2012-08-05 17:12:04
Φωτογραφία για Αδιάβαστος ο Ρόμνεϊ
Καθώς απομένουν μόλις 95 ημέρες μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και οι σφυγμομετρήσεις δεν δίνουν μεγάλες διαφορές, θα περίμενε κανείς ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγεται «μάχη γιγάντων» ανάμεσα στους δύο κορυφαίους υποψηφίους γύρω από τα μεγάλα διεθνή ζητήματα!

Όμως, τη στιγμή που η Ευρώπη κλυδωνίζεται από την οικονομική κρίση, η Μέση Ανατολή φλέγεται και Ρωσία και Κίνα ετοιμάζονται να διαδραματίσουν ξανά παγκόσμιο ρόλο, η αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο υποψήφιους είναι αποκαρδιωτική, ενώ οι επιδόσεις του υποψηφίου των ρεπουμπλικανών Μιτ ρόμνεϊ είναι τελείως απογοητευτικές...

Ο ρόμνεϊ, ο οποίος κατηγορούσε επί μήνες τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για αδυναμία και ανικανότητα να αναδείξει τις ΗΠα ως παγκόσμια δύναμη με απαράμιλλη ισχύ και ανεξάντλητο γόητρο, δεν καταφέρνει να αρθρώσει ούτε μία συγκεκριμένη πρόταση για τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, ενώ στην καλύτερη περίπτωση υιοθετεί την πολιτική του Ομπάμα με διαφορετική… φρασεολογία!


Τις τελευταίες ημέρες δόθηκε η ευκαιρία της σύγκρισης, καθώς οι δύο υποψήφιοι άφησαν για λίγο τα οικονομικά ζητήματα και στράφηκαν στην εξωτερική πολιτική. Ο Ομπάμα επανέλαβε τις γενικές γραμμές της πολιτικής που εφαρμόζει εδώ και τριάμισι χρόνια και η οποία αναμφίβολα απογοήτευσε αρκετούς δημοκρατικούς και φιλελεύθερους πολίτες που είχαν ελπίσει σε μια ριζοσπαστική τομή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠα. Όλοι περίμεναν από τον αντίπαλό του να διατυπώσει τη δική του εξωτερική πολιτική. υπέστησαν όμως τραγική απογοήτευση μπροστά στη φτώχεια ή μάλλον ανυπαρξία οποιασδήποτε διαφοροποίησης στα μεγάλα διεθνή ζητήματα.

Λίγος...

Ο Ρόμνεϊ προσπάθησε να εντυπωσιάσει, ζητώντας να γίνει ειδική έρευνα για τη διαρροή λεπτομερειών από την επιχείρηση εξόντωσης του Μπιν λάντεν (!), λες και αυτό απασχολεί σήμερα τον κόσμο. Θέλοντας να χαϊδέψει τα αυτιά των πολεμικών βιομηχανιών, κατέκρινε τον Ομπάμα για την περικοπή 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις δαπάνες του Πενταγώνου για τα επόμενα δέκα χρόνια, ξεχνώντας βέβαια να πει ότι οι περικοπές αυτές αποφασίστηκαν διακομματικά στο Κογκρέσο Όσοι περίμεναν κάτι διαφορετικό, έστω πιο ακραίο, από την πλευρά του υποψηφίου των ρεπουμπλικανών, άκουσαν τον ρόμνεϊ - ο οποίος εδώ και μήνες κατηγορεί τον Ομπάμα για την πολιτική του απέναντι στο Ιράν - να λέει απλώς ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να εξασφαλίσουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση για ελέγχους στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Πολλοί απορούν για την ανικανότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να υιοθετήσει διαφορετική πολιτική από αυτήν που εφαρμόζει ο Ομπάμα. αρκετοί είναι αυτοί, ωστόσο, που βλέπουν ότι οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι περίπου διακομματικές και δεν υπάρχουν, σήμερα τουλάχιστον, σημαντικές διαφοροποιήσεις, ενδεχομένως με ορισμένες εξαιρέσεις. αρκετοί είναι και όσοι έχουν βαρεθεί και τα δύο μεγάλα κόμματα!

Ο Ρόμνεϊ έχει κατεβάσει τους τόνους σε όλα τα διεθνή ζητήματα. Ενώ επί μήνες έλεγε ότι θα κρατήσει τα αμερικανικά στρατεύματα επ’ αόριστον στο αφγανιστάν, τώρα λέει ότι θα πρέπει να μεταβιβαστεί η ευθύνη στις αφγανικές δυνάμεις ώς το τέλος του 2014, δηλαδή αυτό ακριβώς που… έχει υποσχεθεί ο Ομπάμα.

Ακόμη και το ταξίδι που επιχείρησε στο εξωτερικό ο Ρό-μνεϊ, το έκανε εκ του ασφαλούς. Εκτός από τη Βρετανία, επισκέφθηκε το Ισραήλ και την Πολωνία, τους σίγουρους δηλαδή και σταθερούς συμμάχους των ΗΠα, αποφεύγοντας έτσι δύσκολες συναντήσεις και ακόμη δυσκολότερα ερωτήματα.

Στη Βρετανία προσπάθησε να συμμαζέψει την γκάφα του, αφού μίλησε για… κενά στην ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων, ενώ στο Ισραήλ όπου συνδέεται με ιδιαίτερη προσωπική φιλία με τον πρωθυπουργό νετανιάχου δεν αποκάλυψε τίποτε σχετικά με τα σχέδιά του. υποστήριξε σθεναρά το δικαίωμα του Ισραήλ να πλήξει το Ιράν, αλλά απέφυγε κάθε δέσμευση. Είναι σαφές ότι, παρά τις φραστικές «αψιμαχίες» του Ομπάμα με τον νετανιάχου, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της προεδρίας του, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έπαψε ποτέ να βοηθά το Ισραήλ και ίσως με τον Ομπάμα να δόθηκε στη χώρα αυτή πολύ περισσότερη βοήθεια από ό,τι την εποχή του Μπους!

Έτσι, πίσω από υπερβολικές και εντυπωσιακές εκφράσεις, πίσω από φτηνά συνθήματα και γενικόλογες επικρίσεις, ο ρόμνεϊ δεν διαφοροποιείται από τον Ομπάμα. Όσο για τα κρίσιμα και καυτά ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της αμυντικής θωράκισης με πυραύλους, τον εξελισσόμενο εμφύλιο πόλεμο στη συρία ή την ειρηνευτική διαδικασία που βρίσκεται σε τέλμα εδώ και χρόνια στη Μέση ανατολή, ο ρόμνεϊ δεν έχει να προτείνει απολύτως τίποτε…

Ίδια συνταγή

Πριν από μερικά χρόνια η Αμερική συγκλονιζόταν από τις αντιπαραθέσεις για τον πόλεμο στο Ιράκ, ενώ τώρα λες και όλη η σύγκρουση αφορά το ποιος από τους δυο υποψήφιους μπορεί να επιβεβαιώσει το μεγαλείο των ΗΠΑ. Ο Ρόμνεϊ το μόνο διαφορετικό που έχει να προσφέρει είναι μια έντονη και σκληρή παλιομοδίτικη ρητορεία. Η συνταγή του είναι σχεδόν ίδια!
topontiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ