2012-10-29 17:52:03
Φωτογραφία για Εκτινάσσεται η ανεργία στη Μαγνησία
Ρεκόρ καταγγελιών συμβάσεων και συρρίκνωσης προσωπικού με τη μέθοδο των «οικειοθελών αποχωρήσεων» καταγράφεται σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ στη Μαγνησία με αποτέλεσμα να ...προοιωνίζεται ένα ακόμη πιο δυσοίωνο μέλλον, το αμέσως επόμενο διάστημα. Την ίδια ώρα η εκ περιτροπής εργασία έχει υποκαταστήσει την πραγματική εργασία ειδικά σε επιχειρήσεις μέχρι 10 άτομα προσωπικό αλλά και σε πολλές βιοτεχνίες μετάλλου.

Οι χαμένες θέσεις εργασίας από καταγγελίες συμβάσεων και οικειοθελείς αποχωρήσεις που δηλώθηκαν στον ΟΑΕΔ από τον Ιανουάριο μέχρι και 30 Αυγούστου προσεγγίζουν περίπου τις 3.000 και φυσικά δεν συνυπολογίζονται στους ήδη άνεργους και αναζητούντες οποιαδήποτε εργασία. Το ποσοστό της ανεργίας όπως εκτιμά το ΕΚΒ μέχρι τέλος χρόνου θα εκτιναχθεί πάνω από το 30%.

Οικειοθελείς αποχωρήσεις αποτελούν πλέον τη «νέα μόδα» συγκεκαλυμμένης απόλυσης που ακολουθούν πολλές επιχειρήσεις με «δόλωμα» λίγες χιλιάδες ευρώ παραπάνω.


Μετά μάλιστα τις αλλαγές που προωθούνται, το ΕΚΒ εκτιμά ότι θα ακολουθήσει «προγκρόμ» απολύσεων αλλά και «κύμα φυγής» από εργαζόμενους, που ούτως ή άλλως θα υποστούν πλέον το «ψαλίδι» στις αποζημιώσεις, στις συμβάσεις αφού ουσιαστικά οι εργοδότες αποκτούν την δυνατότητα να πετούν στον δρόμο εργαζομένους μετά από δεκαετίες απασχόλησης και προσφοράς, έχοντας μάλιστα την διακριτική ευχέρεια να τους καταβάλλουν την αποζημίωση σε δόσεις και χωρίς προκαταβολή!!

«Ο συνδυασμός της μείωσης της οφειλόμενης λόγω απόλυσης αποζημίωσης με τον καθορισμό για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους κατώτατου μισθού χαμηλότερου κατά 20% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό που προβλέπεται για τους υπόλοιπους, θα ωθήσει εργοδότες να απολύουν παλαιότερους μισθωτούς και να προσλαμβάνουν νεώτερους που θα είναι σημαντικά φθηνότεροι και έτσι μειώνεται το κόστος λειτουργίας ενός εργοστασίου ή μίας επιχείρησης» επισημαίνεται από το ΕΚΒ με τον πρόεδρο Θαν. Παπαδημόπουλο να κάνει λόγο για «πρωτόγνωρες διατάξεις που εάν τις αποδεχτούν οι εργαζόμενοι είναι σαν να υπογράφουν την καταδίκη τους».

Το μη χείρον βέλτιστον

Tο τελευταίο διάστημα ωστόσο φαίνεται πως πληθαίνουν οι εργοδότες που χρησιμοποιούν τη μέθοδο της «οικειοθελούς αποχώρησης» για να συρρικνώνουν το προσωπικό της επιχείρησής τους.

Aυτοί που πληρώνουν βέβαια πάλι τα σπασμένα είναι οι εργαζόμενοι και μάλιστα οι ηλικίες από 40 μέχρι 55 ετών.

Η ανασφάλεια, τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται , η ελαστικοποίηση ωραρίων, οι διαθεσιμότητες και οι υποχρεωτικές άδειες αλλά πολύ περισσότερο ο φόβος της απόλυσης που πολλές φορές χρησιμοποιείται έντεχνα από τους εργοδότες για να φορτιστεί ψυχολογικά ο εργαζόμενος και να υποκύψει… υπογράφοντας την οικειοθελή αποχώρησή του, αποτελούν την βασική αιτία... αύξησης των συγκεκριμένων δεικτών. Οι απολύσεις δε μαζί και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις των εργαζομένων ξεπερνούν, σταθερά, τις προσλήψεις νέου προσωπικού που γίνονται τοπικά.

Σαρώνει… η εκ περιτροπής εργασία

Το ίδιο ισχύει και για την εκ περιτροπής εργασία που έχει καταστεί «μόδα» σε πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στο Βόλο. Το τελευταίο διάστημα εκδηλώνονται με μορφή «χιονοστιβάδας» σε επιχειρήσεις μετάλλου με αποτέλεσμα να λειτουργούν απασχολώντας το προσωπικό τους με εκ περιτροπής εργασία.

Αρχικά εκδηλώθηκε και καταγράφηκαν οι πρώτες ρυθμίσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού και του επισιτισμού καθώς και σε επιχειρήσεις τροφοδοσίας και σούπερ μάρκετ.

Εργαζόμενοι και συνδικάτα του Βόλου ωστόσο εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγουν δικαστικά προκειμένου να πετύχουν ανατροπή των αποφάσεων που επιβλήθηκαν για εκ περιτροπής εργασία σε επιχειρήσεις και χώρους δουλειάς, χωρίς προηγουμένως να έχει προηγηθεί διαβούλευση, στο όνομα της οικονομικής κρίσης και της μείωσης της παραγωγικής δραστηριότητας.

Το μέτρο συνιστά μείωση αποδοχών μέχρι και 50% όπως επίσης απώλεια ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, αφού η ρύθμιση ακολουθεί και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Το δρόμο για την αμφισβήτηση του μέτρου άνοιξε απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που δικαίωσε εργαζομένους που προσέφυγαν και οι οποίοι κλήθηκαν να υπογράψουν νέες συμβάσεις που προέβλεπαν εκ περιτροπής εργασία.

Το δικαστήριο έκρινε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση, η χρήση του μέτρου από τους εργοδότες ήταν παράνομη διότι δεν έχει προηγηθεί διάλογος με τους εργαζομένους, δεν είχαν ενημερωθεί για τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης και δεν έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο εναλλακτικών λύσεων.

Στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται πως «οι προϋποθέσεις για την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας είναι αυστηρές και για να εφαρμοστεί πρέπει ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας να είναι πολύ σοβαρός με μόνιμα χαρακτηριστικά, όχι όταν απλώς μια επιχείρηση έχει ταμειακές δυσχέρειες ή όταν υπάρχει άσχημη συγκυρία στην αγορά».

Η εκ περιτροπής εργασία είναι μία από τις μορφές ευέλικτης εργασίας την οποία υιοθετούν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες για να περιορίσουν το εργασιακό κόστος. Κατά την εκ περιτροπής εργασία, ο μισθωτός εναλλάσσεται στην παροχή εργασίας με κάποιον άλλον, ενώ η λειτουργία της επιχείρησης παραμένει συνεχής.

Ειδικότερα, ως εκ περιτροπής απασχόληση ορίζεται εκείνη, που παρέχεται κατά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα ή κατά λιγότερες εβδομάδες τον μήνα ή κατά λιγότερους μήνες το έτος ή και συνδυασμός αυτών κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο. Η διάρκεια της εκ περιτροπής εργασίας δεν επιτρέπεται να ξεπερνάει τους εννέα μήνες ανά έτος.

almyrosinfo.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο Βρούτσης για τη ΔΗΜΑΡ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Βρούτσης για τη ΔΗΜΑΡ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ