2012-09-02 12:47:05
Φωτογραφία για Στο φως διεφθαρμένοι μπάτσοι
Η οικονομική κρίση, όπως προκύπτει από τις αναφορές που έχουν συμπεριληφθεί στην έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. την οποία αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα», φαίνεται ότι «ανοίγει τα στόματα πολιτών» οι οποίοι σπεύδουν στις υπηρεσίες ασφαλείας και καταγγέλλουν «σκαστές» υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται επίορκοι κρατικοί υπάλληλοι και αστυνομικοί. Μόνο έτσι εξηγείται η «έκρηξη» που σημείωσαν το περασμένο έτος οι υποθέσεις διαφθοράς στους δήμους, στις Εφορίες, στα νοσοκομεία αλλά και στις δικαστικές αρχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υποθέσεις των ΟΤΑ που μπήκαν στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών αυξήθηκαν κατά 157% και των οικονομικών υπηρεσιών κατά 82,35%. Στην έκθεση αποκαλύπτεται ακόμη ότι από το 1999 ως σήμερα έχουν διενεργηθεί 2.155 έρευνες για σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς στους κόλπους της Αστυνομίας κι έχουν αποταχθεί 320 αστυνομικοί, ενώ σε άλλους 189 έχει επιβληθεί η ποινή της αργίας με απόλυση.


Στην έκθεση, που απαριθμεί 61 πυκνογραμμένες σελίδες, παρατίθενται όλα τα στοιχεία για τη διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ. και στο Ελληνικό Δημόσιο για το 2011. Παράλληλα, αναλύονται όλα τα δεδομένα από τις έρευνες που διενήργησαν οι 162 «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες διενεργούν εκτεταμένο έλεγχο στη Ζάκυνθο όπου εντοπίστηκε κύκλωμα που χορηγούσε επιδόματα σε τυφλούς-«μαϊμούδες».

Οι άνδρες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων συγκέντρωσαν στοιχεία για 700 «δικαιούχους επιδομάτων τυφλότητας» από τους οποίους οι περισσότεροι διαπιστώθηκε ότι έχουν... αετίσια όραση.

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., όπως αναφέρεται στην έκθεση, στη διάρκεια του 2011 ασχολήθηκε με 797 υποθέσεις διαφθοράς από τις οποίες 584 αφορούσαν αστυνομικό προσωπικό, 136 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και 39 ιδιώτες. Το 2010 η Διεύθυνση Εσωτερικών διαχειρίστηκε συνολικά 909 υποθέσεις, που διερευνήθηκαν με βάση καταγγελίες πολιτών, από τις οποίες οι 689 αφορούσαν αστυνομικό προσωπικό, οι 105 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι 69 ιδιώτες.

Προκειμένου να γίνει αντιληπτή η «έκρηξη» που σημείωσαν οι υποθέσεις διαφθοράς κυρίως στον δημόσιο τομέα, με τις οποίες ασχολείται η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., αξίζει να αναφερθεί ότι το 2009 η εν λόγω υπηρεσία, με την ίδια ερευνητική και επιχειρησιακή ομάδα, είχε εντοπίσει 389 υποθέσεις από τις οποίες οι 337 αφορούσαν αστυνομικό προσωπικό, οι 24 υπαλλήλους του ευρύτερου δημοσίου τομέα, οι 9 ιδιώτες, ενώ οι 19 είχαν σχέση με «ύποπτες ενέργειες» αστυνομικών και υπαλλήλων του Δημοσίου. Μέσα δηλαδή σε δύο χρόνια οι υποθέσεις διαφθοράς σε κρατικές υπηρεσίες αυξήθηκαν περίπου κατά 600%.

Πάντως η ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν ακόμα περισσότερες καταγγελίες. Ομως αυτό δεν συμβαίνει λόγω... συμφεροντολογικής στάσης. «Υπάρχει παρ' όλα αυτά προβληματισμός στους πολίτες να καταγγείλουν έκνομες ενέργειες δημοσίων υπαλλήλων», παραδέχεται η έκθεση.

Οι υπεύθυνοι της αρμόδιας ελεγκτικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. ζητούν να αναλάβουν τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των κρατικών υπαλλήλων, κάτι που θεωρούν «πρωτεύον θέμα που εντάσσεται στα μέτρα προληπτικού χαρακτήρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη διοίκηση». Οσον αφορά την έρευνα για τις παρανομίες στην Αστυνομία το 2011 ερευνήθηκαν 105 υποθέσεις «προστασίας» αστυνομικών σε καταστήματα, 47 υποθέσεις εμπλοκής αστυνομικών σε διακίνηση ναρκωτικών, 30 υποθέσεις εμπλοκής τους σε ηλεκτρονικά παιχνίδια και «κουλοχέρηδες», 47 σε υποθέσεις διακίνησης λαθρομεταναστών και 10 παράνομες ενέργειες που έχουν σχέση με την εκμετάλλευση γυναικών. Τέλος, στη διάρκεια του 2011 αναδείχθηκαν 23 υποθέσεις αστυνομικών που κάνουν τα... στραβά μάτια σε οικοδομικές αυθαιρεσίες και σε παράνομες οικοδομές. Οι πιο σημαντικές υποθέσεις που ανέδειξαν το 2011 οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. είναι η πώληση προστασίας από ανώτερους αξιωματικούς σε νυχτερινά κέντρα, καταστήματα και παιδότοπους στην παραλιακή λεωφόρο, οι περιπτώσεις δύο γυναικών αστυνομικών που έκλεβαν διάφορα χρηματικά ποσά, η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος προσωπικού ασφαλιστικού ταμείου της ΕΛ.ΑΣ. κτλ.

Σκάνδαλα

Κάθε καρυδιάς... απάτη

Οι υποθέσεις διαφθοράς με τις οποίες ασχολήθηκε η ΕΛ.ΑΣ. αφορούν ένα ευρύ φάσμα που καλύπτει 305 τομείς του ελληνικού Δημοσίου. Ετσι λοιπόν το 2011 καταγράφηκαν 116 ύποπτες συναλλαγές σε δήμους και κοινότητες σε σχέση με 45 το 2010 (αύξηση 157,78%), 56 παράνομες ενέργειες σε νοσοκομεία κι άλλες υπηρεσίες Υγείας σε σχέση με 23 το 2010 (αύξηση 143,5%) και 19 σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε σχέση με μόλις δύο το 2010. Επιπλέον το 2011 αναδείχθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. 31 υποθέσεις ύποπτης συμπεριφοράς εφοριακών και υπαλλήλων του ΣΔΟΕ σε σχέση με 17 το 2010. Τέλος, αύξηση κατά 85,7% υπήρξε το 2011 στις καταγγελίες για απάτες σε ασφαλιστικά ταμεία.

Σημειώνεται ότι σειρά παρόμοιων σκανδάλων κυρίως στο ΙΚΑ Καλλιθέας και σε άλλα υποκαταστήματα του ιδρύματος στη Βόρεια Ελλάδα ήρθαν στο φως έπειτα από ενέργειες της Οικονομικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Μεταξύ των υποθέσεων που ερεύνησε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. μνημονεύεται στην έκθεση και η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος 53 ατόμων, από τους οποίους οι οκτώ είναι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχίας Αθηνών, που αφορούσε την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών σε άδειες οδήγησης. Μια παρόμοια δικογραφία σχηματίστηκε για τη Διεύθυνση Συγκοινωνιών Ανατολικής Θεσσαλονίκης και αφορούσε «φακελάκια σε γιατρούς». Στη Δικαιοσύνη παραπέμφθηκαν ακόμη τα άτομα που χρηματίζονταν σε μαιευτήριο στην Αθήνα, υπάλληλοι του ΣΔΟΕ μετά και την επ' αυτοφώρω σύλληψή τους και επίορκοι υπάλληλοι Πολεοδομιών.

Ρεπορτάζ : Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος

(από το Βήμα της Κυριακής)
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ