2024-03-11 19:30:31
Φωτογραφία για «Πόλεμος» ΟΣΕ - Hellenic Train - Συναγερμός στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Φωτο: Λευτέρη Ζωπίδη

Επιδημία παραβιάσεων του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας με υπερβάσεις ερυθρών σηματοδοτών εκ μέρους των μηχανοδηγών, αλλά και συχνών βλαβών των αμαξοστοιχιών και δεκάδων αφύλακτων διαβάσεων μαστίζει τον ελληνικό σιδηρόδρομο, όπως προκύπτει από τα συμβάντα που αναφέρουν οι δύο βασικοί φορείς του σιδηροδρόμου στη χώρα.

ethnos.gr

Υπενθυμίζεται ότι μόνο το τελευταίο διάστημα, εκτός της παρολίγον σύγκρουσης στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ) τις παραμονές των Χριστουγέννων, το φως βλέπουν και άλλα περιστατικά με το τελευταίο να έχει συμβεί μόλις το περασμένο Σάββατο όταν υπήρξε εκ νέου παραβίαση κόκκινου φωτοσήματος από την αμαξοστοιχία 2235 που εκτελούσε το δρομολόγιο Αεροδρόμιο - Ανω Λιόσια.

Λίγες ημέρες νωρίτερα και όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης φέρνοντας στο φως και εικόνες από κάμερες ασφαλείας, καταγράφηκε εκκωφαντικός θόρυβος και λάμψη τη στιγμή διέλευσης ενός τρένου από την περιοχή της οδού Καραγάτση στη Λάρισα. Το περιστατικό διερευνάται ώστε να διαπιστωθεί εάν υπήρξε ζήτημα με «ξεχασμένα» κλειδιά σε λάθος θέση.


Αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα περιστατικά, τα οποία αναφέρονται καθημερινά από τον ΟΣΕ και τη Hellenic Train και τα οποία εντείνουν την ανασφάλεια του επιβατικού κοινού ναρκοθετώντας την προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης στο τρένο, για την οποία όλοι οι συναρμόδιοι φορείς έχουν δεσμευτεί. Ενα χρόνο μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών φαίνεται ότι η ασφαλής σιδηροδρομική κυκλοφορία εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο παρόλο που τα δρομολόγια παραμένουν περιορισμένα.

Υπόγειος πόλεμος ΟΣΕ - Hellenic Train

Την ίδια στιγμή φαίνεται πως μαίνεται ένας υπόγειος «πόλεμος» μεταξύ ΟΣΕ και Hellenic Train με τους φορείς να αποτυγχάνουν συνεχώς να ομονοήσουν προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης και της ασφάλειας κυκλοφορίας των τρένων με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται διαρκώς ένα ψυχροπολεμικό κλίμα. Από την πλευρά του το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εμφανίζεται να μην έχει καταφέρει να επιβάλει την τάξη στο σιδηροδρομικό τοπίο, ενώ την ίδια στιγμή έχουν φουντώσει εκ νέου οι φήμες για τη σχέση μεταξύ Δημοσίου και της ιταλικής Hellenic Train. Για τις αναταράξεις μέσω των περιστατικών που είδαν το φως της δημοσιότητας σιδηροδρομικές πηγές τονίζουν ότι επαναφέρουν τη συζήτηση περί ενδεχόμενης αποεπένδυσης των Ιταλών από την Ελλάδα ή/και προσπάθειας επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης μεταξύ της σιδηροδρομικής εταιρίας και του Ελληνικού Δημοσίου.

Την ώρα, πάντως, που πληθαίνουν τα περιστατικά αστοχιών, παραβιάσεων και βλαβών, για τα οποία και ο ίδιος ο ΟΣΕ ενημερώνει με συνεχή υπομνήματα τους αρμοδίους, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ο ΟΣΕ έχει πάνω από ένα μήνα να συγκαλέσει συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Συναγερμός στο υπουργείο

Το ζήτημα του σιδηροδρόμου, πάντως, έχει σημάνει συναγερμό και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η πολιτική ηγεσία ζήτησε από τις δύο εταιρείες, ΟΣΕ και Hellenic Train, να δεσμευτούν για τη συνεχή και στενή συνεργασία τους σε όλα τα ζητήματα που άπτονται της σιδηροδρομικής ασφάλειας και αφορούν στην υποχρέωση αυστηρής τήρησης του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας, στο σύνολο του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η τοποθέτηση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ).

Συγκεκριμένα στη σύσκεψη αποφασίστηκε:Η επιτάχυνση της διερεύνησης των περιστατικών που σχετίζονται με τη μη εφαρμογή του Κανονισμού από τη Hellenic Train.

Η από κοινού συνεργασία με τον ΟΣΕ, για την περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικότητας του ανθρώπινου δυναμικού σε ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας.

Ειδικότερα, δρομολογούνται δράσεις που αφορούν στηνενίσχυση του προσωπικού σε κρίσιμες για την ασφάλεια θέσεις (κυρίως σταθμάρχες και κλειδούχους),

επαναξιολόγηση σχετικών εσωτερικών κανονισμών των δύο εταιριών

επανεκπαιδεύσεις προσωπικού, κάτι το οποίο αφορά κυρίως μηχανοδηγούς και σταθμάρχες και γενικά ειδικότητες «πρώτης γραμμής», στις οποίες εντάσσεται και η συντήρηση του τροχαίου υλικού.

σύσταση – από τον ΟΣΕ – ειδικής ομάδας παρακολούθησης των ραδιοεπικοινωνιών μεταξύ του προσωπικού κίνησης και των Μηχανοδηγών ώστε να διασφαλίζεται η ορθή και βάσει πρωτοκόλλου επικοινωνία μεταξύ τους.

Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη αποτελεσματικής επίβλεψης της εφαρμογής των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, αλλά και προβλέπεται να ληφθούν, από τη ΡΑΣ.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι «σε περίπτωση που εκ της διερεύνησης αναδειχθούν ευθύνες και σε πρόσωπα, τότε, θα αποδοθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις αρμοδίως, κάτι που έχει ζητηθεί από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, γραπτώς με επιστολή του, προς τους εμπλεκόμενους φορείς».

Στη σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, συμμετείχαν η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνας Αλεξοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, ο Διευθύνων Συμβούλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, η Προέδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), Ιωάννα Τσιαπαρίκου και οι κκ. Roberto Rinaudo, Country Manager και Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, Διευθυντής Λειτουργίας της Hellenic Train.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ