2024-02-07 13:31:45
Φωτογραφία για Κίνα: Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Jiaxing είναι ένας κόμβος αστικού πρασίνου και αποτελεσματικών συνδέσεων με την πόλη. Εντυπωσιακές εικόνες
 εικόνα: Από AC)

Η ιστορική πόλη Jiaxing είναι χτισμένη στο κομψό σκηνικό του Μεγάλου Καναλιού της Κίνας. Η αρχιτεκτονική της πόλης ανταποκρίνεται φυσικά στην έντονη παρουσία των στριφογυριστών υδάτινων σωμάτων της και φιλοξενεί σύγχρονα θαύματα, όπως η γέφυρα του κόλπου Hangzhou. Τώρα, η αναθεώρηση του σχεδιασμού του σιδηροδρομικού σταθμού Jiaxing μπορεί να προστεθεί στο αρχιτεκτονικό ρεπερτόριο της πόλης, επεκτείνοντας παράλληλα αποτελεσματικά τις συνδέσεις του Jiaxing με την υπόλοιπη Κίνα.

ΤΗΣ TIANNA WILLIAMS

wallpaper.com

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Jiaxing χτίστηκε αρχικά το 1907, επανασχεδιάστηκε το 1995 και μέχρι το 2019 έγινε δυσλειτουργικός, αποτυγχάνοντας να συμβαδίσει με την ταχεία αστικοποίηση της Κίνας. Αποφασίζοντας να σχεδιάσει έναν σταθμό που να ανταποκρίνεται στο περιβάλλον του, η MAD Architects θέλησε να δημιουργήσει έναν ρευστό χώρο δημόσιας συγκοινωνίας που να μην αισθάνεται επιβλητικός, που περιβάλλεται από μεγάλους κεντρικούς δρόμους, οδογέφυρες και τεράστιες κενές πλατείες, όπως φαίνεται με πολλά παραδείγματα στην τυπολογία του.


«Θα πρέπει να επανεξετάσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τα χωρικά πρότυπα τέτοιων κτιρίων υποδομής μεταφορών στην Κίνα», δήλωσε ο Ma Yansong , ιδρυτικός εταίρος της MAD. «Μπορούμε να ξεφύγουμε από την κοινή επιδίωξη των μεγαλεπήβολων μνημειακών κτιρίων και να τα κάνουμε αστικούς δημόσιους χώρους με μεταφορικές λειτουργίες, φυσική οικολογία και πολιτιστική ζωή, όπου οι πολίτες είναι πρόθυμοι να πάνε, να μένουν, να συναντιούνται και να απολαμβάνουν».

Η σχεδιαστική ιδέα του αρχιτεκτονικού στούντιο επεκτείνεται στην ιδέα της δημιουργίας ενός χώρου που είναι ευκρινής, κομψός και αποτελεσματικός. Το αποτέλεσμα ήταν ένας νέος, βυθισμένος σιδηροδρομικός σταθμός που διαμορφώνει το γύρω του αστικό πράσινο.

Ως ένα νεύμα στην ιστορία του σταθμού, οι MAD Architects αποφάσισαν μια πλήρη αναδημιουργία του αρχικού σταθμού του 1907. Αυτό πραγματοποιήθηκε συμπεριλαμβανομένου ενός καθαρού, λευκού σταθμού του υπόγειου σιδηρόδρομου, με εύκολη πρόσβαση στις αποβάθρες των σταθμών.

Οι αρχιτέκτονες, οι οποίοι είναι και οι εγκέφαλοι πίσω από τη ρέουσα Όπερα του Χάρμπιν, τεντώθηκαν προσεκτικά μεταξύ της ιστορικής κληρονομιάς του κτιρίου και της σύγχρονης επέκτασής του, χρησιμοποιώντας περίπου 210.000 κόκκινα και πράσινα τούβλα από λάσπη που προέρχεται από την κοντινή Νότια Λίμνη.

Χρησιμοποιείται η εκτεταμένη επιφάνεια της «πλωτής» μεταλλικής οροφής, επενδεδυμένη με ηλιακούς συλλέκτες. Εν τω μεταξύ, η κομψή, απρόσκοπτη εμφάνισή του υποδηλώνει τη μινιμαλιστική αρχιτεκτονική που βρίσκεται πέρα ​​από το ανακατασκευασμένο παλιό σιδηροδρομικό σπίτι.

Το MAD τοποθέτησε το πιο πολυσύχναστο τμήμα του συγκοινωνιακού κόμβου σχεδόν εξ ολοκλήρου υπόγεια. Αυτό περιλαμβάνει τις πλατφόρμες εισόδου και εξόδου του κτιρίου, αίθουσες αναμονής και σημαντικές συγκοινωνιακές και εμπορικές λειτουργίες. Αυτό επέτρεψε τη σύνδεση και την επέκταση ενός υπάρχοντος πάρκου φυτεύοντας πάνω από 1.500 δέντρα, συμπεριλαμβανομένων οξιάς, σφενδάμου και κερασιάς.

Οι οξιές επιλέχθηκαν ειδικά για το πλούσιο φύλλωμά τους. Καθώς μεγαλώνουν, θα σχηματίσουν σιγά σιγά ένα απαλό κουβούκλιο σε ολόκληρη τη βόρεια πλατεία μπροστά από τον σταθμό.

Ο σταθμός, ο οποίος διαθέτει τρεις πλατφόρμες και έξι γραμμές, αναμένεται να χρησιμοποιείται από έως και 5,28 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως μέχρι το 2025.

εικόνες: AC

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ