2012-11-10 00:31:02
Φωτογραφία για Μια αντιμνημονιακή λαχανοσαλάτα... για ρεκόρ Γκίνες!
«Δε θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη!» Ξέρω... αυτή εισαγωγή θέματος δεν είναι! Αν έδινα εξετάσεις θα έμενα στην ίδια τάξη! Όμως όταν όλα γύρω κατεδαφίζονται, κάνοντας... ένα δυνατό κρότο, περπατάς στο δρόμο και βλέπεις σκυφτά πρόσωπα με αχανές βλέμμα και όλους προβληματισμένους για το μέλλον αυτού του τόπου, και καλείσαι να γράψεις για ανθρώπους που στήνουν γλέντια και χορούς... πώς να μην ξεκινήσεις με ένα δυνατό και, αλήθεια, τόσο επίκαιρο τραγούδι;

Διότι τις τελευταίες ημέρες οι Αγιοβαρβαρίτες, τα άφησαν όλα πίσω τους για να ξεχαστούν κι έβαλαν πλώρη για τα ωραία, για αυτά που θα αναδείξουν τον τόπο τους και για αυτά που θα τους φέρουν όλους πιο κοντά. Ο λόγος για το ρεκόρ Γκίνες που επιχειρούν να κατακτήσουν, για τη μεγαλύτερη λαχανοσαλάτα μήκους 2,5 χιλιομέτρων και βάρους, θεωρητικά 3 τόνων, διότι τόση ποσότητα λάχανου θα κοπεί αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό!

Η προσπάθεια θα γίνει την Κυριακή 11 Νοεμβρίου και οι προετοιμασίες που είναι σε εξέλιξη προδιαγράφουν γλέντι μέχρι αργά το βράδυ!

Η ιδέα για το εγχείρημα αυτό γεννήθηκε πριν δύο χρόνια από το νέο διοικητικό συμβούλιο του πολιτιστικού συλλόγου και η υλοποίησή του είναι ένα στοίχημα για όλους.

"Σκοπός του εγχειρήματος είναι μόνο ένα", αναφέρει στο MadeinCreta o πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Γιάννης Ρογδάκης: Η ανάδειξη των τριών χαρακτηριστικών της Αγίας Βαρβάρας που είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά των Βαλκανίων, όπως τονίζει.

«Η Αγία Βαρβάρα γεωγραφικά βρίσκεται στο κέντρο της Κρήτης. Το μήκος του χωριού είναι 2,5 χιλιόμετρα και αν αναλογιστεί κανείς ότι και οι κάτοικοι είναι 2,5 χιλιάδες –γύρω στις 400 οικογένειες- τότε βάση του πληθυσμού του, είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά των Βαλκανίων - αν όχι το μεγαλύτερο!

Επίσης η περιοχή παράγει αρκετά προϊόντα ενώ το σήμα κατατεθέν της θεωρείται το Αγιοβαρβαρίτικο λάχανο. Με την προσπάθεια που κάνουμε για το ρεκόρ, αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά θέλουμε να αναδείξουμε».

Για αυτό το σκοπό, λοιπόν, οι Αγιοβαρβαρίτες έγιναν μια γροθιά και όταν τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου τους είπαν τη σκέψη τους, με χαρά δέχτηκαν όλοι να βοηθήσουν. Δεκάδες παραγωγοί έκοψαν από τους κήπους τους τα καλύτερα λάχανα και δέχτηκαν να προσφέρουν μέρος της παραγωγής τους. Άλλοι ανέλαβαν να τρίψουν 3 τόνους λάχανα (!) - τόση ποσότητα απαιτείται σύμφωνα με τους υπολογισμούς για τη σαλάτα των 2,5 χιλιομέτρων - και να κόψουν και αρκετή ποσότητα ακόμα για να φτιάξουν οι νοικοκυρές φαγητά με βάση το λάχανο, να κεράσουν και να καλοδεχτούν τους ανθρώπους που θα τους τιμήσουν με την παρουσία τους.

Για το λόγο αυτό εκτός από τον κεντρικό δρόμο του χωριού όπου θα φτιαχτεί η λαχανοσαλάτα για το ρεκόρ Γκίνες, με την παράλληλη έκθεση των τοπικών προϊόντων, όλη η περιοχή θα χωριστεί σε 21 γειτονιές όπου θα στηθεί ένα μεγάλο φαγοπότι ... κόντρα στο πνεύμα των καιρών!

Γύρω στη μία το μεσημέρι της Κυριακής , η σαλάτα υπολογίζεται να είναι έτοιμη και τοποθετημένη πάνω στους κατάλληλα σχεδιασμένους πάγκους ώστε να περάσει το επιλεγμένο συνεργείο και να την καταγράψει.

Αμέσως μετά την καταγραφή των στοιχείων και των φωτογραφιών θα δοθεί το σύνθημα για την άμεση κατανάλωση της σαλάτας από τους παρευρισκομένους πάντα με τη συνοδεία των κερασμάτων που θα υπάρχουν ανά γειτονιά.

Θα ακολουθήσει Κρητικό παραδοσιακό γλέντι στην αυλή της εκκλησίας στο κέντρο του χωριού με το λυράρη Μιχάλη Καρακωνσταντάκη.

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου όλοι οι δρόμοι, οδηγούν, γιατί όχι; Στην Αγία Βαρβάρα.

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ