2012-09-02 23:18:31
Φωτογραφία για Γιατί βιάζεται η Κυβέρνηση να υλοποιήσει deals στις τράπεζες; - Θέλουν ζωντανές τράπεζες σε χρεοκοπημένη χώρα;
Προκαλούν  αλγεινή εντύπωση, οι επιταχυνόμενες και βιαστικές κινήσεις στον χώρο των τραπεζών που επιχειρεί η Κυβέρνηση.

Η εύκολη προσέγγιση είναι ότι η Ελλάδα προσπαθεί να δείξει στην Τρόικα έργο. Αλλά η προσέγγιση αυτή με επικοινωνιακά κριτήρια δεν απαντάει σε βασικά ζητήματα. Πολλοί επίσης σπεύδουν να προεξοφλήσουν ένα μεγάλο σχέδιο αναδιάταξης του τραπεζικού χάρτη με βάση το οποίο αρχικά θα εξαγοράσουν οι 4 συστημικές τράπεζες μη συστημικές και εν συνεχεία σε επόμενη φάση θα συγχωνευθούν οι συστημικές τράπεζες μεταξύ τους.

Επίσης πολλοί θεωρούν ότι υπάρχει ένα σχέδιο τέτοιας μεγάλης κλίμακας να αλλάξουν όλα ώστε με εσωτερικές πρωτοβουλίες ειδικά στον πλέον νευραλγικό τομέα της οικονομίας τις τράπεζες να ξεκινήσει μια προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας.

Δηλαδή ότι υπάρχει ένα συγκροτημένο σχέδιο αλλαγής βασικών πυλώνων της οικονομίας.

Πως θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα τέτοιο τέτοιας μεγάλης κλίμακας με δανεικά. Με δανεική ρευστότητα 130 δις ευρώ και με δανειακά κεφάλαια έως 40 δις ευρώ;


Όμως αν υπάρχει τέτοιας κλίμακας σχέδιο πρωτίστως δεν θα έπρεπε οι διοικήσεις των 4 μεγαλύτερων συστημικών τραπεζών να έχουν πλήρη ενημέρωση και άποψη για το σχέδιο αυτό;

Γιατί οι τραπεζίτες αγνοούν το σχέδιο αυτό;

Με βάση κορυφαίο έλληνα τραπεζίτη εκ των 4 συστημικών τραπεζών σχέδιο υπάρχει αλλά δεν είναι αυτό που πολλοί πιστεύουν δηλαδή αναδιάταξη του τραπεζικού χάρτη για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας.

Το σχέδιο της άμεσης αλλαγής του τραπεζικού χάρτη συνδέεται  με αυτή καθ΄ αυτή την διάσωση της Ελλάδος.

Οι ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν να μπουν κάτω από την ομπρέλα προστασίας της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας θα πρέπει να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερο μέγεθος.

Οι 4 συστημικές τράπεζες εξαγοράζοντας άλλες μη συστημικές, αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Αν οι τράπεζες αυξήσουν το μέγεθος τους σε τέτοια κλίμακα ώστε να χαρακτηριστούν συστημικές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα προστασίας της Ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας.

Σε μια τέτοια περίπτωση η ΕΚΤ και οι μηχανισμοί που θα δημιουργηθούν θα εποπτεύουν τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες και θα τις προστατέψουν ακόμη και αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει.

Δηλαδή στόχος είναι να υπάρξουν ζωντανές τράπεζες ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει και χρεοκοπήσει.

Πέτρος Λεωτσάκος - bankingnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ