2012-11-09 05:58:03
Φωτογραφία για Κατάρ: Διάσκεψη των συνιστωσών της συριακής αντιπολίτευσης
Εκπρόσωποι των διαφόρων συνιστωσών της συριακής αντιπολίτευσης ξεκίνησαν στη Ντόχα μια διάσκεψη παρουσία Αράβων και διεθνών αξιωματούχων οι οποίοι τους πιέζουν να ενωθούν.

«Πρέπει η συριακή αντιπολίτευση να ξεπεράσει τις διαφορές της και να καταλήξει σε μια συμφωνία για τη διοίκησή της, η οποία θα είναι αξιόπιστη στα μάτια των Σύρων στο εσωτερικό της χώρας και της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ μπιν Χίλι.

Στο ξεκίνημα της διάσκεψης, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Κατάρ και του Αραβικού Συνδέσμου, ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Χάμαντ μπιν Τζάσεμ Αλ Θάνι κάλεσε τους συμμετέχοντες να ενωθούν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και εκπρόσωποι πολλών δυτικών χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, συμμετέχουν στη συνάντηση αυτή μαζί με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ Ελ Αράμπι και τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Αμπντελατίφ Ζαγιάνι.


Η διεθνής κοινότητα εκφράζει την ανησυχία της καθώς η συριακή αντιπολίτευση παραμένει διχασμένη την ώρα που η εξέγερση εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ μπαίνει στον 21ο μήνα της.

Εκτός από εκπροσώπους του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (ΣΕΣ), που συναντώνται από την Κυριακή στη Ντόχα για να εκλέξουν νέο προεδρείο, παρών στη διάσκεψη είναι και ο πρώην πρωθυπουργός της Συρίας Ριάντ Χιτζάμπ ο οποίος αποσκίρτησε τον Ιούνιο.

Αρχικά στη διάσκεψη θα συζητιόταν μια πρωτοβουλία που παρουσίασε ο Σύρος αντιφρονών και πρώην βουλευτής Ριάντ Σάιφ, η οποία έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ, και προτείνει τη δημιουργία μιας «Επιτροπής Εθνικής Συριακής Πρωτοβουλίας», στην οποία θα συμμετέχουν οι διάφορες συνιστώσες της αντιπολίτευσης, και μιας κυβέρνησης στο εξωτερικό.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την Τετάρτη πάντως το ΣΕΣ παρουσίασε μια δική του πρωτοβουλία με στόχο τη συνένωση της αντιπολίτευσης, η οποία προτείνει «τη δημιουργία στα απελευθερωμένα εδάφη ενός εθνικού κογκρέσου 300 μελών, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΣΕΣ, τοπικές επιτροπές που διοικούν τις απελευθερωμένες περιοχές, προσωπικότητες που έχουν αποσκιρτήσει και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός.

«Θα συζητήσουμε τις δύο αυτές προτάσεις και ίσως άλλες, θα προτείνουμε ιδέες ώστε να καταλήξουμε σε μια φόρμουλα που θα ικανοποιεί όλο τον κόσμο», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΣ Άμπντελ Μπάσετ Σάιντα.

Στο μεταξύ το ΣΕΣ, που έχει εκφράσει φόβους ότι θα περιθωριοποιηθεί στο πλαίσιο ενός ευρύτερου οργάνου της συριακής αντιπολίτευσης, εξέλεξε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη νέα διοίκηση στην οποία εκπροσωπούνται έντονα οι ισλαμιστές.

Τα 41 μέλη της νέας γενικής γραμματείας του ΣΕΣ θα εκλέξουν με τη σειρά τους ένα εκτελεστικό γραφείο 11 μελών που θα ορίσει τον διάδοχο του Σάιντα. Η εκλογή του νέου προέδρου αναβλήθηκε για αύριο Παρασκευή.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ