2024-05-12 02:21:26
Φωτογραφία για Πως δημιουργείται η φλεγμονή και τι είναι τα ω-3 λιπαρά
Τα λενε Εικοσανοειδη , και ειναι οι προσταγλανδινες,

θρομβοξανες,

λευκοτριενια,

υδρο-ξυλιωμενα εικοσι-τετρα-νοικα οξεα,

λιποξινες.

Ξεχαστε τα.

Δεν υπαρχει περιπτωση να τα ξανασυναντησετε μπροστα σας,ουτε ν ακουσετε γι αυτα, μια και τ αγνοει ακομα κι ο περισσοτερος ιατρικος κοσμος

Αποτελουν μια οικογενεια οξυγονωμενων προιοντων που προερχονται απο τα εικοσανοικα (c-20) πολυακορεστα λιπαρα οξεα,κυριως απο το αραχιδονικο οξυ.

Συνεχιζω να σας κουραζω με ονοματα που δεν σας ενδιαφερουν, αλλα πο ομως παιζουν ισως τον σημαντικοτερο ρολο στον πονο που ολους μας περιμενει στη γωνια, αναπτυσσοντας μια νοσηροτητα που ακούει στο όνομα φλεγμονή. 

Αυτή ολοι την γνωρίζουμε, αφου μας ταλαιπωρει απ τα πρωτα χρονια της ζωης μας

Τα εικοσανοειδη εμπλεκονται στη λειτουργια πολλων συστηματων υπο φυσιολογικές συνθήκες φυσιολογικες δρασεις, και συμμετεχουν στους παθογενετικους μηχανισμούς πολλων παθολογικων καταστασεων και νοσηματων.


Οι προσταγλανδινες. μπορούν να προκαλέσουν πολλα απο τα χαρακτηριστηκα σημεια της φλεγμονης, οπως:

Οιδημα,ερυθροτητα λογω αυξησεως της αγγειακης διαπερατοτητας και αγγειοδιαστολης,

Αλγος και αυξηση της τοπικης θερμοκρασιας κυριως σε συνεργεια με αλλους μεσολαβητες.

Τα λευκοτριενια (ltb4) αποτελουν ισχυρο χημειοτακτικο παραγοντα των λευκοκυτταρων , και προαγουν πολλες λειτουργιες τους, οπως τη συσσωρευση και την προσκολληση σε επιφανειες την απελευθερωση ενζυμων και ενεργων μοριων οξυγονου.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονωδη φαρμακα ασκουν τη θεραπευτικη δραση τους και εμφανιζουν τις ανεπιθυμητες ενεργειες τους κυριως μεσω της καταστολης της δραστηριοτητας της: κυκλοξυγενασης Ι & ΙΙ, που οδηγει στην καταστολη της συνθεσεως προσταγλαδινων. 

Τα φαρμακα αυτα συνηθως δεν αναστελλουν τη σύνθεση των λευκοτριενιων και υπο ορισμενες συνθηκες μπορει και να επαγουν την παραγωγή τους

Τα κορτικο-στεροειδη, εμποδιζοντας την απελευθερωση αραχιδονικου οξεος απο τα φωσφο-λιπιδια της κυτταρικης μεμβρανης αναστελλουν τον σχηματισμο προσταγλανδινων και λευκοτριενιων.

Τελος, η ρυθμιση παραγωγης προσταγλαδινων και λευκοτριενιων γινεται με διαιτητικες παρεμβασεις, δηλαδη με αντικατασταση των ω-6 πολυακορεστων λιπαρων οξεων με τα ω-3, που αφθονουν στα ψαρια και στο ελαιολαδο, αλλα πρωτιστως στα φαρμακευτικα ιχθυελαια.

Αυτά τα λίγα, δυσκολα μεν, αλλα απαραιτητα, για να ξερουμε που παμε.

Ας μιλήσουμε για το ιχθυέλαιο μήπως γλυτώσουμε πόνους

Το ιχθυέλαιο

Ανήκει στην κατηγορία των απαραιτητων λιπαρων οξεων μακρας αλυσσιδας με 25+ μόρια άνθρακα.

Το βρίσκουμε στα λιπαρά, ταπεινά, ψάρια,που ευτυχώς μας παρέχει άφθονα ο τόπος μας. Ειναι τόσο απαραίτητο για τα κύτταρα, ώστε αυτά να δυσλειτουργούν χωρίς την παρουσία του προκαλώντας μιαν αλυσσιδωτή αντίδραση που τα φθειρει ανεπανόρθωτα,τοσο ώστε σήμερα να μπορούμε με μεγάλη βεβαιότητα να πούμε οτι :

χωρις Ω3 λιπαρα οξέα , το σώμα – σε κυτταρικό επίπεδο- καταρρεει με ο,τι αυτο συνεπαγεται.

Ο λόγος αυτής της δραματικής, πλήν όμως όχι ορατής, άμεσα αισθητής κατάρευσης είναι ότι: το ιχθυέλαιο ουσιαστικά, ελεγχει την συμπεριφορά των κυττάρων και κατ επέκταση τη λειτουργία όλου του σώματος.

Μιά μικρή ανισορροπία αυτών των τόσο παρεξηγημένων λιπαρών οξέων στα κύτταρα, μπορει να απορρυθμίσει όλο το σώμα.

Τα ω3 λιπαρά οξέα

Ρυθμιζουν τις βίαιες φλεγμονωδεις επιθεσεις των κυττάρων σε άλλα κύτταρα.

Ενισχυουν την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού, και

Καθορίζουν την δίοδο των ηλεκτρο-χημικών μηνυμάτων στον εγκέφαλο και στα κύτταρα της καρδιάς.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ιχθυελαίου έχουν απίστευτη ευρύτητα και το πιό σπουδαίο ειναι απολυτα τεκμηριωμενες επιστημονικά, άλλο αν οι διάφορες σκοπιμότητες, δεν επιτρεπουν να προβληθεί το θέμα.

Τα Ω3 απαραιτητα λιπαρα οξεα μακρας αλυσσιδας ανθρακα.

Είναι μακρές αλυσσίδες λιπαρών οξέων, που απαντώνται κυριως στα λιπαρά ψάρια: σαρδελλα, γαυρο αλλά και στα καρυδια, στο λινέλαιο, και στο ελαιολαδο.

Διακρίνονται σε δύο τύπους:

Το ΕΡΑ Εικοσιπεντανοϊκό οξύ, με 25 μορια ανθρακα,και το DHA Εικοσιεξανοϊκό οξύ, με 26 μόρια άνθρακα.

Εκτός απ τα ψάρια , μπορούμε να τα βρούμε στο φαρμακευτικο ιχθυελαιο.

Τα ω3 λιπαρά οξέα καταπολεμούν

Φλεγμονες γενικως, οι οποίες προκαλούνται από χημικές ενώσεις, και δινουν πονο.

Στις Αρθρωσεις Και Στο Βλενογονο Του Εντερου.

Ολα τα παραπάνω νοσογόνα στοιχεία, δημιουργούνται από τη μεγάλη συγκέντρωση ενός άλλου είδους λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας, συγγενικού με τα ω3 τα ω6 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα φυτικα λαδια,καλαμποκελαιο, ηλιελαιο

Η παρουσία DHA στον εγκέφαλο,διευκολύνει τη σεροτονίνη στη μεταφορά νευρικών ώσεων και μηνυμάτων.

Αν οι μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων έχουν DHA είναι υγρές και ευέλικτες, σε σχέση με το ζωϊκό κεκορεσμένο λίπος, όπου είναι σκληρές και άκαμπτες.

Αν οι μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων δεν παίρνουν τον κατάλληλο τύπο λιπαρων οξέων η μεταφορά των μηνυμάτων δεν ολοκληρωνεται.

Αυτό σημαίνει διαταραχες στη διαθεση στη συγκεντρωση στη μνημη στη προσοχη στη συμπεριφορα.

Τα ω3 λιπαρα οξέα ειναι σημαντικα για την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου: στα εμβρυα,στα βρεφη στα παιδια, αλλά και για τη λειτουργία του εγκεφάλου στους ενηλίκους.

Τώρα σχετικά με την καρδιά, 300.000 αμερικανοί, πεθαίνουν ξαφνικά κάθε χρόνο, από καρδιακές αρρυθμίες και η αιτία είναι κακη λειτουργια του συστήματος ενεύρωσης του καρδιακού μυός.

Το ιχθυέλαιο μπορει να ρυθμίσει τον καρδιακό μύ αποτρέποντας την εμφάνιση αυτών των επικινδύνων αρρυθμιών.

Το παράδοξο είναι ότι εδω και 10 χρόνια πιστεύονταν οτι το ιχθυέλαιο απέτρεπε τη στεφανιαια νοσο, λόγω δράσης του στα στεφανιαία αγγεία, και την αθηρωματική πλάκα.

Σημερα, κορυφαίοι ερευνητές βεβαιωνουν ότι η ευεργετική δράσις του ιχθυελαίου στην καρδιά οφείλεται στην αμεση προστασια της ηλεκτρικης δραστηριοτητας της, που οταν δυσλειτουργεί μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο.

Αν ασκούμεθα δηλαδη αν περπαταμε καθημερινα 30 λεπτα,με γρηγορο βηματισμο,θα αυξησουμε την HDL και με το πηλίκον τριγλυκεριδίων προς HDL να είναι ,όσο το δυνατόν πλησιέστερα στη 1 μονάδα τοτε τα μόρια της LDL κακής χοληστερίνης, θα μοιάζουν με μεγάλες , αφράτες μπάλες, που δεν προξενούν βλάβες αν σε χτυπήσουν.

Αντίθετα αν το πηλίκον είναι μεγαλύτερο του 4 Τότε η LDL, μοιάζει με μπάλες του τένις, δηλαδή μικρές και σκληρές που τραυματίζουν, και τραυματίζουν το ενδοθήλιο των αγγείων μας, αποσταθεροποιώντας την αθηρωματική πλάκα .

Τα Ω3 λιπαρά οξέα μειωνουν τον πόνο από την αρθρίτιδα όπως έδειξαν δεκάδες μελέτες, που έγιναν τα τελευταία χρόνια,μια και ελεγχουν την φλεγμονη, το ιχθυέλαιο βοηθά στην ανακούφιση του πόνου, του πρηξίματος και της ακαμψίας, που συνοδεύουν την ρευματοειδη αρθριτιδα.

Οι δόσεις ιχθυελαίου είναι υψηλές : 3-5gr την μέρα για περίοδο 12 μηνών, συνεχώς

Και τώρα το πιό σοβαρό σημείο: ποσο ιχθυελαιο πρεπει να παιρνουμε. 

Δεν είναι κάτι σταθερό η δοσολογία.

Εξαρτάται από το πόσο ψάρι καταναλώνουμε εβδομαδιαίως.

Αν τρώμε λιπαρά ψάρια, όπως σαρδέλλα, 

γαύρο, τρείς φορές την εβδομάδα, καλύπτουμε τις ανάγκες του οργανισμού σε Ω3 λιπαρά οξέα.

Ισως η λήψη απο ολους μας 300-600mg ιχθυελαίου να βοηθούσε στη πρόληψη απόφραξης των αρτηριών και στην αποτροπή καρδιακών ανακοπών.

Πόσο ασφαλές είναι το ιχθυέλαιο που κυκλοφορεί στην αγορά;

Ο ΔρLift καθηγητής στο Harvart δηλώνει κατηγορηματικά ότι:

Το ιχθυέλαιο σε υγρή μορφή ή σε κάψουλες ίσως είναι ασφαλέστερο απ την κατανάλωση ωρισμένων ψαριών, που αλιεύονται σε ύποπτα νερά.

Το ιχθυέλαιο που παίρνουμε στα φαρμακεία, καθαρίζεται απο τις επικίνδυνες ουσίες, όπως είναι ο υδράργυρος και άλλα βαριά μέταλλα , που δυστυχώς γεμίζουν τις θάλασσες οι διάφορες βιομήχανίες με τα απόβλητά τους.

Ας κάνουμε ένα απλό πείραμα με το ιχθυέλαιο που προμηθευτήκαμε από το φαρμακείο μας:

Το βάζουμε σ ένα μικρό ποτηράκι στο ψυγείο στους +8 βαθμούς.

Πρέπει να παραμείνει λεπτορευστο και χωρίς να γαλακτοποιηθεί, όπως ας πούμε το ελαιόλαδο, που είναι μονοακόρεστο.

Ακόμα το χρώμα του πρέπει να είναι ανοικτόχρωμο, όχι σκούρο.
kosmaser
botanologia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ