2012-10-16 14:08:04
Φωτογραφία για ΓΙΑΤΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΛΕΦΤΑΔΕΣ;
ΓΙΑΤΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΠΟΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Γράφει ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης

(από το : euro2day.gr)

Η COCA COLA όπως και η ΦΑΓΕ ανακοίνωσαν ότι μεταφέρουν την έδρα των επιχειρήσεών τους εκτός Ελλάδας. Η COCA COLA στην Ελβετία, και μάλιστα στο Zug, και η ΦΑΓΕ στο Λουξεμβρούργο, που είναι γνωστό Χρηματοπιστωτικό κέντρο στην Ευρωπαϊκή Eνωση.  Επιπλέον, η... 

COCA COLA μεταφέρει τη διαπραγμάτευση των μετοχών κυρίως στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η ΦΑΓΕ δεν είναι εισηγμένη. Δυστυχώς και άλλες μεγάλες ελληνικές εταιρείες που έχουν πάνω απο 50% διεθνείς δραστηριότητεςετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο. Άρχισαν τις ετοιμασίες εδώ και πολύ καιρό.

Επιπλέον, ετοιμάζονται να μετακομίσουν απο την Ελλάδα τόσο οι κύριοι μέτοχοι τους, όσο και άλλοι εύποροι Έλληνες (εφοπλιστές, κ.λπ.) που δίδουν εργασίες σε Ελληνες. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί θανάσιμο πλήγμα για την ελληνική οικονομία. Οι φόροι εταιρικών και φυσικών προσώπων θα πληρώνονται πλέον, μετά την μετανάστευση, στο εξωτερικό, αντί να πληρώνονται στο ελληνικό Δημόσιο, η δε διοικητική ομάδα των ομίλων θα ζει, θα φορολογείται και θα καταναλώνει στο εξωτερικό.


Αλλά ποιοί είναι οι λόγοι που οδηγούν σε αυτή την τραγική για τη χώρα μας έξοδο;

1) Ο πρώτος λόγος που συμφέρει να λέγεται δημόσια από πολιτικούς και επιχειρηματίες, αλλά δεν είναι ο μόνος, είναι η πιστωτική απομόνωση των Ελληνικών επιχειρήσεων είτε με υψηλά επιτόκια, είτε με προκαταβολές για αγορές πρώτων υλών, είτε λόγω της κακής οικονομικής φήμης της χώρας μας, υπο την απειλή αλλαγής νομίσματος και εξόδου απο το ευρώ. 

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν όλες οι εταιρείες που μεταφέρθηκαν ή πρόκειται να μεταφερθούν και τις οποίες γνωρίζουμε. Αυτός ο λόγος, όμως, δεν ισχύει για ναυτιλιακές επιχειρήσεις, που κάποιοι σκέπτονται τη μετεστέγαση, αφού συνεχίζουν να εργάζονται και να χρηματοδοτούνται κανονικά. 

Επίσης δεν ισχύει για εξαγωγικές επιχειρήσεις συγκεκριμένων προϊόντων, αφού είναι εφικτή η χρηματοδότηση των φορτίων καθώς και των αντισυμβαλλομένων. Έχω προσωπική γνώμη διότι έφερα με επιτυχία σε επαφή τέτοια ελληνική επιχείρηση με ευρωπαϊκή τράπεζα.

2) Η διαφθορά του Δημοσίου που απαιτεί «φακελάκια» και η οποία επεκτείνεται σε όλα τα όργανα της διοίκησης, είτε είναι πολιτικά πρόσωπα είτε είναι ανώτεροι υπηρεσιακοί παράγοντες. Ο έλεγχος (που εξαγγέλθηκε προεκλογικά) του «πόθεν έσχες» απο το 1974 καρκινοβατεί. Κανείς δε πιστεύει ότι τα κόμματα που κυβέρνησαν δεν έχουν σε σημαντικές σημερινές θέσεις πρόσθετους επίορκους αξιωματούχους. 

3) Η απειρία, σε κατάλληλες γνώσεις και εμπειρίες, αυτών που καταλαμβάνουν τώρα κυβερνητικές θέσεις παρά την ευχάριστη έκπληξη Σαμαρά, στην αποκατάσταση αξιοπιστίας της χώρας, όπως λέγουν τώρα όσοι προεκλογικά ήσαν δύσπιστοι και συνήθως προέρχονται από τον χώρο της οικονομίας. 

Ακόμα και στη σημερινή κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, καταλαμβάνουν υπουργικούς ήσημαντικούς κυβερνητικούς θώκους συγγενείς ανώτατων κομματικών παραγόντων ή άνθρωποι «επιρροής» μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που μάλιστα έχουν τέτοια δύναμη, λόγω της απειλούμενης οικονομικής κομματικής δυσπραγίας, ώστε μπορούν να αποκλείουν κατά πολύ ικανότερους οι οποίοι είχαν την ατυχία να θεωρούνται (σωστά ή λάθος) «ανταγωνιστές» απο τους ισχυρούς. 

Επειδή αγνοούν τα θέματα γίνονται «συνδικαλιστές» των Υπουργείων τους αφού εξαρτώνται εργασιακά απο άλλους. Στη σημερινή εποχή αυτό δεν έπρεπε να ισχύει αφού άπειρα και ανώριμα πρόσωπα, όπως είναι προφανές, δε μπορούν να σταθούν με αξιώσεις υπέρ της χώρας, έστω και αν έχουν ελπίδα ουσιαστικής προσφοράς κάποτε στο μέλλον. Είναι εντυπωσιακό να ξέρουν την αδυναμία, αλλά να επιμένουν στη διατήρηση προσώπων για λόγους άσχετους με την ικανότητα, όπως άριστα οι ίδιοι γνωρίζουν.

4) Η απειρία των Υπουργών που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται στο ότι απο το 2006 και μετά αντί να υπάρχει ένας φόρος στη πηγή, όπως υπήρχε πριν το 2006, τόσο για τη φορολογία της κάθε επιχείρησης όσο και για τη διανομή μερίσματος χωρίστηκε η φορολογία στη πηγή απο την φορολογία διανομής μερίσματος. 

Και επιπλέον, λόγω των κοινοτικών διατάξεων, με το νόμο 2578/98 άρθρο 11, όποια ξένη μητρική έχει πάνω απο 10% μετοχές σε θυγατρική και κτήση μετοχών πάνω απο 2 χρόνια δεν πληρώνει φόρο διανομής μερίσματος για την θυγατρική της. Σημειώνεται ότι το 25% στην πηγή που υπήρχε, έχει μεγαλύτερη απόδοση για το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με υπάρχουσες μελέτες, απο τον διαχωρισμό του φόρου. 

Οι εταιρείες λοιπόν που μεταφέρονται στο εξωτερικό καθώς και οι ελληνικές θυγατρικές ξένων εταιρειών δε θα καταβάλλουν φόρο διανομής στο ελληνικό Δημόσιο. Οι δε κύριοι μέτοχοι θα μεταφέρουν και αυτοί την προσωπική έδρα τους εκτός Ελλάδας ή θα χρησιμοποιήσουν κατάλληλα επενδυτικά οχήματα. Είναι αναπόφευκτο. 

Είναι σοβαρό οικονομικό λάθος, αλλά ψηφίσθηκε απο τις Κυβερνήσεις και την Ελληνική Βουλή παρά τις γραπτές ενστάσεις του ΣΜΕΧΑ και του υπογράφοντος. 

Για να υπογραμμίσω το εξωφρενικό του τραγικού αυτού οικονομικού λάθους τονίζω ότι αν ένας Ελληνας θέσει τις μετοχές του κάτω από Κυπριακή ή Λουξεμβουργιανή εταιρεία δε θα πληρώσει φόρο διανομής μέχρι τη διανομή, αν ποτέ γίνει. Εάν δε αποφασίσει να γίνει κάτοικος εξωτερικού μετά 5 χρόνια θα διανείμει τα μερίσματα με μηδενικό φόρο ή το πολύ με φόρο 10% αντί του πρόσθετου 25% (+20% στη πηγή). 

Αυτός είναι ο φόρος που πληρώνουν οι Έλληνες αλλά όχι οι ξένοι μέτοχοι. Συγχαρητήρια στους πολιτικούς μας! Και να αναλογιστεί κανείς ότι μεγαλοδημοσιογράφοι κορυφαίων καναλιών χαιρετίζουν το γεγονός ότι εταιρείες δεν μετέφεραν τις έδρες τους σε offshore χώρες, αγνοώντας ότι μόνο με χώρες που η Ελλάδα έχει φορολογικές συμφωνίες μπορεί να επιτευχθεί αυτή η αποτελεσματικότερη μικρότερη φορολογία για ελληνική εταιρεία με ξένους μετόχους. 

5) Ένας ακόμα λόγος είναι το επερχόμενο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ιερή τη διαφύλλαξη του απορρήτου της περιουσίας τους, για προσωπικούς, οικογενειακούς ή/και επαγγελματικούς λόγους. 

Άλλες κατηγορίες συμπολιτών μας που διακινδυνεύουν την περιουσία τους στις παγκόσμιες θάλασσες και κινδυνεύουν απο βαρύτατα περιβαλλοντολογικά πρόστιμα που θα προκαλέσουν υπάλληλοι τους, χωρίς δική τους ευθύνη, δε μπορούν να εξυπηρετηθούν επαγγελματικά και οικογενειακά απο το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που θα επιβληθεί απο το 2013 σε όλους τους Έλληνες φορολογούμενους. Σκέπτονται ή αποφάσισαν τη μεταφορά τους στο εξωτερικό. 

Ένας ακόμα επιπλέον -και σοβαρότατος- λόγος είναι ότι στην Ελλάδα οι λίστες και τα ονόματαδιαρρέουν εντυπωσιακά εύκολα. 

Εάν έρθουν σε γνώση ποινικών τα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλωθούν στις εφορίες, οι απαγωγές παιδιών και γυναικών θα απειλούν τους εύπορους φιλήσυχους πολίτες ή θα δημιουργήσουν ανυπόφορη κατάσταση οικογενειακής διαβίωσης. 

Παρόμοια κατάσταση υπήρχε στην Ιταλία επι «Ερυθρών Ταξιαρχιών» και τότε οι οικογένειες των εύπορων Ιταλούν ζούσαν στο Μονακό και τη Νότια Ελβετία και συναντιώνταν οι οικογένειες αυτές μόνο τα Σαββατοκύριακα. Ο θεσμός των trusts ή fiduciaries που θα μπορούσε να δώσει ενδιάμεση ικανοποιητική λύση, δεν υπάρχει στην Ελλάδα, ενώ με επιτυχία ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

6) Η έλλειψη υπευθύνου πολιτικού προσώπου, είτε υπουργού είτε αναπληρωτή υπουργού, που θα γνωρίζει στην πράξη και θα κατανοεί άριστα τα θέματα των αγορών και για αυτό θα μπορεί να προσφέρει υψηλή προστιθέμενη αξία στην οικονομία, θα επιμελείται την χρηματοπιστωτική ανάπτυξη και τα συμφέροντα του Δημοσίου, στη μεγάλη σήμερα κινητικότητα στον τραπεζικό χώρο, υπο την προϋπόθεση ότι θα έχει τις κατάλληλες γνώσεις και εμπειρίες και τραπεζική ανεξαρτησία, είναι ακόμη ένας επιπλέον παράγοντας μετανάστευσης. 

7) Ο φόβος για επερχόμενες πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές και η μακρά οικονομική αβεβαιότητα είναι ένας πρόσθετος λόγος. Οσοι γνωρίζουν την οικονομία από την πλευρά της πράξης, καταλαβαίνουν ότι στη περίπτωση αναταραχής σε μια χώρα, κάποιες άλλες ωφελούνται. 

Για παράδειγμα, η Αραβική άνοιξη έφερε εύπορους πολίτες είτε στην Τουρκία, είτε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η συνεχιζόμενη οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα μεταφέρει Έλληνες σε κατάλληλα Ευρωπαϊκά κράτη. 

Κερδισμένες χώρες από την κρίση είναι κυρίως η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία, η Φιλανδία και η Ελβετία. 

Γιατί λοιπόν να μη θέλουν να παρατείνουν την κρίση μας αφού οι ίδιες κερδίζουν πρόσθετες καταθέσεις απο Νοτιοευρωπαίους, χαμηλά επιτόκια δανεισμού, φθηνά μυαλά που άλλες χώρες με έξοδα τους δημιούργησαν, χρήματα και έτοιμες μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και επιχειρηματίες που ως γνωστόν αποτελούν την κινητήριο δύναμη μιας οικονομίας; 

* Ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι Πρόεδρος της NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ
tokoskino
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ