2012-11-09 10:45:46
Φωτογραφία για Υπερευαίσθητα τα σαγόνια του κροκόδειλου,
Ενα υπερευαίσθητο σύστημα αφής στο στόμα τους κρύβουν οι κροκόδειλοι σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες,

Ειρήνη Βενιού 

Αντιλαμβάνονται περισσότερα και από τις άκρες των δακτύλων μας,

Νάσβιλ 

Μπορεί οι κροκόδειλοι να χαρακτηρίζονται αστραπιαίοι δολοφόνοι, λόγω των ξαφνικών επιθέσεων στα ανυποψίαστα θύματά τους, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε μπορούν να έχουν τις… ευαισθησίες τους.

Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ, στο Νάσβιλ, προχώρησαν στην ανάλυση των κουκκίδων που έχουν τα γιγάντια υδρόβια ερπετά γύρω από τα σαγόνια τους. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για υπερευαίσθητα σημεία γεμάτα νευρικές απολήξεις, τα οποία ευθύνονται για την αστραπιαία ακρίβεια την οποία χρησιμοποιούν οι κροκόδειλοι στο κυνήγι.

«Τα σαγόνια του κροκόδειλου είναι μοναδικά» εξηγεί ο δρ Ντάνκαν Λιτς, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που παρουσιάζεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Experimental Biology»
. Σύμφωνα με τον ειδικό, οι κουκκίδες αυτές χαρίζουν στα ζώα ικανότητες παρόμοιες με εκείνες της αφής των ανθρώπινων δακτύλων. Όπως υποστηρίζει, ενδεχομένως κάτι τέτοιο να συμβαίνει ακριβώς επειδή τα άκρα του κροκόδειλου είναι υπερβολικά κοντά ώστε να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να αρπάξει τη λεία του.

Με τα «χέρια» στο… στόμα!

Πέρα από το κυνήγι οι κροκόδειλοι χρησιμοποιούν τα σαγόνια τους ακόμη και για «λεπτοδουλειές» όπως π.χ. για το απαλό άνοιγμα των αβγών τους και τη μεταφορά των μικρών τους στο στόμα τους. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι χάρη στα υπερευαίσθητα σημεία γύρω από τα πανίσχυρα σαγόνια τους, τα οποία έχουν μέγιστη πίεση 2.000 psi, οι κροκόδειλοι, οι αλιγάτορες και άλλα μέλη της οικογένειάς τους είναι σε θέση να πραγματοποιούν υπερβολικά υπολογισμένες κινήσεις.

Οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει ως σήμερα να εξηγήσουν τον ρόλο των μαύρων εξογκωμάτων γύρω από το στόμα των συγκεκριμένων ειδών. Μέχρι τώρα, πίστευαν ότι λειτουργούσαν ως υποδοχείς ηλεκτρικού ή μαγνητικού πεδίου, ως πόροι για την παραγωγή υγρού ή ως αισθητήρες των επιπέδων αλμυρότητας του νερού.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν στο εργαστήριο την αντίδραση των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών σε διάφορα ερεθίσματα. Ανακάλυψαν λοιπόν, ότι ενώ τα ηλεκτρικά πεδία και η αλμυρότητα δεν επηρέαζαν τις διακριτές κουκκίδες, το άγγιγμα ήταν εκείνο που φάνηκε να «ξυπνά» το καμουφλαρισμένο σύστημα αφής του στόματος. Η ανάλυση της εσωτερικής δομής των κουκκίδων αποκάλυψε τον τρόπο λειτουργίας τους.

«Γαργαλώντας τα σκουρόχρωμα εξογκώματα με ίνες, είδαμε ότι υπήρχε αντίδραση και μάλιστα σε πιέσεις πολύ πιο μικρής ισχύος από εκείνες που αντιλαμβάνονται τα δάκτυλά μας – ένα αισθητήριο σύστημα το οποίο έχει μελετηθεί ευρέως για τα επίπεδα της ευαισθησίας του» εξηγεί ο δρ Λιτς. «Ανακαλύψαμε ότι στα συγκεκριμένα σημεία υπήρχαν πάρα πολύ εξειδικευμένοι υποδοχείς διαφόρων τύπων, πολλοί από τους οποίους είναι παρόμοιοι με εκείνους που εντοπίζονται στην ανθρώπινη επιδερμίδα».

Aναδημοσιευσα Από Bημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ