αν και ο Μέλανας Δρυμός είναι γεμάτος από άγρια μέρη και δίνει την αίσθηση του απρόσιτου, με τις επιβλητικές κορυφές, που το καλοκαίρι είναι καταπράσινες και τον χειμώνα ντύνονται στα λευκά, τελικά μπορεί κάποιος να την επισκεφτεί κάνοντας πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές, αλλά και διασχίζοντάς την με τον σιδηρόδρομο.

Κι ένα από τα πιο όμορφα τμήματα της σιδηροδρομικής διαδρομής Höllentalbahn ξεκινά από το Ντόναουσκινγκεν, για να φτάσει μετά από 50 μίλια στο Φράιμπουργκ, στη δυτική παρυφή του Μέλανα Δρυμού. Είναι μια απότομη διαδρομή, με συναρπαστικά τοπία και μια εξίσου συναρπαστική ονομασία: γιατί Höllentalbahn σημαίνει Σιδηρόδρομος της Κοιλάδας της Κόλασης Για όσους αγαπούν τα ταξίδια με τραίνα η εποχή είναι καλή. Από το καλοκαίρι η γερμανική σιδηροδρομική εταιρία κυκλοφόρησε μηνιαίο εισιτήριο για ταξίδια σε όλη τη χώρα, αλλά και σε τοπικές και περιφερειακές γραμμές, που κοστίζει μόλις 49 ευρώ. Ενώ υπάρχουν και οικονομικά εισιτήρια για μικρές διαδρομές με κόστος 9,90 ευρώ. Στο μεταξύ έχουν αυξηθεί τα διόδια για τα ΙΧ στους αυτοκινητόδρομους και γι’ αυτό τα γερμανικά τραίνα είδαν να αυξάνεται κατά 25% η επιβατική κίνηση.

Αυτοκρατορικά γούστα

Πριν από την επιβίβαση στον σταθμό του Ντόναουσκίνγκεν, αξίζει να περπατήσει κάποιος μέχρι το Haus Fürstenberg, ακολουθώντας τα χνάρια του τελευταίου αυτοκράτορα της Γερμανίας, Γουλιέλμου Β΄ που ήταν τακτικός επισκέπτης αυτής της βασιλικής κατοικίας. Ο χώρος πνίγεται στις βελανιδιές και τις σημύδες και η βασιλική κατοικία ατενίζει την κοιλάδα του Λίγηρα. Στο εσωτερικό υπάρχει ένα μικρό και καλοστημένο μουσείο, που μεταξύ άλλων φιλοξενεί ένα επιχρυσωμένο γιογιό, που κάποτε ανήκε στον Ναπολέοντα.

Λίγα τετράγωνα πιο πέρα, βρίσκεται ένα μπαρόκ κτήριο, μιας ζυθοποιίας του 18ου αιώνα, που έφτιαχνε εξαιρετική πίλσνερ προς τέρψη του Γουλιέλμου του Β΄, σε σημείο που η μπύρα έγινε το επίσημο ποτό της μεγαλειότητάς του.

Αφού απολαύσει μια αυτοκρατορική πίλσνερ, ο επισκέπτης θα επιστρέψει στον σταθμό του τραίνου για ν΄ αρχίσει τη διαδρομή προς το εσωτερικό του Μέλανα Δρυμού, που είναι μια κυματοειδής διαδρομή αφού το 1901- όταν έγιναν οι γραμμές – δεν ήταν δυνατό να χαραχτεί μια ευθεία μέσα από το πυκνό δάσος. Πάντως η διαδρομή είναι καταπληκτική.

Στην λίμνη που την περιβάλλει ένας εκπληκτικός μύθος

Η πρώτη στάση είναι στη λίμνη Τίτισι, απ’ όπου -σύμφωνα με τον μύθο- έμπαιναν τα νεογέννητα μωρά στον κόσμο. Σήμερα είναι ένα δημοφιλές μέρος για σπα, από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Όταν όμως πέσει ο χειμώνας η λίμνη αδειάζει από επισκέπτες, παγώνει και τα Χριστούγεννα γίνεται μια τεράστια πίστα για σκέιτ.

«Το καλύτερο που μπορείς να μάθεις για τον Μέλανα Δρυμό, είναι οι κανόνες της φύσης», λένε οι ντόπιοι».

Στις όχθες, η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή, καθώς γύρω από την λίμνη έχουν στηθεί διάφορα καταστήματα που πουλούν αναμνηστικά, αλλά και καφέ που σερβίρουν ωραίο τοπικό κρασί.

Από κει το τραίνο φτάνει στο γειτονικό Χίντερζάρτεν, σε υψόμετρο 885 μέτρων, που είναι ιδανικός προορισμός για χειμερινό τουρισμό.

Τα καταστήματα είναι φιλικά και προσφέρουν ντόπιο κρασί, αλλά και εξαιρετικής ποιότητας κρέατα και τυροκομικά, που παράγονται στις φάρμες της περιοχής.

Στο τέλος της διαδρομής, μια μαγευτική γοτθική πόλη

Από το Χίντερζάρτεν το τραίνο κάνει μια βουτιά, περνά μπροστά από καταρράκτες και διέρχεται από την πέτρινη γέφυρα της Ραβένα, μια σιδηροδρομική γέφυρα σε ύψος 58 μέτρων, που έχει μήκος 225 μέτρων κι είναι από μόνη της αξιοθέατο.

Το τραίνο διέρχεται μέσα από ένα απίστευτο τοπίο με λόφους, φαράγγια και κοιλάδες για να μπει σε μια σειρά από σήραγγες, μέχρι να φτάσει στον σταθμό του Φράιμπουργκ, στα όρια του Μέλανα Δρυμού.

Το ίδιο το Φράιμπουργκ είναι μια μαγευτική γοτθική πόλη, που σε υποδέχεται σαν να βρίσκεσαι στο happy end του παραμυθιού, που έχει προσφέρει στον ταξιδιώτη ο Μέλανας Δρυμός.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ