2012-08-14 08:37:27
Φωτογραφία για ΣΤΟ 6,2% Η ΥΦΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2012 (VIDEO)
Στη δίνη της κρίσης

Στο 6,2% διαμορφώθηκε η ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Στο πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 6,5%.

 Για το σύνολο του έτους, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 7% ή και παραπάνω.

Άλλωστε τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία παραμένει σε βαθιά κρίση.

 Στην οικοδομή, πάλαι ποτέ «ατμομηχανή» της οικονομίας, οι νέες άδειες μειώθηκαν κατά 31,2% το Μάιο. Έτσι, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η ανεργία σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό (23,1%) τον ίδιο μήνα.

Στη βιομηχανία, η παραγωγή σημείωσε οριακή αύξηση τον Ιούνιο, ενώ συνολικά στο πρώτο εξάμηνο μειώθηκε κατά 45,8%.

Ακόμα, ενδεικτική της κατακόρυφης πτώσης της εγχώριας ζήτησης είναι και το γεγονός ότι οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 18,2% τον Ιούνιο.


Όπως διευκρινίζει η ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία για το ΑΕΠ α΄τριμήνου αναθεωρήθηκαν με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου των λογαριασμών της γενικής κυβέρνησης (που καταρτίστηκαν στο τέλος Ιουνίου), καθώς και νεώτερες εκτιμήσεις των βραχυχρόνιων δεικτών.

Όπως έχει επισημανθεί σε προηγούμενες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, λόγω της διακοπής της χρονολογικής σειράς των τριμηνιαίων στοιχείων της γενικής κυβέρνησης και τη διαθεσιμότητα στοιχείων για μια πολύ μικρή χρονική περίοδο (1ο τρίμηνο 2009 - 2ο τρίμηνο 2012) όπου πρέπει να εφαρμοστεί η εποχική διόρθωση, σε συνδυασμό με τις σημαντικές μεταβολές που σημειώνονται στους οικονομικούς δείκτες βάσει των οποίων εκτιμάται το τριμηνιαίο ΑΕΠ, η εφαρμογή της εποχικής διόρθωσης δεν παρέχει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Έτσι, τα στοιχεία που δημοσιεύονται είναι μόνο τα μη εποχικά διορθωμένα.

Εξ αυτού έντονη ανησυχία υπάρχει πλέον στο οικονομικό επιτελείο για την ανοδική πορεία της ύφεσης, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει νέα μαύρη τρύπα στα έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Στις συζητήσεις που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους εκπροσώπους των δανειστών, τέθηκε το θέμα της ύφεσης, ωστόσο οι τροϊκανοί δεν είχαν δώσει καμία συγκεκριμένη απάντηση. «Υλοποιήστε τους στόχους για τους οποίους έχετε δεσμευτεί και θα δούμε για την ύφεση», φέρεται να είχαν πει στον Γιάννη Στουρνάρα.

Παράλληλα, οι επιπτώσεις της βαθιάς ύφεσης στα έσοδα και κατά συνέπεια στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος είναι ενδεικτικές της δυσκολίας που θα έχει το υπουργείο Οικονομικών στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα 11,5 δισ. ευρώ.

Από το 2009 που μπήκε η Ελλάδα για τα καλά στη δίνη της κρίσης το ΑΕΠ έχει καταβαραθρωθεί. Η χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2009 παρήγαγε εγχώριο προϊόν 97,6 δισ. ευρώ (σε σταθερές τιμές 2005) και τρία χρόνια μετά το ποσό αυτό έχει υποχωρήσει σε 84,3 δισ. ή 13,3 δισ. χαμηλότερα. Σε τρέχουσες τιμές η εικόνα είναι ανάλογη: από τα 110,2 δισ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2009 στα 98,8 δισ. το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις που διατυπώθηκαν από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού κάνουν λόγο για ύφεση 7% φέτος, ενώ διεθνείς οίκοι προβλέπουν νέα πτώση του ΑΕΠ κατά 3-4% την επόμενη χρονιά. Και αυτά χωρίς να είναι ακόμα ξεκάθαρο πώς θα επηρεάσουν την οικονομία οι περικοπές 11,5 δισ. ευρώ που σχεδιάζονται.
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ