2012-03-22 15:30:12
Φωτογραφία για Οι ξανθιές ζούσαν υπό τον φόβο του Χίτσκοκ
Ήταν μία ημέρα του Ιανουαρίου 1964. Ο Alfred Hitchcock βρισκόταν πίσω από την κάμερα, με βρωμερή ανάσα κι εκστομίζοντας περίεργα ανέκδοτα. Μπροστά από την κάμερα ήταν η ντελικάτη και πανέμορφη ηθοποιός Tippi Hedren, η τελευταία μίας μακράς σειράς ξανθών καλλονών της μεγάλης οθόνης με την οποία είχε παθιαστεί ο διάσημος σκηνοθέτης στη 40χρονη καριέρα του.

Η Hedren, πρώην μοντέλο και 34 χρονών την εποχή που γύριζαν «Τα Πουλιά» είχε ήδη μία κόρη έξι χρονών, τη Melanie Griffith, ενώ ετοιμαζόταν για τον δεύτερο γάμο της με τον ατζέντη της Noel Marshall.

Ο Hitchcock, 30 χρόνια μεγαλύτερος, αν και το γνώριζε αυτό είχε τόσο παθιαστεί μαζί της που δεν την άφηνε σε ησυχία. Της έκανε συνέχεια σεξουαλικές προτάσεις και επεδίωκε να ελέγχει κάθε στιγμή της ζωής της είτε μπροστά είτε πίσω από τις κάμερες. Η έκρηξη ήρθε όταν ύστερα από την επιτυχημένη εμφάνισή της στο ψυχολογικό θρίλερ του σκηνοθέτη Marnie προτάθηκε για βραβείο νέας καλλιτέχνιδος της χρονιάς. Η ηθοποιός του ζήτησε άδεια για να παραστεί στην τελετή απονομής στη Νέα Υόρκη.


Εκείνος δεν μπορούσε να στερηθεί την παρουσία της ούτε δύο μέρες. Τηλεφώνησε εκ μέρους της στο τηλεοπτικό δίκτυο σε εκπομπή του οποίου θα της έκαναν την απονομή, απέρριψε το βραβείο και ακύρωσε την εμφάνισή της. Εκείνη, αν κι επί δύο χρόνια κρατούσε παγωμένη στάση απέναντί του τόσο στο πρόσωπό του όσο και στις ανήθικες προτάσεις του, τώρα εξοργισμένη ξέσπασε. Τον αποκάλεσε «χοντρό γουρούνι» μπροστά στο συνεργείο. Ο σκηνοθέτης πάγωσε «Έκανε ό,τι δεν επιτρεπόταν να κάνει οποιοσδήποτε» παραπονέθηκε με πικρία. «Αναφέρθηκε στο βάρος μου». Έξαλλη η Hedren ζήτησε λύση του συμβολαίου συνεργασίας τους.

Από εκείνη τη στιγμή ο Hitchcock τη διέγραψε από τη ζωή του, την απείλησε να της καταστρέψει την καριέρα, ενώ απέφευγε ακόμη και να της απευθύνει τον λόγο, εκτός κι αν έπρεπε να της δώσει σκηνοθετικές οδηγίες. Δεν είπε ποτέ ξανά το όνομά της, ενώ αναφερόταν σ’ εκείνο ως «αυτό το κορίτσι».

Το BBC2 θα προβάλει τη δραματική τηλεοπτική ταινία «Το Κορίτσι» βασισμένο σ’ αυτήν τη σχέση, ενώ η Hedren, πλέον 82 χρονών, θα είναι η καλλιτεχνική σύμβουλος της ταινίας. Αποδέχθηκε αυτόν τον ρόλο γιατί όπως λέει είχε μία μόνο επιφύλαξη, ότι «δεν θα με προβάλουν τόσο δυνατή όσο ήμουν κι ακόμη είμαι. Έπρεπε να είμαι εξαιρετικά σκληρή για να πολεμήσω τον Hitchcock. Ήταν τόσο επίμονος και μανιακός, αλλά ήμουν εκπληκτικά δυνατή γυναίκα και δεν υπήρχε περίπτωση να μου πάρει τον καλύτερο εαυτό μου».

Όσον αφορά τον ίδιο τον σκηνοθέτη, χαρακτηρίζεται ως ψυχωτικός, ενώ οι σκοτεινές του φαντασιώσεις εκπληρώνονταν στη μεγάλη οθόνη από τις ξανθιές πρωταγωνίστριές του τις οποίες καταπίεζε και ήθελε πάντα να ασκεί τον έλεγχο. Παντρεύτηκε μία φορά στη ζωή του, ενώ ο γάμος του ήταν σχεδόν λευκός. Αποτέλεσμα ήταν μία κόρη - που ακόμη και ο ίδιος απορεί πώς "συνελήφθη", καθώς δεν του άρεσαν οι μηχανικές κινήσεις του σεξ, ενώ αργότερα δικαιολόγησε το γεγονός ότι δεν έκανε σεξ επειδή ήταν σεξουαλικά ανίκανος.

Η πρώτη του πρωταγωνίστρια, June, είχε ανοικτά καστανά μαλλιά. Ο σκηνοθέτης δεν άντεχε η πρωταγωνίστριά του να μην έχει ξανθά μαλλιά και γι' αυτό επέλεξε ο ίδιος την ξανθιά περούκα κι επιμελήθηκε τις μπούκλες ώστε να είναι ακριβώς όπως του άρεσε. Η ηθοποιός δεν άντεχε με τίποτα τη συμπεριφορά του, όπως και οι υπόλοιπες που ακολούθησαν.

Η πιο διάσημη ηθοποιός που συνεργάστηκε με τον Ηitchcock στην αρχή της καριέρας του ήταν η Jessie Matthews, sex symbol της εποχής. Ωστόσο, ήταν μελαχροινή και δεν "έλεγε" κάτι στον διάσημο - ψυχωτικό - σκηνοθέτη. Επίσης, επειδή ήταν πολύ επιτυχημένη και διάσημη, ο Hitchcock δεν μπορούσε να της επιβληθεί και η συνεργασία τους ήταν... ταραχώδης. Σαράντα χρόνια μετά ήταν ακόμη επιθετικός μαζί της καθώς δεν της συγχωρούσε τον σνομπισμό στο πρόσωπό του.

Αυτή που τον ερωτεύτηκε και προσπάθησε να ξυπνήσει τη σεξουαλικότητα και τον ανδρισμό του ήταν η Ingrid Bergman. Του έκανε σεξουαλικές προτάσεις, προσπάθησε πολύ να τον αφυπνίσει στην κρεβατοκάμαρα, ενώ φημολογείται ότι είχαν μία αποτυχημένη προσπάθεια ερωτικής επαφής. Ήταν και η τελευταία τους. Για την Grace Kelly, μετέπειτα πριγκίπισσα του Μονακό, έλεγε ότι παρά την ντελικάτη εμφάνισή της, ήταν αδηφάγα και πήγαινε με όλους.

Το μεγάλο του πάθος ήταν η Hedren, η οποία όταν του πλήγωσε τον εγωισμό, της κατέστρεψε την καριέρα καθώς με το δίχρονο συμβόλαιο που είχαν, την κρατούσε δεμένη και δεν της επέτρεπε να κάνει άλλες ταινίες.

ΠΗΓΗ: DAILY MAIL GreekzNews
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ