2012-07-06 10:05:04
Φωτογραφία για Οι εφημερίδες της Κύπρου σήμερα...
Η εναρκτήρια τελετή της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αμφιθέατρο του Κουρίου, οι επαφές της Τρόικας στην Κύπρο που ολοκληρώνονται σήμερα, η πρόταση του καναδικού κολοσσού Triple Five για εξαγορά του 100% των Κυπριακών Αερογραμμών, οι διεργασίες στα κόμματα για τις προεδρικές εκλογές και ο καθορισμός πλαφόν στα δίδακτρα των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «"Η Tρόικα ήλθε να βοηθήσει"», αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, διαμηνύει πως η εδώ παρουσία της Τρόικας συνιστά απτή απόδειξη της βούλησης της ΕΕ να βοηθήσει την Κύπρο. Σε συνέντευξή του στον «Φ», με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και της επίσκεψής του στο νησί, αναφέρεται στην κάθοδο της Τρόικας αυτές τις ημέρες και στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τις πολιτικές δυνάμεις, την κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ: Να αποκομίσουν την εντύπωση πως η παρουσία της Τρόικας έχει ως στόχο να βοηθήσει την Κύπρο να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα.


Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Από δάνειο σε … δάνειο» αναφέρει πως ψάχνουν επειγόντως 133 εκατομμύρια ευρώ, καθώς ξένες τράπεζες που κατέχουν κυπριακά ομόλογα που λήγουν στις 16 του μήνα ζητούν να τα πληρωθούν. Αλλού αναφέρεται στις επαφές της τρόικας χθες με τις συντεχνίες και κόμματα και αναφέρει πως οι συντεχνίες είναι αντίθετες με την κατάργηση της ΑΤΑ, όπως δήλωσαν στη συνάντηση, ενώ τα κόμματα ζήτησαν σεβασμό στις ιδιαιτερότητες. Σε άλλο θέμα γράφει πως θα συνεχιστεί μέχρι Σεπτέμβριο – Οκτώβριο η αποκοπή του 10% από τους μισθούς των βουλευτών λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Δάνεια επί δανείων για να ξοφληθούν υποχρεώσεις» αναφέρει πως έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ενέργεια της Κυβέρνησης να προσφύγει στους ημικρατικούς οργανισμούς για δανεισμό ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλού γράφει πως κινδυνεύει η ζωή 38 θαλασσαιμικών αφού δεν υπάρχει φάρμακο το οποίο δεν παραγγέλθηκε έγκαιρα. Σε άλλο θέμα γράφει πως τα Υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας, σε συνεργασία με εκπαιδευτικές οργανώσεις, κινητοποιούνται για την αποτροπή διοργάνωσης εκπαιδευτικού συνεδρίου στα κατεχόμενα, με συμμετοχή διεθνούς φήμης Ευρωπαίων ακαδημαϊκών.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Για μια Καλύτερη Ευρώπη» αναφέρει πως σε έναν επιβλητικό και από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου, το Κούριο, η Δανία παρέδωσε χθες βράδυ στην Κυπριακή Δημοκρατία τη σκυτάλη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αλλού γράφει πως ο Υπουργός Παιδείας καθόρισε το πλαφόν στα δίδακτρα των ιδιωτικών πανεπιστημίων στο 5%. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως τονίστηκαν στην Τρόικα οι ιδιαιτερότητες της Κύπρου και ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα προβλήματα προέρχονται από την έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Μια περήφανη στιγμή στην ιστορία της Κύπρου» γράφει στο κύριο της θέμα πως ξεκίνησε χθες βράδυ η εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο με μια συμβολικού περιεχομένου εναρκτήρια τελετή στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου. Αλλού αναφέρει πως τα κόμματα και οι συντεχνίες έθεσαν τις κόκκινες γραμμές στην Τρόικα. Ακόμη, γράφει σε άλλο θέμα πως ένα αυξημένο ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων αφυπηρετούν πρόωρα εν μέσω φόβων ότι το εφάπαξ τους θα φορολογηθεί, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Νέα τάξη πραγμάτων στην οικονομία» πως οι τεχνοκράτες της Τρόικας στέλνουν ήδη τα μηνύματα ότι θα πρέπει να υπάρξουν ριζοσπαστικές αλλαγές που θα οδηγούν σε μεγάλες θυσίες του κυπριακού λαού. Αλλού αναφέρει πως σε συνέντευξή του στην επίσημη ιστοσελίδα του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρει πως η Κυπριακή Προεδρία θα εργαστεί για μια καλύτερη Ευρώπη. Η εφημερίδα γράφει σε άλλο θέμα πως μετρημένες είναι οι μέρες της γερμανικής ευημερίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο Λιλλήκας άλωσε την ΕΔΕΚ» κάνει λόγο για «βυζαντινές ραδιουργίες του Αρχιεπισκόπου για επιβολή του εκλεκτού του», αναφέροντας ότι «όπου ποντάρουν βγαίνουν χαμένες οι ηγεσίες ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ μετά τον αυτό-εγκλωβισμό τους απέναντι από το Λαϊκό Κίνημα». Αλλού η εφημερίδα γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μας έβγαλε ασπροπρόσωπους κατά την παρουσίαση που έκανε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κατάργηση της ΑΤΑ και κύμα ιδιωτικοποιήσεων είναι οι βασικοί στόχοι της δεξιάς και των συμφερόντων που εκπροσωπεί.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το ποντίκι» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Επικίνδυνα παιγνίδια Χριστόφια με την Τρόικα» κάνει λόγο για επικίνδυνους ακροβατισμούς των κυβερνώντων στο τρίγωνο Λευκωσία – Κίνα – Τρόικα. Αλλού αναφέρει ότι ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης δήλωσε πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε ζημιά 4 δισεκατομμυρίων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πενιχρή είναι η υποστήριξη του ΑΚΕΛικού κόσμου στο Σταύρο Μαλά.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα «The Cyprus Weekly» με τίτλο «Η καυτή καρέκλα της ΕΕ» αναφέρεται στη χθεσινή εκδήλωση στο Κούριο για την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ υπό τα σύννεφα που υπάρχουν λόγω της δύσκολης πορείας για ανάκαμψη της ευρωζώνης. Αλλού δημοσιεύει δηλώσεις του νέου Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο. Η εφημερίδα αφιερώνει ένα δισέλιδο στο Μαρί υπό το ερώτημα τι μάθαμε στους 12 μήνες από το Μαρί.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ