2024-05-31 16:45:06
Φωτογραφία για Η Nvidia ετοιμάζεται ME δική της πρόταση στην κατηγορία των laptop ARM

 Κατέχοντας ήδη κυρίαρχη θέση στην τεχνολογία που υποστηρίζει μοντέλα και λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης, η Nvidia σκοπεύει να αλλάξει τα δεδομένα και στους φορητούς προσωπικούς υπολογιστές.Φανταστείτε ένα laptop που θα βασίζεται σε έναν επεξεργαστή της Nvidia τεχνολογίας ARM, που θα ενσωματώνει μια πανίσχυρη κάρτα γραφικών RTX και θα διαθέτει λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης. Πριν μερικά χρόνια, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ακουγόταν τραβηγμένο, όμως πλέον φαίνεται πως πρόκειται να καταστεί πραγματικότητα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν στο Bloomberg, o Τζένσεν Χουάνγκ, διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, και ο Μάικλ Ντελ, διευθύνων σύμβουλος της Dell, ουσιαστικά επιβεβαίωσαν ότι η Πράσινη Ομάδα θα εισέλθει στο χώρο των AI-PC τον επόμενο χρόνο.Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται σχέδια της Nvidia για να δημιουργήσει επεξεργαστές βασισμένους στην αρχιτεκτονική ARM

. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2023 είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι η Microsoft καλούσε διάφορες εταιρίες να εισέλθουν στην αγορά, σε μια προσπάθεια να προκύψει μια πρόταση απέναντι στους επεξεργαστές της σειράς Μ που παρουσίασε η Apple. Στις εταιρίες που είχε προσεγγίσει η Microsoft συγκαταλεγόταν η Nvidia και η AMD. Επί του παρόντος, η Qualcomm έχει την αποκλειστικότητα στην προμήθεια των επεξεργαστών τους οποίους βασίζονται τα laptop αρχιτεκτονικής ARM, όμως η συμφωνία αυτή φημολογείται πως θα τερματιστεί μετά το 2024.

Η Nvidia διατηρεί κυρίαρχη θέση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης εδώ και χρόνια, ιδίως σε επίπεδο καινοτομιών μηχανικής μάθησης και βαθιάς μάθησης, με τεχνολογίες όπως το DLSS και το ray tracing να είναι αποκλειστικά διαθέσιμες μέσω των καρτών γραφικών RTX. Εκτός αυτού, η διεύθυνση ερευνών του τεχνολογικού κολοσσού προωθεί τομείς όπως η υπολογιστική όραση και η επεξεργασία φυσικής γλώσσας, ενώ οι GPU που σχεδιάζει η Nvidia υποστηρίζουν κέντρα δεδομένων και υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης σε επίπεδο cloud. Ως προς τον υλικό εξοπλισμό που αφορά συγκεκριμένα το μέτωπο των CPU, η Nvidia διαθέτει το Grace Hopper Superchip, για προηγμένους σταθμούς εργασίας ενώ, στο παρελθόν, είχαμε δει τα SoC της σειράς Tegra.

Από τη στιγμή που όλα τα μεγάλα ονόματα στην αγορά των υπολογιστών τείνουν προς τη δημιουργία οικοσυστημάτων ενισχυμένων με λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης, η κίνηση αυτή είναι σημαντική υπό την έννοια ότι ενισχύει τη ζήτηση για έξυπνες υπολογιστικές λύσεις. Οι επεξεργαστές που σχεδιάζονται ειδικά για την υποστήριξη λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης είναι σε θέση να διαχειρίζονται ένα ευρύ φάσμα διαδικασιών, μεταξύ των οποίων την επεξεργασία φυσικής γλώσσας, την ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο καθώς και την προηγμένη επεξεργασία εικόνων και βίντεο. Οι δυνατότητες αυτές δεν βελτιώνουν απλά τις επιδόσεις, αλλά επιτρέπουν την εφαρμογή νέων λειτουργιών που μπορούν να ενισχύσουν την εμπειρία χρήσης τόσο σε καταναλωτικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει σπουδαία ευκαιρία για τη Nvidia. Ο τεχνολογικός κολοσσός δεν είναι απλά σε θέση να εδραιώσει τα Windows on ARM ως πλατφόρμα, παράλληλα με εκείνη των Copilot + PC που ανακοινώθηκε πρόσφατα, αλλά θα μπορούσε να διαθέτει τη δυνατότητα να υπερβεί τα υφιστάμενα όρια και να δημιουργήσει ένα περισσότερο ολιστικό οικοσύστημα, το οποίο θα συνδύαζε τεχνητή νοημοσύνη και gaming. Όταν αναφερόμαστε σε μια εταιρία που θα ασκούσε ισχυρό έλεγχο πάνω στην ανάπτυξη μιας CPU, θα μπορούσαν να προκύψουν νέα επίπεδα gaming εμπειριών, τα οποία δεν θα περιορίζονταν στα laptop, αλλά θα επεκτείνονταν στις κονσόλες και τους desktop υπολογιστές.

Προφανώς είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εικάσει κανείς τις θα μπορούσε να μας επιφυλάσσει η Nvidia, όμως, σε συνδυασμό με τις τελευταίες εξελίξεις, το 2025 διαγράφεται ήδη ως μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά για την αγορά των φορητών υπολογιστών. INSOMNIAGRFreegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ