2012-09-02 23:02:06
Φωτογραφία για Αρνητικά ρεκόρ για την φετινή τουριστική σεζόν
Στα τρικυμιώδη νερά της οικονομικής κρίσης βούλιαξε φέτος η γαλέρα του τουρισμού, αγγίζοντας έτσι πρωτοφανή αρνητικά ρεκόρ, που βάζουν ήδη σε σκέψεις τους ανθρώπους του πιο προσοδοφόρου για την Ελλάδα οικονομικού τομέα. Η τουριστική περίοδος συρρικνώθηκε επικίνδυνα, καλύπτοντας μετά βίας μόνο την καρδιά της μέχρι και πέρυσι τουριστικής περιόδου, δηλαδή το χρονικό διάστημα από 10 Ιουλίου μέχρι 20 Αυγούστου, ενώ και μέσα σε αυτό ακόμη το στενό χρονικό διάστημα οι πληρότητες κατά μέσο όρο ακόμη και τον δεκαπενταύγουστο δεν ξεπέρασαν το 75% !

Η απουσία των Ελλήνων, καθώς ο αριθμός εκείνων που έκαναν διακοπές σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια ήταν μειωμένος κατά 50% σε σχέση με πέρυσι.

Οι τιμές στα ξενοδοχεία ήταν μειωμένες σε ποσοστό 10% έως 15%, όμως η πτώση των τιμών στα ενοικιαζόμενα δωμάτια ήταν πολύ μεγαλύτερη. Αναφέρουμε ως παράδειγμα δωμάτια στην Τήνο που το 2010 και το 2011 ενοικιάζονταν προς 80 ευρώ την ημέρα, φέτος προσφέρονταν αντί 30 ευρώ
. Στα 35 ευρώ τα ενοικιαζόμενα στη Μήλο και στα 40 ευρώ στη Νάξο. Πιο συγκεκριμένα στη Χαλκιδική οι πληρότητες άγγιξαν το 85% με 90% μόνο τον Αύγουστο και η απουσία των Ελλήνων ήταν αισθητή καθώς το 90% των επισκεπτών ήταν αλλοδαποί και μόλις το 10% Ελληνες. Για τον Σεπτέμβριο αναμένονται αυξημένες πληρότητες, καθώς οι τιμές είναι ιδιαίτερα ελκυστικές. Χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου είναι ότι ακόμη και οι Ευρωπαίοι τουρίστες που επισκέφθηκαν για λίγες ώρες με κρουαζιερόπλοιο κάποιο ελληνικό νησί, ξόδεψαν ελάχιστα χρήματα.

Οπως μου έλεγε άνθρωπος που ασχολείται με τα κρουαζιερόπλοια στη Μύκονο, οι επιβάτες τους, που έβγαιναν το πρωί στο νησί έμπαιναν το μεσημέρι στο πλοίο για να φάνε και ξανάβγαιναν να συνεχίσουν τις βόλτες τους, για να μην αναγκαστούν να ξοδέψουν χρήματα για φαγητό στο νησί. Και τα ψώνια τους όμως ήταν κατά πολύ μειωμένα από προηγούμενες χρονιές, ενώ το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους πελάτες στα ξενοδοχεία All Inclusive.

Λιγότεροι τουρίστες, λιγότερες διανυκτερεύσεις, λιγότερα έσοδα. Αυτή είναι η εικόνα της τουριστικής κίνησης φέτος, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας ήταν: η συρρίκνωση της σεζόν στις 45 με 50 μέρες ακόμα και σε δημοφιλείς προορισμούς. Τα ξενοδοχεία άρχισαν να γεμίζουν μετά τις 15 Ιουλίου.Ακόμα και τον Δεκαπενταύγουστο σε νησιά όπως η Τήνος και η Πάρος, οι πληρότητες δεν ξεπέρασαν το 75%. Το μόνο αισιόδοξο είναι ότι οι κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο σε πολλές περιοχές κινούνται ανοδικά και όπως εκτιμούν οι τουριστικοί φορείς, θα απορροφήσουν ένα τμήμα από την καθίζηση που υπέστη ο τουρισμός από τις αρχές Μαΐου μέχρι τις 10 Ιουλίου.

Απογοήτευση...

Σε Τήνο, Πάρο, Μήλο, Νάξο, νησιά που υποδέχονται σε μεγάλο βαθμό Ελληνες τουρίστες, η εικόνα ήταν απογοητευτική. Η σεζόν συρρικνώθηκε στο 40ήμερο, με δραματική πτώση στις τιμές των ενοικιαζόμενων δωματίων. Ο Σεπτέμβριος «κινείται» μέχρι τις 15, ενώ η πτώση στον τζίρο των επιχειρήσεων φτάνει και το 50%, με αρκετές μονάδες να μην έχουν λειτουργήσει φέτος.

Η Ρόδος και η Κως «γέμισαν» με αλλοδαπούς και η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη από τις αρχές Ιουλίου, ενώ και τον Σεπτέμβριο το πρόσημο είναι θετικό.

Η Κρήτη, που θεωρείται η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, είχε τα δικά της σκαμπανεβάσματα.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Βάρβαροι οι Βαυαροί
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Βάρβαροι οι Βαυαροί
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ