2012-07-04 08:40:07
Φωτογραφία για Gareth Porter: Κλείνοντας τα στενά, το Ιράν κάνει την πρώτη του κίνηση...
Tο ιρανικό κοινοβούλιο ετοιμάζει νομοσχέδιο για να κλείσει τα στενά του Ορμούζ

RT News

4 Ιουλίου 2012

Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Τα μέλη του Ιρανικού Κοινοβουλίου έχουν εκπονήσει ένα νομοσχέδιο, με σκοπό να κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ, αποκλείοντας έτσι την διέλευση των πετρελαιοφόρων που κινούνται προς χώρες οι οποίες στηρίζουν τις εφαρμοζόμενες σήμερα οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Ο Ιρανός βουλευτής Ibrahim Agha-Mohammadi δήλωσε σε δημοσιογράφους:

"Υπάρχει ένα νομοσχέδιο που εκπονήθηκε από την Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του Κοινοβουλίου, με το οποίο επιδιώκεται η παρεμπόδιση της διέλευσης πετρελαιοφόρων που μεταφέρουν πετρέλαιο προς τις χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Το νομοσχέδιο αυτό έχει συνταχθεί ως απάντηση στις κυρώσεις του πετρελαϊκού εμπάργκο από την Ευρωπαϊκής Ένωση κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν".Ο Agha-Mohammadi ανέφερε επίσης ότι 100 από τα 290 μέλη του Κοινοβουλίου είχαν υπογράψει το νομοσχέδιο ήδη από την Κυριακή.


Οι απειλές του Ιράν για παρεμπόδιση της ναυσιπλοΐας στα στενά, μέσω των οποίων διήλθαν μέσα στο 2011 περίπου 17 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έχουν αυξηθεί κατά το παρελθόν έτος, αφού οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να "αποψιλώσουν" την αγορά της Τεχεράνης από κεφάλαια που προορίζονται για το πυρηνικό του πρόγραμμα, έχουν πυκνώσει.

Τα Στενά του Ορμούζ συνιστούν ένα ζωτικής σημασίας πέρασμα θαλάσσιων μεταφορών, μέσω του οποίου διακινείται το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου που εξάγεται από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Ιράκ, αλλά και το σύνολο σχεδόν του φυσικού αερίου που εξάγεται από το Κατάρ.

Το εμπάργκο της ΕΕ εναντίον των ιρανικών εισαγωγών πετρελαίου τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Κυριακή.

Το RT News επικοινώνησε σε ζωντανή σύνδεση με τον γνωστό ρεπόρτερ και ιστορικό ερευνητή, Gareth Porter, προκειμένου να ακούσει τις εκτιμήσεις και τα σχόλιά του πάνω σε αυτό το σοβαρό ζήτημα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

RT News: To νομοσχέδιο αυτό εκπονήθηκε ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν. Μέχρι ποιό σημείο θα φτάσει η Ισλαμική Δημοκρατία με αυτά τα αντίποινα;

Gareth Porter: Κατά την άποψή μου, το Ιράν κάνει την πρώτη του κίνηση. Το μέτρο αυτό θα είναι η πρώτη κατά σειρά κίνηση της Τεχεράνης που μπορεί να μεταφραστεί ως απάντηση στο εμπάργκο εξαγωγών που της έχει επιβληθεί. Είναι φανερό ότι οι κυρώσεις αυτές έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση των Ιρανών, αφού έχουν προκαλέσει αρκετές απώλειες στα έσοδα της χώρας. Οι Ιρανοί έχουν αρκετές επιλογές, μια από τις οποίες είναι η τοποθέτηση ναρκών και άλλων μηχανισμών με σκοπό να κλείσουν τα στενά και να εμποδιστεί η διέλευση πετρελαίου από τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες της περιοχής. RT News: Οι ΗΠΑ, όπως είναι φυσικό, έχουν δηλώσει ότι δεν θα ανεχθούν το κλείσιμο αυτού του ζωτικής σημασίας περάσματος και τελευταία πληροφορηθήκαμε ότι οι Αμερικανοί έχουν ήδη στείλει ναρκαλιευτικά και άλλα σκάφη στην περιοχή. Μας δίνουν αυτές οι κινήσεις στοιχεία γύρω από το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η κατάσταση και εάν θα αυξηθεί η ένταση από δω και πέρα;

Gareth Porter: Αυτό που μπορούμε να προβλέψουμε με βεβαιότητα, για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, είναι ότι οι Ιρανοί θα κάνουν μια σειρά από κινήσεις, ξεκινώντας με αυτό το νομοσχέδιο στην Majlis (το Ιρανικό Κοινοβούλιο), το οποίο απειλούν ότι θα ψηφίσουν. Εκτίμησή μου είναι ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί. Αλλά εάν αυτό δεν γίνει, τότε θα κάνουν πρώτα μια σειρά από περιορισμένες κινήσεις, προβαίνοντας σε δηλώσεις ότι θα τοποθετήσουν νάρκες στα στενά, ώστε να παρεμποδιστεί η μεταφορά πετρελαίου από το σημείο αυτό. Στη συνέχεια, πιστεύω ότι οι Ιρανοί έχουν τη δυνατότητα μιας πιο δραστικής κίνησης: να ρίξουν πραγματικά ένα περιορισμένο αριθμό ναρκών στα στενά, έτσι ώστε να εκτιναχθεί η τιμή του πετρελαίου και να υποχρεώσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιδράσει.

Οι Ιρανοί δεν αποκλείεται να ρίξουν εκατοντάδες νάρκες σε διάφορα σημεία των στενών. Έχουν τουλάχιστον 2.000, και δεν αποκλείεται να είναι περισσότερες, αφού 2.000 νάρκες είχαν το 2008. Στρατιωτικοί αναλυτές του Πενταγώνου εκτιμούν ότι η διαδικασία αυτή εκ μέρους του Ιράν δεν αποκλείεται να διαρκέσει εβδομάδες. Παρά την θεωρητική δυνατότητα που έχουν οι ΗΠΑ να τις αλιεύσουν, η ένταση αυτή είναι πιθανό να συνεχιστεί για εβδομάδες ολόκληρες, καθώς οι Ιρανοί θα εξακολουθούν να ρίχνουν νάρκες από μικρά σκάφη, που θα είναι αδύνατο να εντοπιστούν ή να εμποδιστούν από τις ΗΠΑ.

RT News: Πώς θα αντιδράσουν οι Αμερικανοί σε αυτές τις πιθανές τακτικές;

Gareth Porter: Η πρώτη τους αντίδραση θα είναι να χρησιμοποιήσουν τα ναρκαλιευτικά τους για να αλιεύσουν τις νάρκες και να θέσουν τέλος στη διαδικασία της τοποθέτησης ναρκών στη θαλάσσια περιοχή. Αλλά θεωρώ βέβαιο ότι η διαδικασία αυτή θα είναι χρονοβόρα, αφού οι Ιρανοί θα έχουν τη δυνατότητα να την εξακολουθήσουν επί εβδομάδες, παρεμποδίζοντας τη διέλευση πλοίων.

Ακόμη και αν οι ΗΠΑ απειλήσουν με αύξηση της έντασης μέσω της χρήσης βίας, δεν πιστεύω ότι οι Ιρανοί θα αποθαρρυνθούν απαραίτητα από το να συνεχίσουν την τακτική αυτή, που αποσκοπεί στην διακοπή της διακίνησης πετρελαίου, παρ' όλο που η έκταση αυτής της δραστηριότητας δεν θα είναι μεγάλη.

Κατά τη γνώμη μου, αυτό που επιδιώκουν οι Ιρανοί σε αυτή τη φάση είναι η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή, λόγω του εμπάργκο, έχει σημειωθεί πτώση στις τιμές.

RT News: Κατανοητό. Ας δούμε τώρα το ευρύτερο σκηνικό. Ο πιο στενός σύμμαχος του Ιράν στην περιοχή είναι, φυσικά, η Συρία, η οποία βρίσκεται εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης αυτή τη στιγμή. Αυτή η τεράστια πίεση που ασκείται στη Συρία μήπως θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένας υπόγειος πόλεμος εναντίον του Ιράν, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη;

Gareth Porter: Αδιαμφισβήτητα, υπό μια έννοια, διεξάγεται όντως ένας υπόγειος, κρυφός πόλεμος εναντίον και των δύο χωρών συγχρόνως. Η συμμαχία του ΝΑΤΟ κινεί τα νήματα των κινήσεων των έμμισθων ανταρτών που δρουν στη Συρία και για αυτό δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία. Στα μάτια της συμμαχίας, μια απομάκρυνση του Assad θα καταφέρει μεγάλο πλήγμα στην γενική οργάνωση της ασφάλειας που διατηρεί αυτή τη στιγμή το Ιράν στην περιοχή. Ασφαλώς υπάρχει σχέση ανάμεσα στις δύο παράλληλες δραστηριότητες των συμμάχων εναντίον της Συρίας και του Ιράν, αλλά σε αυτή τη φάση είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ποιό ακριβώς τρόπο οι κινήσεις που γίνονται στη Συρία αυτή τη στιγμή θα επηρεάσουν το σενάριο που θα διαδραματιστεί στα Στενά του Ορμούζ.

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
kostasxan.blogspot.com
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ