2012-11-09 11:02:03
Φωτογραφία για Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα περιλαμβάνει και τα κτίσματα που ανήκουν στην Εκκλησία
Φοροεπιδρομή στα ακίνητα της Εκκλησίας ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών επιβάλλοντας τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα ισχύσει από το 2013 και ...σε κτίσματα που ανήκουν στην Εκκλησία και χρησιμοποιούνται για εμπορικούς και κοινωφελείς σκοπούς.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επιχειρούν να ενοποιήσουν το ειδικό τέλος ακινήτων και το φόρο ακίνητης περιουσίας σε ένα νέο ενιαίο φόρο που θα επιβληθεί στα ακίνητα από το 2013, πιθανώς με κάποιο χαμηλό αφορολόγητο (για μικρά ακίνητα και για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα) και με 8 κλιμακωτούς συντελεστές που θα ξεκινούν από το 0,15% και θα φθάνουν έως το 3% για ακίνητα αξίας άνω των 5.000 ευρώ. Για να επιτευχθεί όμως ο μνημονιακός στόχος της είσπραξης 3 δισ. ευρώ ετησίως από τον συγκεκριμένο φόρο το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επιβάλει τον νέο φόρο σε ακίνητα που ανήκουν στην Εκκλησία και χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς (π.χ. εντευκτήρια, χώροι φιλοξενίας κ.ά.). Όσον αφορά τα εμπορικά ακίνητα που εκμεταλλευτεί η Εκκλησία, θα φορολογούνται με τον νέο φόρο ως επιχειρηματικά ακίνητα. Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρινίζουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, θα απαλλαχθούν και από τον νέο φόρο οι χώροι λατρείας (ιεροί ναοί, μοναστήρια κ.ά.).


Το θέμα έχει πέσει στο τραπέζι της διακομματικής επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο τον καθορισμό του περιεχομένου της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης. Για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης έχει επίσης αποφασιστεί να επιβληθεί φόρος ακίνητης περιουσίας και στα αγροτεμάχια. Το τελευταίο σενάριο που συζητείται είναι να μην απαλλαγεί κανένα αγροτεμάχιο και να φορολογηθούν βάσει της άξιας γης.
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ