2012-03-22 17:45:02
Φωτογραφία για Η νομισματική αντεπίθεση των αναδυόμενων αγορών...
Από το banksnews.gr

Από τις αρχές του χρόνου βρίσκεται πιθανότατα σε εξέλιξη μια νομισματική αντεπίθεση σε ό,τι είχε παλαιότερα φανεί ως μονομερής ‘παγκόσμιος νομισματικός πόλεμος’, καθώς οι αναπτυσσόμενες οικονομίες επιβραδύνουν, η εκτύπωση χρήματος στη Δύση σταματά και τα σημάδια υπερθέρμανσης υποχωρούν από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

Ο τριετής ‘πόλεμος’, όπως είχε αποκαλέσει η Βραζιλία την υποτιμητική νομισματική πολιτική στην οποία είχαν καταφύγει οι προηγμένες οικονομίες μετά το 2008 προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πιστωτικό κραχ, φαίνεται ότι έχει κάνει πλέον τον κύκλο του και η δυναμική του υποχωρεί. Αλλά και η αντίστροφη διαδρομή της υποτίμησης των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών ενέχει τους δικούς της σημαντικούς κινδύνους, που ξεκινούν από την επιρροή στις επενδυτικές αποφάσεις και φτάνουν ως την επιδείνωση της διπλωματίας του εμπορίου.

Αυτό που θα μετρήσει πολύ είναι η επιτυχία της Ιαπωνίας που κατάφερε επιτέλους φέτος να υποτιμήσει το υπερτιμημένο γεν, με νέους γύρους εκτύπωσης χρήματος της κεντρικής τράπεζας – καθώς μπορεί να διαταράξει τις εύθραυστες ισορροπίες της Ασίας. Ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η υποχώρηση του γεν κατά 10% κάτω από τα ψηλά του περασμένου Ιανουαρίου πιέζει ήδη την Κίνα να προχωρήσει σε χειραγώγηση του γουάν κατά τρόπο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και άβολες εκπλήξεις στην Ουάσινγκτον σε μια χρονιά εκλογών. Αν και η Κίνα αποφάσισε να επιτρέψει στο νόμισμα της την ελεύθερη διακύμανση, το γουάν αντί να ενισχυθεί – όπως ζητούσαν η Αμερική και άλλες χώρες – υποχώρησε φέτος, καθώς η οικονομία της Κίνας και τα επίπεδα πληθωρισμού της επιβραδύνουν, το εμπορικό της ισοζύγιο επιδεινώνεται και επιμένουν τα σημάδια της ‘σκληρής προσγείωσης’.

Παρά το ότι το κινεζικό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 10% έναντι των άλλων παγκόσμιων νομισμάτων μέσα στην τελευταία 5ετία, είναι το μοναδικό βασικό παγκόσμιο νόμισμα των αναδυόμενων αγορών που το 2012 κινήθηκε πτωτικά σε σχέση με το δολάριο. Ανακάμπτοντας μετά από ένα κακό 2011, το ρούβλι της Ρωσίας, η ρουπία της Ινδίας, το πέσο του Μεξικό και το ραντ της Σαουδικής Αραβίας έχουν όλα τους ενισχυθεί κατά 5% ως 10% από τις αρχές του έτους.

Το Φεβρουάριο η Κίνα κατέγραψε το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμά της σε μια δεκαετία και εμφάνισε σημάδια επιβράδυνσης της οικονομικής της δραστηριότητας σε πολλούς κλάδους, από τις τιμές των ακινήτων ως τη ζήτηση μεταλλευμάτων και τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Αν η κυβέρνηση του Πεκίνου επιτρέψει ή και προκαλέσει την υποτίμηση του γουάν, καμιά άλλη αναδυόμενη χώρα – και πολύ περισσότερο η Δύση – δεν θα το αγνοήσει.

Οι μακροπρόθεσμες ‘αρκούδες’ των αγορών και ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale Άλμπερ Έντουαρντς θεωρούν ότι είναι άκρως σημαντικό για τους επενδυτές να λάβουν υπόψη τους την πιθανότητα εξασθένησης του κινεζικού γουάν διότι με γενική συναίνεση αυτό το ρίσκο αγνοείται. «Η επιλογή της υποτίμησης του γουάν αγνοείται από τις αγορές με τον ίδιο τρόπο που αγνοείται η πιθανότητα μιας σκληρής προσγείωσης της κινεζικής οικονομίας. Η επιλογή της υποτίμησης πρέπει να λογίζεται μέσα στο παιχνίδι, όσο αδιανόητη κι αν θεωρείται επί του παρόντος», λέει.

Κατά τον Έντουαρντς, η ισχυρή αλληλεξάρτηση των περιφερειακών οικονομιών της Ασίας σημαίνει ότι είναι αδιανόητο να αγνοήσουμε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ασιατικών νομισμάτων. Η ισχυρή πτώση του ιαπωνικού γεν από τα ιστορικά υψηλά του 1995 ως το 1997 υπήρξε ένας από τους βασικούς παράγοντες της καταστροφικής συναλλαγματικής κρίσης της Ασίας και της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος που την ακολούθησε το 1997 και 1998.

Κατά τον οικονομολόγο της ρωσικής τράπεζας VTB Capital, Νιλ Μακ Κίνοκ, όποιος θεώρησε τους ‘νομισματικούς πολέμους’ της προηγούμενης τριετίας ως μια ομαδική προσπάθεια των προηγμένων κρατών να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους ενάντια στις αναδυόμενες αγορές, τώρα έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για το αντίστροφο. Το πιο σημαντικό ωστόσο, τονίζει, είναι πως αν δεις συγκριτικά την αύξηση των μισθών κατά 15% στην Κίνα που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια σε αντιδιαστολή με την πολύ μικρότερη αύξηση των τιμών των αγαθών, τότε ενδέχεται να καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι το γουάν μπορεί να έχει έρθει ήδη σε ισορροπία. «Ίσως να μην είναι πια υποτιμημένο», λέει.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν μπορούν οι επενδυτές να παραμένουν αισιόδοξοι για τις αναδυόμενες αγορές ενώ θα διατηρούν επιφυλάξεις για την Κίνα. Σύμφωνα με έκθεση της UBS, τα hedge funds ακόμα ρίχνουν πολύ βάρος στις αναδυόμενες οικονομίες, ενώ όμως οι προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη βελτιώθηκαν το Μάρτιο, οι προοπτικές για την Κίνα μειώθηκαν.

Τα παιχνίδια με τα νομίσματα θα παίξουν εν τέλει κρίσιμη σημασία. Όπως εκτιμά η UBS, τα τελευταία 10 χρόνια οι κινήσεις των νομισμάτων συνέβαλαν κατά 46% στις συνολικές αποδόσεις τα 7 χρόνια όπου οι συνολικές αποδόσεις, μέσα και οι συναλλαγματικές, ήταν θετικές. Και οι κινήσεις αυτές είχαν τόσο να κάνουν με τις τάσεις του δολαρίου όσο και με τις τάσεις των τοπικών νομισμάτων. Από τις 22 βασικές νομισματικές μονάδες των αναδυόμενων αγορών, οι 11 κατέγραψαν κέρδη άνω του 10% έναντι του δολαρίου. Αν επομένως το δολάριο ενισχυθεί με τη σταθεροποίηση της αμερικανικής οικονομίας και την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, τα στοιχήματα στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών θα γίνουν πιο πολύπλοκα. Η UBS εκτιμά ότι τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών θα είναι καλά στοιχήματα με χρονικό ορίζοντα από 1 ως 3 χρόνια αλλά ενδέχεται να υπάρξουν πολύ σοβαρές διακυμάνσεις. Press-GR
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ