2012-03-22 16:50:48
Φωτογραφία για Φαλάκρα τέλος;
Τα βιολογικά αίτια της τριχόπτωσης και της φαλάκρας στους άνδρες ανακάλυψαν μελετητές στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine.

Κύριος πρόξενος της ανδρικής φαλάκρας είναι η σεξουαλική ορμόνη τεστοστερόνη, στόχος όμως  των ερευνητών ήταν να διαλευκάνουν τους μηχανισμούς που επιτρέπουν στη συγκεκριμένη ορμόνη να προκαλεί την σταδιακή απώλεια τριχοφυίας.

Παρατηρώντας κεφάλια ανδρών με κατά τόπους τριχόπτωση, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η πρωτεΐνη προσταγλανδίνη D συνθάση εμφανίζεται σε αυξημένη ποσότητα στα κύτταρα τριχοθυλακίων όπου υπάρχει απώλεια τριχών. Αντίθετά, η ποσότητά της παρέμεινε σε φυσιολογικά επίπεδα στα κύτταρα περιοχών όπου τα μαλλιά αναπαράγονταν κανονικά.

Σε άλλα πειράματα, μετεμφυτεμένες ανθρώπινες τρίχες σταμάτησαν να αναπτύσσονται μόλις τους δόθηκε η επίμαχη πρωτεϊνη ενώ ποντίκια στα οποία είχε χορηγηθεί μεγάλη ποσότητά της κατέληξαν τελείως φαλακρά.


Μιλώντας στο BBC, ο καθηγητής του τμήματος δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Pennsylvania και επικεφαλής της έρευνας George Cotsarelis δήλωσε πως τα αποτελέσματα της έρευνας «ταυτοποιούν ένα στόχο για την αγωγή κατά της ανδρικής φαλάκρας.

«Το επόμενο βήμα θα ήταν να ψάξουμε χημικές ενώσεις που επηρεάζουν τον συγκεκριμένο υποδοχέα και να βρούμε εάν φράσσοντας τον υποδοχέα μπορούμε να αντιστρέψουμε τη φαλάκρα ή απλώς να την αποτρέψουμε». Οι υποδοχείς είναι μόρια, που συχνά βρίσκονται στην κυτταρική επιφάνεια, και λαμβάνουν εξωτερικές εντολές σχετικές με τη λειτουργία των εκάστοτε κυττάρων.

Στην περίπτωση της φαλάκρας, το πρόβλημα εμφανίζεται όταν η προσταγλανδίνη D συνθάση συνδέεται με τους υποδοχείς των κυττάρων των τριχοθυλακίων. Ο κ. Cotsarelis πάντως δήλωσε αισιόδοξος για την προοπτική αντιμετώπισης της φαλάκρας, τονίζοντας πως υπάρχουν φάρμακα που αφορούν τη συγκεκριμένη σύνδεση ενώ μερικά ήδη βρίσκονται στο στάδιο κλινικών δοκιμών.

πηγή:BBC / skai.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ