2012-10-29 17:47:16
Φωτογραφία για Φλέγεται η Κρήτη λόγω νοτιάδων - Ολοήμερη μάχη των πυροσβεστών
Σε πύρινο κλοιό φαίνεται ότι βρίσκεται η Κρήτη με τους θυελλώδεις νοτιάδες να δοκιμάζουν τις αντοχές των πυροσβεστών που δίνουν μάχη για να περιορίσουν τις φωτιές πριν αυτές πάρουν μεγάλες διαστάσεις.

Αυτή την ώρα τα πύρινα μέτωπα έχουν μεταφερθεί στους Λάκους του Πλατανιά στα Χανιά όπου βρίσκονται 3 οχήματα της πυροσβεστικής με 8 άνδρες ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται άλλη πυρκαγιά στο Καμινάκι του Οροπεδίου Λασιθίου. Και εκεί βρίσκονται 2 οχήματα με 4 άνδρες ενώ στο Σελιη φωτιά εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη με 2 οχήματα με 5 άνδρες να μην εγκαταλείπουν την περιοχή.

Υπό μερικό έλεγχο φαίνεται να έχει τεθεί η φωτιά στο Καστρί Ρεθύμνου όπου βρίσκονται 3 οχήματα με 6 άνδρες ενώ σε πλήρη έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στα Σώματα Ρεθύμνου όπου βρίσκονται 6 οχήματα με 11 άνδρες.

Πολλές μικρές φωτιές 

Ωστόσο εκτός από τις πυρκαγιές αυτές που αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη, από το πρωί οι πυροσβέστες έχουν κληθεί και έχουν σπεύσει σε αμέτρητες μικρές και μεγάλες φωτιές στα βόρεια κυρίως της Κρήτης, όπου φυσούν θυελλώδεις νοτιάδες και η κάθε σπίθα μετατρέπεται με ευκολία σε πυρκαγιά
. Έτσι δυνάμεις πήγαν στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου όπου πρόλαβαν και κάηκαν 4 στρέμματα, στο Φωτεινό Ρεθύμνου όπου κάηκαν 10 στρέμματα, στις Αλόιδες Μυλοποτάμου επίσης 10 στρέμματα, στα Μέσκλα Χανίων 1 στρέμμα, στον Πατσό Αμαρίουόπου κάηκαν 3 στρέμματα, στα Μυριοκέφαλα Ρεθύμνου όπου κάηκε 1 στρέμμα και στιςΛούρες όπου φωτιά εκδηλώθηκε πριν λίγα λεπτά αλλά είναι πολύ μικρή σε έκταση.

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν αναφέρουν ότι πρόκειται για φωτιές που εκδηλώνονται είτε από απροσεξία των πολιτών που δεν εκτιμούν σωστά τις καιρικές συνθήκες, είτε ακόμα και από ορισμένους που δεν αποκλείεται να θέλουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία των καιρικών συνθηκών. Πάντως το όλο σκηνικό έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στις αρχές που ενώ βρίσκονται στην εκπνοή της αντιπυρικής περιόδου έχουν να αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο πρόβλημα πυρκαγιών σε όλο το νησί.

Εκτός από τις φωτιές πάντως η πυροσβεστική έσπευσε σήμερα και σε δύο αφαιρέσεις αντικειμένων, επρόκειτο για σίδερα που έπεσαν το ένα σε μπαλκόνι στην πόλη του Ηρακλείου και το άλλο εκτός πόλης, χωρίς ευτυχώς να πάθει κανείς απολύτως τίποτα.

Μάλιστα τα καιρικά φαινόμενα με τους ισχυρούς ανέμους αναμένεται να επικρατήσουν και αύριο σε όλο ο νησί και πιο συγκεκριμένα αναμένεται μία μικρή πτώση στην ένταση των ανέμων της τάξης των 7 μποφόρ ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι θα καλυτερεύσουν κατά πολύ και τα πράγματα αν κάποιοι δεν συμμορφωθούν. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός εξάλλου ότι σήμερα η πυροσβεστική έκανε ακόμα και προληπτικούς ελέγχους σε κάποιες περιοχές στην προσπάθεια της να προλάβει το κακό.

prismanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ