2012-10-04 15:24:15
Φωτογραφία για Reuters: Αποθέματα φυσικού αερίου αξίας 600 δισ. δολαρίων νότια της Κρήτης
Αποθέματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης θα μπορούσαν να αποφέρουν στην Ελλάδα 600 δισ. δολάρια τα επόμενα 25 χρόνια, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία έρευνας που παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά τον περασμένο Ιούνιο, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την ύπαρξη των πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, θα μπορούσε να αλλάξει καταλυτικά η μοίρα της Ελλάδας, εκτιμάει το πρακτορείο. Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία βασίζεται σε υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, οι μεγάλες γεωλογικές ομοιότητες μεταξύ της περιοχής νοτίως της Κρήτης και της λεκάνης του Λεβάντε όπου προσφάτως ανακαλύφθηκαν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου που ανήκουν στην Κύπρο και το Ισραήλ, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι και στην Κρήτη μπορεί να υπάρχουν αντίστοιχα μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου.

Διαβάστε περισσότερα Πόσο μεγάλη; Σύμφωνα με τη μελέτη τα αποθέματα φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης θα μπορούσαν να φτάνουν τα 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (Tcm), αρκετά για να καλύψουν τις συνολικές ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έξι χρόνια
. Τα πρώτα αποτελέσματα από τις σεισμολογικές έρευνες που έχει αναθέσει η ελληνική κυβέρνηση αναμένονται στα μέσα του 2013, οπότε και θα γίνουν γνωστές ακριβέστερες εκτιμήσεις για το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Την μελέτη εκπόνησαν οι Αντώνης Φώσκολος, Ηλίας Κονοφάγος και Νίκος Λυγερός, οι οποίοι εκτιμούν ότι τα αποθέματα θα μπορούσαν να αποφέρουν 599 δισ. δολάρια σε διάστημα 25 χρόνων. «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για πολύ συντηρητική εκτίμηση», δηλώνει στο Reuters o κ. Κονοφάγος, του οποίου η εταιρεία Energy Flow είναι άτυπος σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την στρατηγική ενέργειας. Ο κ. Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στην επιστημονική υπηρεσία Γεωλογικών Ερευνών του Καναδά (GSC) εξηγεί ότι οι υποθαλάσσιες εκπομπές μεθανίου και η παρουσία ένυδρου αερίου στο βυθό της θάλασσας αποτελούν ένδειξη μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου. Σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Environmental Science and Engineering υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου ύψους τεσσάρων τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων και αποθέματα πετρελαίου ύψους τριών δισεκατομμυρίων ν βαρελιών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα δαπανάει το 5% του ΑΕΠ σε εισαγωγές καυσίμων, η ανακάλυψη τόσο σημαντικών αποθεμάτων θα μπορούσε να εξαλείψει το δημόσιο χρέος της χώρας και να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ από τις εισαγωγές καυσίμων.

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες σεισμικών ερευνών, η Petroleum Geo-Physical (PGS), η οποία πρόσφατα κέρδισε το διαγωνισμό για να διεξαγάγει έρευνες στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ανέφερε τον Ιούλιο του 2011 στο ελληνικό υπουργείο Ενέργειας ότι η περιοχή νοτίως της Κρήτης είναι πολλά υποσχόμενη. «Η ανάλυση πυρήνων λάσπης για ύπαρξη υδρογονανθράκων υποδηλώνει την παρουσία ενός ενεργού συστήματος υδρογονανθράκων στο βυθό», σύμφωνα με παρουσίαση που έχει στην κατοχή του το Reuters. Παρά τις μεγάλες προσδοκίες, οι γεωλόγοι προειδοποιούν ότι οι εκτιμήσεις από μόνες τους δεν σημαίνουν τίποτε αν οι προσδοκίες δεν επιβεβαιωθούν από γεωτρήσεις.

www.kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ