2023-11-05 09:14:25
Φωτογραφία για Τουρκία: Φαρμακοποιός με δράση στα κοινά ο νέος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ο Οζγκιούρ Οζέλ αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στον β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, αφού επικράτησε με 812 ψήφους, έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που έλαβε 536 ψήφους.



Παρόλο που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του CHP, ο Οζγκιούρ Οζέλ, επικράτησε του Κιλιτσντάρογλου στον α' γύρο συγκεντρώνοντας 682 ψήφους, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία για μόνο δύο ψήφους.

Ο Οζέλ ήταν υποψήφιος της πτέρυγας που...



... ζητά «αλλαγή» στο κόμμα, μετά την ήττα του CHP στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου και είχε την υποστήριξη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος των λεγόμενων προεδρικών, που κατήλθε στις εκλογές με το σύνθημα της ανανέωσης, είχε λάβει στον πρώτο γύρο 664 ψήφους.



Σημειώνεται πως, στα 13 χρόνια που είναι πρόεδρος του CHP δεν κατόρθωσε να υπερισχύσει του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τους συνέδρους του κόμματος να φαίνεται πως τελικά επιζητούν την αλλαγή αυτή που υπόσχεται ο Οζγκιούρ.

Το CHP ιδρύθηκε από τον Κεμάλ Ατατούρκ, λίγες μόλις μόνο εβδομάδες πριν ο ίδιος προχωρήσει στην ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας πριν από 100 χρόνια. Πρόκειται για την πολιτική δύναμη που κατ΄εξοχήν εκφράζει σήμερα την κεμαλική ιδεολογία στην Τουρκία που υπεραμύνεται την εκκοσμίκευση της χώρας.

Ποιος είναι ο Οζγκιούρ Οζέλ

Ο Οζγκιούρ Οζέλ γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1974 στη Μαγνησία της δυτικής Τουρκίας.



Είναι φαρμακοποιός στο επάγγελμα, με δράση σε συλλογικά όργανα των φαρμακοποιών στη γενέτειρα του και την Τουρκία.

Από το 2011 εκλέγεται βουλευτής Μαγνησίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CHP από τις 24 Ιουνίου 2015 έως τις 3 Ιουνίου 2023, όταν εξελέγη πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

cnn.gr



farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ