2012-10-14 15:09:03
Φωτογραφία για Δημήτρης Καζάκης: «Τα αρπακτικά των ΕΟΖ θα μετατρέψουν σε ερείπιο τη Θράκη»
Τι λέει ο γνωστός οικονομολόγος στο ThrakiToday.com για το καθεστώς των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, τα Κέντρα Κράτησης Λαθρομεταναστών και τους “επενδυτές” Στην Ξάνθη βρέθηκε το Σάββατο 13 Οκτωβρίου ο Γενικός Γραμματέας του ΕΠΑΜ και γνωστός οικονομολόγος κος Δημήτρης Καζάκης, που παραχώρησε ομιλία με κεντρικό θέμα τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στο δημοτικό αμφιθέατρο της πόλης.

Κληθείς από την κάμερα του ThrakiToday.com, στο περιθώριο της ομιλίας του, να σχολιάσει το καθεστώς των ειδικών οικονομικών ζωνών (ΕΟΖ) και τις επιπτώσεις που θα έχει η ενδεχόμενη δημιουργία τους στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης ο κος Καζάκης σημείωσε πως «οι ΕΟΖ είναι προϊόν χρεωκοπίας μιας χώρας. Δημιουργείται ένας κράτος εν κράτη όπου δεσμεύεται μια συγκεκριμένη περιοχή και διαμορφώνεται ένα ειδικό καθεστώς και όταν πρόκειται για παραμεθόριο περιοχή σε ειδικό καθεστώς κυριαρχίας».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως αρπακτικά τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται σε καθεστώτα Ειδικών Οικονομικών Ζωνών και οι οποίοι αφήνουν πίσω τους ερείπια
. «Η ΕΟΖ προσελκύει μια ειδική κατηγορία επενδυτών, επενδυτές υψηλής μόχλευσης τους λένε δηλαδή είναι αρπακτικοί που έρχονται να κερδοσκοπήσουν με τους ειδικούς κανόνες που ισχύουν στις ΕΟΖ και αφήνουν πίσω τους ερείπια» υπογραμμίζει ο κος Καζάκης για να συμπληρώσει πως «θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με την άσκηση κυριαρχίας του Ελληνικού κράτους στην περιοχή. Δεν θα βρίσκει δουλεία κανένας σε αυτή την περιοχή με εξαίρεση αυτούς που θα είναι επιλεγμένοι από τους ιδιώτες επενδυτές. Η έννοια του εθνικού δικαίου δεν θα ισχύει σε καθεστώς ΕΟΖ».

Πρόσφατα με αφορμή τη δημιουργία Κέντρων Κράτης Λαθρομεταναστών τόσο στη Θράκη όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ τέθηκε εντόνως το ζήτημα της αξιοποίησης των λαθρομεταναστών, που μεταφέρονται στην περιοχή, ως εργατικό δυναμικό σε υπό δημιουργία καθεστώς των ΕΟΖ στην περιοχή.

«Θα είναι μια μαύρη τρύπα στην παγκόσμια οικονομία και δεν θα ισχύει τίποτα απ’ όσα ισχύουν στις πολιτισμένες κοινωνίες. Θα μπορούν να φέρουν οτιδήποτε εδώ, να μετατρέψουν ολόκληρες περιοχές σε χώρους ταφής υγειονομικών αποβλήτων ή χημικών και τοξικών αποβλήτων» εξηγεί ο κος Καζάκης προσθέτοντας παράλληλα πως «το γεγονός ότι τις στήνουν σε συγκεκριμένες περιοχές έχει να κάνει με τη δυνατότητα να αντλούν εργατικό προσωπικό από την ευρύτερη περιοχή. Όχι τόσο μέσα από την ΕΟΖ όσο από την ευρύτερη περιοχή. Η Θράκη είναι σταυροδρόμι της βιομηχανίας μεταναστών. Σύμφωνα με τον Νόμο 3907/2011 το άρθρο 37 παράγραφος 5 δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης των λαθραίων μεταναστών από τα κέντρα υποδοχής με μια απλή Υπουργική Απόφαση. Δηλαδή να στείλουν τους λαθρομετανάστες να δουλέψουν σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας με όρους θα αποφασίσει το Υπουργείο. Για αυτό και τα κέντρα κράτησης λαθραίων μεταναστών, που τα θεωρώ στρατόπεδα συγκέντρωσης, γίνονται ακριβώς σε περιοχής που πρόκειται ή συζητιέται ότι θα μετατραπούν σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες και δεν είναι τυχαίο αυτό».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Downton Abbey»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Downton Abbey»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ