2012-07-04 14:24:03
Φωτογραφία για Περιπλέκεται το σίριαλ της χειραγώγησης του Libor
Με την κατάθεση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Barclays στο Βρετανικό κοινοβούλιο συνεχίζεται σήμερα το σίριαλ των αποκαλύψεων στο... σκάνδαλο της χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor από στελέχη της τράπεζας.

Την Τρίτη η υπόθεση πήρε απροσδόκητη τροπή μετά την απόφαση της βρετανικής τράπεζας να δημοσιεύσει εσωτερικά σημειώματα του παραιτηθέντος διευθύνοντος συμβούλου Robert Diamond από το 2008.

Η τράπεζα άφησε να εννοηθεί ότι αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας, κάτω από τις πιέσεις της ίδια της βρετανικής κυβέρνησης, μπορεί να ξεκίνησε την αλυσίδα των γεγονότων που την οδήγησαν να χαμηλώσει τις αναφορές της στον υπολογισμό του επιτοκίου.

Η Barclays δημοσίευσε τα σημειώματα στην ιστοσελίδα της πριν την εμφάνιση του Diamond στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορείο, σε ένα από τα ντοκουμέντα περιλαμβάνονται οι σημειώσεις του ίδιου του Diamond από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τον Οκτώβριο του 2008 με τον Paul Tucker, αναπληρωτή διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας
. Ο κρατικός αξιωματούχος φέρεται να είπε στον Diamond ότι δέχτηκε "τηλεφωνήματα από έναν αριθμό υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης που θέλησαν να πληροφορηθούν γιατί η Barclays είναι πάντα στο άνω εύρος της τιμολόγησης του Libor".

Ο Tucker φέρεται ταυτόχρονα να λέει στον επικεφαλής της βρετανικής τράπεζας ότι "δεν ήταν ανάγκη πάντα να εμφανίζεται [η τράπεζα] τόσο ψηλά όσο ήταν πρόσφατα".

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που υπέβαλε την Τρίτη η Barclays, ο Diamond δεν θεώρησε ότι έλαβε οδηγίες από τον Paul Tucker.

Ωστόσο ο Jerry del Missier, την εποχή εκείνη πρόεδρος της επενδυτικής τραπεζικής στην Barclays, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πέρασε μια εντολή από την Τράπεζα της Αγγλίας να μην διατηρείται τόσο ψηλά το επιτόκιο της Barclays.

Η βρετανική Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA) πραγματοποίησε έρευνα στον Jerry del Missier σε σχέση με τα γεγονότα αυτά και έκλεισε την έρευνα της χωρίς να απαγγείλει κατηγορίες. Ο del Missier παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού διευθυντή της τράπεζας την Τρίτη.

Η παραίτηση του del Missier ακολούθησε αυτή του προέδρου Marcus Agius και του CEO Bob Diamond, αν και ο πρώτος θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να οριστούν αντικαταστάτες.

Τα νέα στοιχεία θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις, καθώς δείχνουν ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως να έπαιξε κάποιο ρόλο στα γεγονότα που οδήγησαν στη χειραγώγηση του επιτοκίου.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ