2024-02-07 13:53:26
Φωτογραφία για Internet: 1.000 φορές ταχύτερο στην Ελλάδα με τον Hellas Sat 5

 



Η Hellas Sat, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ), την Thales, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τη γαλλική διαστημική υπηρεσία NCES και την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Καινοτομίας, ετοιμάζεται να βάλει την Ελλάδα στο προσκήνιο της οικονομίας του Διαστήματος, με τον δορυφόρο Hellas Sat 5, που αναμένεται να εκτοξευθεί από το κέντρο εκτόξευσης της Γαλλικής Γουιάνας στα τέλη του 2027.

Η συμφωνία μεταξύ Hellas Sat και Thales «έκλεισε» την περασμένη Πέμπτη (25/1) με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την ανάπτυξη του payload (της «καρδιάς» του δορυφόρου, μέσω της οποίας πραγματοποιούνται όλες οι επικοινωνίες μεταξύ δορυφόρου και Γης) του Hellas Sat 5, το οποίο περνά στη νέα γενιά με την αξιοποίηση του οπτικού φάσματος και τεχνολογίας λέιζερ. Το συνολικό οικονομικό κόστος της συμφωνίας ανέρχεται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει εξαιρετικές ταχύτητες διασύνδεσης μεταξύ δορυφόρου και Γης, ή ακόμα και μεταξύ δορυφόρων. «Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της εξέλιξης, η ταχύτητα του Ιντερνετ θα κινείται στην κλίμακα των Gbps, ενώ σήμερα είναι στα Μbps» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο υπεύθυνος προγραμμάτων διαστήματος της Hellas Sat, Κεντέας Καραντώνης.

Οφέλη

Η ταχύτητα θα είναι ουσιαστικά χίλιες φορές υψηλότερη από τη σημερινή.

Το payload του Hellas Sat 5 θα επικοινωνεί απευθείας με τα αστεροσκοπεία του Χελμού (Καλάβρυτα), του Κρυονερίου Κορινθίας, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αλλά και με αστεροσκοπείο στη Γαλλία. Η επένδυση αναμένεται να φέρει πολλαπλά οφέλη στη χώρα μας για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, αλλά και να συμβάλλει στην προσέλκυση εξειδικευμένων επιστημόνων από το εξωτερικό και άρα στην αντιστροφή του brain drain.

Μέσω του συγκεκριμένου πρότζεκτ, ο ΕΟΔ θέλει να δείξει ότι είναι για τα καλά μέσα στο παιχνίδι της διαστημικής οικονομίας, καθώς πρόκειται για την πρώτη παγκοσμίως γνωστή ως τώρα ανάπτυξη payload που θα βασίζεται στο οπτικό φάσμα. «Πέραν των άνευ προηγουμένου ταχυτήτων που θα εξασφαλίζει στα δίκτυα, η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι και πολύ πιο ασφαλής από τις μέχρι τώρα υπάρχουσες, καθώς το λέιζερ καθιστά σχεδόν αδύνατη τη διακοπή του σήματος», εξηγεί ο κ. Καραντώνης.

Μετά τη φάση της επίδειξης της νέας τεχνολογίας, τα οφέλη του Hellas Sat 5 θα τα λαμβάνει η ίδια η Hellas Sat, η οποία θα έχει την ευθύνη της σύναψης συμφωνιών για την εμπορική εκμετάλλευση του σήματος. Δεδομένου ότι θα αποτελεί τον πρώτο ευρωπαϊκό (αν όχι παγκόσμιο) δορυφόρο στο οπτικό φάσμα, οι συμφωνίες για την εκμετάλλευση του Hellas Sat 5 αναμένεται να κοστίζουν εκατομμύρια.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ