2012-11-09 10:22:43
Φωτογραφία για «Επανάσταση» στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη,
Οι ερευνητές στόχευσαν τους ινοβλάστες που δεν είναι καρκινικά κύτταρα αλλά «κατοικούν» δίπλα στα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη ενισχύοντας την ανάπτυξή τους,

Θεοδώρα Τσώλη 

Η στόχευση μη καρκινικών κυττάρων που ενισχύουν την ανάπτυξη των όγκων επιβράδυνε τη νόσο σε ποντίκια,

Λονδίνο 

Έναν νέο τρόπο ώστε να επιβραδύνουν την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη ανακάλυψαν ερευνητές του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου της Βρετανίας (Medical Research Council, MRC). Για πρώτη φορά οι επιστήμονες που εργάζονται στη Μονάδα του MRC στο Εδιμβούργο επέτυχαν να στοχεύσουν συγκεκριμένα μία κατηγορία μη καρκινικών κυττάρων τα οποία ενισχύουν την ανάπτυξη των όγκων.

Επιβράδυνση του καρκίνου σε ποντίκια

Αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται τα συγκεκριμένα κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες, οι ερευνητές επέτυχαν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη σε ποντίκια. Θεωρούν ότι η νέα προσέγγιση μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας «επανάστασης» στη θεραπεία της νόσου.


Όπως ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών δρ Αξελ Τόμσον «στοχεύοντας τους ινοβλάστες που ελέγχουν την ανάπτυξη του καρκίνου αναμένεται να δημιουργηθούν θεραπείες οι οποίες θα είναι πιο αποτελεσματικές ενώ θα συνδέονται και με λιγότερες παρενέργειες».

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι ενεργοποιώντας γονίδια - «κλειδιά» εντός των ινοβλαστών στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη μειωνόταν σημαντικά το μέγεθος των όγκων στα πειραματόζωα. Όπως μάλιστα σημειώνουν οι επιστήμονες, η συγκεκριμένη μέθοδος φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενη και για τους ανθρώπους καθώς ορισμένα από τα κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα στα ζώα είχαν ληφθεί από ασθενείς με καρκίνο. «Χρησιμοποιήσαμε κύτταρα που είχαν ληφθεί από ασθενείς με καρκίνο ενόσω υποβάλλονταν σε αφαίρεση του όγκου τους. Το γεγονός αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι εάν και όταν προχωρήσουμε σε δοκιμές σε ανθρώπους η προσέγγισή μας θα είναι αποτελεσματική» είπε ο δρ Τόμσον.

Οι ινοβλάστες «κατοικούν» δίπλα στα καρκινικά κύτταρα και, παρότι δεν είναι καρκινικοί οι ίδιοι, ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου.

Τα γονίδια - «κλειδιά»

Ο δρ Τόμσον εξήγησε ότι σε προηγούμενη μελέτη της η ομάδα είχε εντοπίσει ορισμένα γονίδια τα οποία επιτρέπουν στους ινοβλάστες να ελέγχουν την ανάπτυξη άλλων κυττάρων κατά τη διάρκεια του σχηματισμού του προστάτη στο έμβρυο. «Στη νέα μελέτη μας είδαμε ότι ενεργοποιώντας αυτά τα γονίδια στους ινοβλάστες των όγκων μπορούσαμε να μειώσουμε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη στα πειραματόζωα».

Σύμφωνα με τον ερευνητή τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται σήμερα Πέμπτη στο επιστημονικό περιοδικό «Disease Models and Mechanisms» μαρτυρούν ότι είναι δυνατόν με την κατάλληλη παρέμβαση οι «φιλόξενες» για την ανάπτυξη του καρκίνου συνθήκες να μετατραπούν σε… αφιλόξενες.

Μετά από μια δεκαετία στην υπηρεσία των ασθενών

Σε κάθε περίπτωση ο δρ Τόμσον σημείωσε ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρός. «Θα παρέλθουν 10 και πλέον έτη προτού αυτή η προσέγγιση φθάσει στους ασθενείς, ωστόσο πιστεύουμε ότι αποτελεί μια εντελώς νέα οπτική στην αντιμετώπιση της ανάπτυξης του καρκίνου».

Πώς θα μπορούσε όμως να εφαρμοστεί η μέθοδος στον άνθρωπο; Κατά τον ειδικό θα ήταν ίσως πιθανό να χρησιμοποιούνται συνθετικές πρωτεΐνες οι οποίες θα εγχέονται στην κυκλοφορία του αίματος και θα στοχεύουν αποκλειστικώς τους ινοβλάστες στα καρκινικά κύτταρα επιβραδύνοντας ή και σταματώντας τη δραστηριότητά τους.

Aναδημοσιευσα Από Bημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ