2012-07-07 22:22:04
Φωτογραφία για Δεν κλέβουν μόνο οι άντρες…
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι διαρρήξεις και οι κλοπές ιδιαίτερα από γυναίκες προσλαμβάνουν αυτή την περίοδο ανησυχητικές διαστάσεις. Πληθαίνουν με ανησυχητική τάση οι γυναίκες διαρρήκτες – Σε αρκετές επιχειρήσεις, όπως υπεραγορές και περίπτερα, οι κάμερες ασφαλείας καταγράφουν αρκετές κινήσεις γυναικών, που κλέβουν ακόμη και ένα κουτί τσίχλες. Η Αστυνομία προέβη το τελευταίο διάστημα σε αρκετές συλλήψεις γυναικών για κλοπές και διαρρήξεις

Οι διαρρήκτες δεν είναι μόνο άντρες. Το τελευταίο διάστημα οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν αρκετές γυναίκες να κλέβουν καταστήματα και οικίες. Μάλιστα, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι διαρρήξεις και οι κλοπές ιδιαίτερα από γυναίκες προσλαμβάνουν αυτή την περίοδο ανησυχητικές διαστάσεις. Πριν από μερικούς μήνες, οι άντρες της Αστυνομίας έμειναν άναυδοι, όταν δεκαοκτάχρονη παραδέχθηκε ότι ενέχεται σε σωρεία διαρρήξεων και κλοπών που σημειώθηκαν σε χωριό της επαρχίας Πάφου.


Η 18χρονη παραδέχθηκε στην Αστυνομία ότι έκλεβε διάφορα χρυσαφικά, είδη ένδυσης και υπόδησης, τα οποία, όπως είπε, θα εκμεταλλευόταν για δική της χρήση. Εκτός από επιχειρήσεις, που συνήθως είναι ο πρώτος στόχος κλοπών και διαρρήξεων, σε ορισμένες περιπτώσεις γυναίκες διαρρήκτες εισβάλλουν μεθοδευμένα και σε οικίες, ενώ ως θηλυκά περνούν απαρατήρητες.

Πρόσφατα συνελήφθη βάσει δικαστικού εντάλματος 26χρονη, η οποία φέρεται να παραβίασε οικία στην Πάφο και να έκλεψε διάφορα αντικείμενα, η αξία των οποίων δεν έχει ακόμη υπολογιστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετές επιχειρήσεις, όπως υπεραγορές και περίπτερα, οι κάμερες ασφαλείας, σύμφωνα με μαρτυρίες, καταγράφουν αρκετές κινήσεις γυναικών που κλέβουν ακόμη και ένα κουτί τσίχλες.

Όταν πρόκειται για κλεπτομανία Πέραν από τις κλοπές που έχουν ως αφετηρία τα οικονομικά προβλήματα, μερικά από τα περιστατικά κλοπών ιδιαίτερα από γυναίκες μπορεί να οφείλονται στην ψυχική διαταραχή που ονομάζεται κλεπτομανία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου, Γιώργο Μαυρολεύτερο, η κλεπτομανία έχει σχέση με αρνητικά συναισθήματα, που ταλαιπωρούν το άτομο, όπως, θυμός, εγκατάλειψη, κακοποίηση.

«Ως πράξη», τονίζει, «είναι παρορμητική, αυθόρμητη και απερίσκεπτη, ενώ πολλές φορές τα αντικείμενα που κλέπτονται δεν είναι απαραίτητα για τον δράστη. Ένας κλεπτομανής μπορεί να είναι σε κατάστημα ρούχων και να κλέψει φανελάκια, μικρά αντικείμενα που συνήθως δεν σημαίνει ικανοποίηση υλικών αναγκών», ανέφερε. Ο Δρ Μαυρολεύτερος υπέδειξε ότι η κλεπτομανία προσδίδει μια ψυχολογική ικανοποίηση του ατόμου, που συνήθως νιώθει αναπλήρωση του ψυχολογικού κενού που υπάρχει, όπως το αίσθημα της αδικίας, του θυμού, της στεναχώριας.

«Υπάρχουν περιστατικά κλεπτομανίας που αντιμετωπίζουν οι ψυχολόγοι, όμως είναι πολύ λίγα ίσως σε σχέση με τη διάστασή τους, καθώς ένα άτομο κλεπτομανές για να απευθυνθεί στον ειδικό πρέπει να δημιουργηθεί πρόβλημα, ίσως σύλληψη, αφού δεν είναι παραδεκτό γεγονός από τους ίδιους», ανέφερε. Το πρόβλημα, επισήμανε ο Δρ Μαυρολεύτερος, αντιμετωπίζεται μέσα από τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας.

Η φαρμακευτική αγωγή από μόνη της σε τέτοιες περιπτώσεις, είπε, δεν είναι κάτι που θα βοηθήσει. «Είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί η αιτία που οδηγεί στην πράξη», τόνισε.

Μάχες στα δικαστήρια

Από τον 19ο αιώνα, οι πρωτοπόροι της ψυχιατρικής, όπως ο Εσκιρόλ, Γάλλος ψυχίατρος και νονός του όρου κλεπτομανία, έδιναν μάχες στα δικαστήρια προσπαθώντας να αθωώσουν πλούσιες κυρίες που είχαν συλληφθεί να κλέβουν από καταστήματα. Όμως, τα τελευταία χρόνια, στις υποθέσεις που βλέπουν έντονα τα φώτα της δημοσιότητας, οι δικηγόροι αποφεύγουν να επικαλεστούν κλεπτομανία, ενδεχομένως λόγω του στίγματος της ψυχικής νόσου.

Οι διασημότερες περιπτώσεις κλεπτομανών γυναικών…

ΟΙ ΔΥΟ διασημότερες περιπτώσεις κλεπτομανών είναι η Χάιντι Λαμάρ και η Γουινόνα Ράιντερ. Η Χάιντι Λαμάρ, Βιεννέζα στην καταγωγή, σταρ της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ με διασιμότερο ίσως ρόλο εκείνον της Δαλιδά στην ταινία «Σαμψών και Δαλιδά», συνελήφθη το 1966 να κλέβει ευχετήριες κάρτες και μπικίνι αξίας 86 δολαρίων από πολυκατάστημα της εποχής. Σε εκείνη την περίπτωση οι κατηγορίες αποσύρθηκαν, όμως το 1991, η 77χρονη τότε Λαμάρ πιάστηκε πάλι να κλέβει, αυτή τη φορά καθαρτικά και κολλύρια αξίας περίπου 22 δολαρίων. Και αυτή τη φορά αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Η Γουινόνα Ράιντερ συνελήφθη το 2001 σε πολυκατάστημα να κλέβει διάφορα αγαθά αξίας 5000 δολαρίων. Καταδικάστηκε για βανδαλισμό και διακεκριμένη κλοπή, πληρώνοντας το χρέος της στην κοινωνία με περίπου 10.000 δολάρια και 480 ώρες κοινωνικής εργασίας. Οι δικηγόροι της δεν επικαλέστηκαν την κλεπτομανία στην τακτική υπεράσπισης.

http://pafospress.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Χαζομπαμπάς ο Eric
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Χαζομπαμπάς ο Eric
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ