2020-08-14 23:23:43
Φωτογραφία για Σκάνδαλο Wirecard: Η κυβέρνηση «βγάζει στη σέντρα» τη ρυθμιστική αρχή
Οι αγοραπωλησίες σε μετοχές της Wirecard από στελέχη της Bafin, της εποπτεύουσας αρχής, εντάθηκαν τους μήνες που προηγήθηκαν της κατάρρευσής της

Στελέχη της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής Bafin, αγόραζαν και πουλούσαν μετοχές της Wirecard και μάλιστα σε μεγάλους όγκους ενώ η εταιρεία πληρωμών κατέρρεε, όπως αποκάλυψε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, ασκώντας εκ νέου κριτική στον οργανισμό εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Όπως μεταδίδει το Reuters η κυβέρνηση απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών του κόμματος των Πρασίνων για το τι έκαναν οι αρχές για να αποτρέψουν τη μεγαλύτερη απάτη στη χρηματιστηριακή αγορά της Γερμανίας, δήλωσε ότι το προσωπικό της Bafin, της αρμόδιας εποπτικής αρχής, είχε επενδύσει σε μετοχές της Wirecard.

Η κατάρρευση της εταιρείας που είχε θεωρηθεί ως ένα εμβληματικό success story της γερμανικής τεχνολογίας και είχε αποτιμηθεί στα 28 δισ. δολάρια, προκάλεσε μεγάλη αμηχανία, με την κριτική να εστιάζει στην προσπάθεια των αρχών για τήρηση αποστάσεων από το σκάνδαλο.


Οι ισχυρισμοί για ατασθαλίες στη Wirecard κυοφορούνται εδώ και χρόνια, αν και η έρευνα των Γερμανών εισαγγελέων επικεντρώθηκε στους επενδυτές και τους δημοσιογράφους που είχαν επισημάνει τις παρατυπίες παρά στην ίδια την εταιρία.

Στην απάντησή του, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι το ένα πέμπτο του προσωπικού της Bafin είχε κάποια επενδυτική δραστηριότητα το 2019 και το 2020 που συνδεόταν με την Wirecard, με το ενδιαφέρον να εντείνεται τους μήνες που προηγήθηκαν της κατάρρευσής της.

Στο διάστημα των 6 μηνών έως τα τέλη Ιουνίου, το 2,4% της επενδυτικής δραστηριότητας του προσωπικού της Bafin αφορούσε στην αγορά και πώληση μετοχών ή παραγώγων της Wirecard, έναντι 1,7% το 2019 και 1,2% το 2018.

Ο Ντάνιαλ Μπαγιάζ εκ των βουλευτών που κατέθεσαν ερωτησεις, είπε ότι οι έλεγχοι αναφορικά με τη συμμόρφωση της Bafin έπρεπε να εξετασθούν, ενώ εξίσου επικριτικοί εμφανίζονται και άλλοι Γερμανοί βουλευτές.

«Το trading με μετοχές της Wirecard από το προσωπικό της Bafin προκαλεί έκπληξη και εγείρει ερωτήματα, όπως ο όγκος των συναλλαγών και αν οι αξιωματούχοι είχαν εμπιστευτικές γνώσεις», δήλωσε ο Φλόριαν Τόνκαρ μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου.

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι η Bafin διέπεται από αυστηρούς ελέγχους ώστε να αντιμετωπίζει τη διακίνηση εμπιστευτικών πληροφοριών, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι η αυξημένη κινητικότητα στις μετοχές της Wirecard δεν ήταν ασυνήθιστη, δεδομένης της αστάθειας τους και τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την εταιρεία. Η ίδια η ρυθμιστική αρχή αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τον περασμένο μήνα, οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν τρία πρώην ανώτερα στελέχη της Wirecard, με την κατηγορία της πλαστογράφισης λογαριασμών της εταιρείας και να της εξαπάτησης των πιστωτών.

Ο πολιτικός αντίκτυπος χτύπησε την πόρτα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ αφού το γραφείο της ανέφερε ότι πρότεινε την εξαγορά κινεζικής εταιρείας από την Wirecard κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Κίνα τον περασμένο Σεπτέμβριο, αν και δεν γνώριζε τις όποιες παρατυπίες εκείνη την εποχή.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ