2012-07-04 08:13:49
Φωτογραφία για Εκκληση Βουλευτών στους πρόσφυγες Να μην προσφεύγουν στην παράνομη επιτροπή των κατεχομένων
Η Διχοτόμηση της Κύπρου ήταν το αποτέλεσμα της "στρεβλής" εφαρμογής της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης (2 Αυγούστου 1975)και όχι της Τουρκικής Εισβολής

Βουλευτές της επαρχίας Κερύνειας επανέλαβαν σήμερα την έκκλησή τους προς τον προσφυγικό κόσμο να μην προσφεύγει ενώπιον της παράνομης επιτροπής αποζημιώσεων των κατεχομένων.

Σε δηλώσεις τους μετά από συνάντηση με την Υπουργό Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, οι βουλευτές της επαρχίας Κερύνειας εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την αυξητική τάση προσφυγών από πλευράς Ελληνοκυπρίων στην εν λόγω «επιτροπή».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο βουλευτής ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου και ο κοινοβουλευτικός συνεργάτης του βουλευτή ΔΗΚΟ Σοφοκλή Φυττή, Ανδρέας Νικηταράς.

Οπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ οι βουλευτές αλλά και η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, στη σημερινή συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος θέματα που οι Κερυνειώτες έθεσαν ενώπιον των Βουλευτών, ενώ συζητήθηκε γενικότερα η προσφυγική πολιτική και διορθώσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να την καταστήσουν πιο δίκαιη.


Η Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσαν ευρύτερα ζητήματα προσφυγικής πολιτικής. «Θα επανέλθουμε με στόχο να προσαρμόσουμε τις πολιτικές του κράτους που στηρίζουν μια μεγάλη ομάδα του πληθυσμού, ώστε να ανταποκρίνονται όσο το δυνατό καλύτερα και στις ανάγκες που δημιουργούν οι δύσκολοι τούτοι καιροί» ανέφερε.

Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η στεγαστική πολιτική, οι αδικίες που προκύπτουν κατά την εφαρμογή της και η ανάγκη προσαρμογής της σε πιο σύγχρονες ανάγκες, η συστέγαση σωματείων και κοινοτήτων που έχουν καταθέσει από κοινού αίτημα για συστέγαση και η διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν παράνομα υποστατικά σε προσφυγικούς συνοικισμούς ώστε να πάρουν οι πρόσφυγες τους τίτλους ιδιοκτησίας.

Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη κατεχόμενων κοινοτήτων και προσφυγικών σωματείων και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκτοπισθέντες εκλογείς, οι οποίοι ψηφίζουν σε άλλο χωριό από εκείνο που επιθυμούν και επισημάνθηκε η ανάγκη διόρθωσης του προβλήματος μέσω μιας μόνιμης ρύθμισης αυτής της δυνατότητας.

Οπως ανέφεραν, από πλευράς της η Υπουργός επέδειξε κατανόηση και είδε με θετικό μάτι τα αιτήματα των Κερυνειωτών, όπως αυτά μεταφέρθηκαν από τους βουλευτές.,

http://www.ikypros.com/

Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης (2 Αυγούστου 1975)

....Επιπροσθέτως συνεφωνήθησαν τα ακόλουθα:

1. Εις τους Τουρκοκυπρίους τους επί του παρόντος διαμένοντας εις το νότιον

τμήμα της νήσου θα επιτραπή, εάν επιθυμούν, να μετακινηθούν εις τον βορράν

μετά των υπαρχόντων των, επί τη βάσει ωργανωμένου προγράμματος και με την

βοήθειαν της Ειρηνευτικής Δυνάμεως.

2. Ο κ. Ντενκτάς επανέλαβε, και συνεφωνήθη, ότι οι Ελληνοκύπριοι οι επί του

παρόντος διαμένοντες εις το βόρειον τμήμα της νήσου είναι ελεύθεροι να

παραμείνουν και ότι θα παρασχεθή εις αυτούς πάσα βοήθεια διά να δύνανται να

διάγουν μίαν ομαλήν ζωήν, περιλαμβανομένων διευκολύνσεων εις τον

εκπαιδευτικόν τομέα και διά την άσκησιν της θρησκείας των, ως επίσης και

ιατρικής περιθάλψεως υπό ιδικών των ιατρών και ελευθέρας διακινήσεως εις τον

βορράν.

3. Οι Ελληνοκύπριοι οι επί του παρόντος διαμένοντες εις τον βορράν, οι οποίοι

κατόπιν αιτήσεώς των και χωρίς να υποστούν οιασδήποτε φύσεως πίεσιν, θα

εκδηλώσουν την επιθυμίαν να μεταβούν εις τον νότον θα δύνανται να πράξουν

τούτο. 
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ