2024-05-11 10:43:11
Φωτογραφία για Γυμναστήρια: Τι αναπνέεις όταν ιδρώνεις





Πρόσφατη μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Yele Sun από το Ινστιτούτο Ατμοσφαιρικής Φυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, ερεύνησε την ποιότητα του αέρα σε ένα υπόγειο γυμναστήριο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Environmental Science & Technology Letters.

«Σκεπτόμενος την πανδημία, οι συνάδελφοί μου και εγώ σκεφτήκαμε να πηγαίνουμε πιο συχνά στο γυμναστήριο στο υπόγειο του ινστιτούτου μας», θυμάται ο καθηγητής Sun. «Δεν μπορούσα να μην αναρωτηθώ πώς θα ήταν η ποιότητα του αέρα με όλους να ιδρώνουν εκεί κάτω». Αυτή η προσωπική εμπειρία ώθησε τον καθηγητή Sun και την ομάδα του να διερευνήσουν τη σύνθεση και τη συγκέντρωση ρύπων σε περιβάλλοντα γυμναστηρίου, αναγνωρίζοντας τη σημασία της κατανόησης των πιθανών κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με τη σωματική άσκηση».

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Πρώτον, η μελέτη τους έδειξε ότι ο εσωτερικός αέρας στο γυμναστήριο είχε υψηλότερο ποσοστό οργανικών αερολυμάτων (μικροσκοπικά σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα που αποτελούνται από οργανικές ενώσεις) σε σύγκριση με τον εξωτερικό αέρα. Μέσα στο γυμναστήριο, περίπου το 50% των ρύπων που αναπνέετε είναι οργανικά αερολύματα, ενώ είναι μόνο περίπου το 40% έξω.


Αλλά εδώ είναι που γίνεται πραγματικά ενδιαφέρον. Εντόπισαν δύο ειδικούς τύπους οργανικών αερολυμάτων στον αέρα του γυμναστηρίου: 

Siloxane OA (SiOA): Αυτός ο φανταχτερός όρος αναφέρεται σε σωματίδια που πιθανότατα προέρχονται από τα λιπαντικά που χρησιμοποιούνται στον εξοπλισμό γυμναστηρίου. Φανταστείτε ότι τα μηχανήματα στα οποία ιδρώνετε μπορεί να απελευθερώνουν μικροσκοπικά σωματίδια στον αέρα. Αυτά τα σωματίδια βρέθηκαν να είναι εκπληκτικά υψηλά, φτάνοντας μερικές φορές έως και 6 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα!

O καπνός τσιγάρου (CSOA): Ναι, καλά διαβάσατε. Ακόμα κι αν δεν ανάβετε στο γυμναστήριο, ίχνη καπνού τσιγάρου βρέθηκαν στον αέρα. Αποδεικνύεται ότι πιθανότατα μεταφέρεται από εξωτερικούς χώρους, ειδικά κατά τον αερισμό.

Αν και το γυμναστήριο είναι φανταστικό για την υγεία σας, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μαζί με την καύση θερμίδων, μπορεί να εισπνέετε και κάποια όχι και τόσο «σπουδαία πράγματα». Ειδικά όταν ο ρυθμός της αναπνοής σας αυξάνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης, λαμβάνετε περισσότερα από αυτά τα σωματίδια, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν την υγεία σας.

Τι σημαίνει αυτό για σας; Λοιπόν, είναι μια υπενθύμιση ότι ενώ είστε απασχολημένοι με τη “γλυπτική” των μυών, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη τον αέρα που αναπνέετε. Διαφορετικά γυμναστήρια με διαφορετικό εξοπλισμό, ποσοστά πληρότητας και συστήματα εξαερισμού μπορεί να έχουν διαφορετικά επίπεδα ποιότητας αέρα.

Μείνετε σε φόρμα, μείνετε υγιείς και αναπνέετε εύκολα, παιδιά!

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη ΕΔΩ.

themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ