2012-03-22 13:01:04
Φωτογραφία για Στη σέντρα της τρόικας για τον ΚΒΣ
του Νίκου Καρούτζου

Οργισμένοι είναι σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της τρόικας με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών που είχαν αναλάβει να προχωρήσουν στην κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Ενώ το Υπουργείο Οικονομικών τους έχει διαβεβαιώσει ότι προωθείται η αντικατάσταση του Κώδικα με ένα νέο απλοποιημένο σύστημα, μέχρι στιγμής δεν τους έχουν γνωστοποιήσει επισήμως το σύστημα αυτό το οποίο σημειωτέον ονομάζουν Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών.

Παρ όλα αυτά η τρόικα έχει ήδη στα χέρια της όλες τις διατάξεις του νέου συστήματος και σε συναντήσεις με φορείς διαπιστώνει ότι ναι μεν το νέο σύστημα είναι απλούστερο, αλλά στην πραγματικότητα διατηρεί πολλές διατάξεις που ευνοούν τη διαφθορά και τη συναλλαγή μεταξύ ελεγκτών και φορολογουμένων.

Χαρακτηριστικά έχει διαπιστωθεί ότι διατηρούνται οι λεγόμενες τυπικές παραβάσεις που στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση με την ουσία της φοροδιαφυγής.


Επιπλέον στο νομοθέτημα που παραγωγικοί φορείς έχουν χαρακτηρίσει «ένα μικρότερο έκτρωμα από τον ΚΒΣ» περιλαμβάνονται διατάξεις που απαιτούν σωρεία Υπουργικών Αποφάσεων και Ερμηνευτικών Εγκυκλίων.

Το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε αδυναμία άμεσης εφαρμογής των νέων διατάξεων αλλά και ως εργαλείο για συνεχίσει να λειτουργεί η «φάμπρικα» που λειτουργεί επί χρόνια εντός κι εκτός ΥΠΟΙΚ με την έκδοση βιβλίων και ερμηνευτικών εντύπων από πρόσωπα τα οποία έχουν στενή σχέση με υπηρεσιακούς παράγοντες της διεύθυνσης φορολογίας εισοδήματος.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι στο μνημόνιο ουσιαστικά υπονοείται η αντικατάσταση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με τους Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών τελικά θα υπάρξουν παρεμβάσεις ώστε το τελικό κείμενο να μην έχει καμία σχέση με το πόρισμα της Επιτροπής που συστήθηκε για την κατάργηση του Κώδικα και στην οποία το πάνω χέρι είχαν υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.

Ένα πόρισμα που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την εντολή που έλαβε η Επιτροπή όταν συστήθηκε από τον τότε ΥΠΟΙΚ Γιώργο Πακωνσταντίνου ο οποίος είχε ζητήσει οι νέες διατάξεις να περιλαμβάνονται σε μια κόλλα Α4 και μάλιστα με πλήρη αιτιολόγηση.
axiaplus.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ