2012-09-11 15:48:05
Φωτογραφία για Νόμιμο το χαράτσι στα ακίνητα, παράνομη η διακοπή ρεύματος
Δημοσιεύθηκε η απόφαση υπ' αριθμόν 1972/2012 του Συμβούλιου της Επικρατείας, που όπως είχε γίνει γνωστό ήδη από την διάσκεψη της Ολομέλειας τον περασμένο Μάρτιο, κρίνει συνταγματικό το «χαράτσι» στα ακίνητα, αλλά απαγορεύει την διακοπή της ηλεκτροδότησής τους αν αυτό δεν πληρωθεί, ως αντισυνταγματική. Η Ολομέλεια του ΣτΕ, υπό τον πρόεδρο του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου Παναγιώτη Πικραμμένο, είχε συνεδριάσει στις 2 Δεκεμβρίου 2011 για να εξετάσει λόγω σπουδαιότητας σε πλήρη σύνθεση αίτηση πολίτη, η οποία στρεφόταν κατά του υπουργού Οικονομικών.

Ο πολίτης ζητούσε από το δικαστήριο «να ακυρωθεί η υπ' αριθ. ΠΟΛ.1211/10.10.2011 απόφαση του Αναπληρωτού Υπουργού των Οικονομικών (ΦΕΚ 2298 Β΄/13-10-2011)», δηλαδή το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, που κλήθηκε να πληρώσει με το λογαριασμό της ΔΕΗ με την απειλή της διακοπής του ρεύματος.

Το δικαστήριο δέχθηκε εν μέρει μόνο την αίτηση. Έτσι για το ίδιο το χαράτσι έκρινε ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας η καταβολή του - εκτάκτως και προσωρινώς - είναι συνταγματικά ανεκτή. Ακύρωσε όμως την υπουργική απόφαση ως προς το σκέλος του τιμωρητικού μέτρου της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, με το σκεπτικό ότι η εν λόγω ρύθμιση είναι ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα ως αντισυνταγματική.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ