2012-03-22 17:00:07
Φωτογραφία για Τρ. Κύπρου: Άλμα σε κεφαλαιακό …κενό
Η πρώτη φετινή έκδοση κεφαλαίων στον τραπεζικό κλάδο ανέδειξε τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέχρι να πετύχουν τους φιλόδοξους στόχους που έθεσε το Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Ο συνδυασμός των ζημιών €1 δισ. που ανακοίνωσε το Φεβρουάριο η Τράπεζα και της διπλής υποβάθμισης της από τους Moody’s αποθάρρυνε πολλούς από τους 82 χιλ. μετόχους της, που επέλεξαν να... μην ασκήσουν τα rights συνολικής αξίας €400 εκ. που εξέδωσε η Τράπεζα.

Ασκήθηκε τελικά το 40% των δικαιωμάτων δίδοντας στη διοίκηση του οργανισμού την ικανοποίηση ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες η Τράπεζα «ενίσχυσε σημαντικά την κεφαλαιακή της θέση».

Στην αβεβαιότητα που περιβάλλει τις προσπάθειες κεφαλαιακής ενίσχυσης του Συγκροτήματος προστίθεται και ο Dmitry Rybolovlev. Ο Ρώσος μεγαλομέτοχος της Τράπεζας φαίνεται να μην εξάσκησε τα rights, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για τις μελλοντικές του προθέσεις αφού η συμμετοχή του μειώνεται από το 9,9% κοντά στο 5%.


Η στάση του Ρώσου χρίζει πολλαπλών ερμηνειών που θα κριθούν μέχρι τα μέσα Ιουνίου, όταν θα λήξει η προθεσμία για διάθεση των μη ασκηθέντων rights. Η μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει τις σημερινές συνθήκες προμηνύει ότι μέχρι τότε το περιβάλλον θα είναι πολύ διαφορετικό από το σημερινό.

Παραμένει ένα κενό στα κεφαλαιακά πλάνα ύψους €240 εκ., που η Τράπεζα θα προσπαθήσει να καλύψει τις επόμενες 60 εργάσιμες μέρες – μέχρι τις 18 Ιουνίου – με τη διάθεση των μετοχών από τα μη ασκηθέντα rights σε επενδυτές που θα επιλέξει η διοίκηση.

Το δεύτερο σκέλος της έκδοσης είχε μεγαλύτερο βαθμό συμμετοχής, αφού αφορούσε την ανταλλαγή των co co bonds με μετοχές. Μετατράπηκαν co co bonds αξίας €434 εκ. έναντι €600 εκ. που ήταν ο αρχικός στόχος και €900 εκ. που είναι το σύνολο των co co bonds.

Με τη μετατροπή η Τράπεζα επιδιώκει τη βελτίωση της ποιότητας του κεφαλαίου, αφού, σε αντίθεση με τα co co bonds οι μετοχές μετρούν ως core Tier 1 για σκοπούς Κεντρικής Τράπεζας.

Η μετατροπή δεν αλλάζει τις κεφαλαιακές ανάγκες που εντόπισε η ΕΑΤ, που ήδη υπολόγιζε τα €900 εκ. των co co bonds στα €1560 εκ. που εκτιμά ότι θα πρέπει να βρει η Τράπεζα για να φθάσει σε core Tier 1 ίσο με το 9%.

Μαζί με τα €160 εκ. που «μάζεψε» η Τράπεζα από τα rights, προκύπτει ένα κεφαλαιακό κενό ύψους €500 εκ. που θα πρέπει να καλύψει η Τράπεζα μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η πώληση της θυγατρικής στην Αυστραλία ενισχύει τα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας κατά €80 εκ. Το υπόλοιπο εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από την κερδοφορία της Τράπεζας και από την αποτελεσματικότερη διαχείριση στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τους κεφαλαιακούς στόχους που έχει θέσει η Τράπεζα. Εντός Απριλίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το ύψος των ζημιών από το PSI. Η Τράπεζα ανακοίνωσε ήδη ζημιές €1,34 δισ. αναγνωρίζοντας στα βιβλία της μείωση 60% στην ονομαστική αξία των ομολόγων. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η Τράπεζα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να είναι «σημαντικά διαφοροποιημένος» όταν οριστικοποιηθεί η επίδραση του PSI.

Είναι για αυτό το λόγο που τα τελικά αποτελέσματα της Τράπεζας ενδέχεται να καθυστερήσουν να ανακοινωθούν – σε σχέση με άλλες χρόνιες, που ανακοινώνονταν το Φεβρουάριο – και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν περί το τέλος Απριλίου. Πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία της Ελλάδας, που επηρεάζει το ύψος των επισφαλειών που αναγνωρίζει η Τράπεζα στο ελληνικό δανειακό χαρτοφυλάκιο των €10 δισ. Η οριστικοποίηση του PSI δημιουργεί ελπίδες για σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά η έξοδος από το φαύλο κύκλο ύφεσης και επισφαλειών δεν είναι ακόμα ορατή.
sofokleous10.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ