2012-11-10 17:53:40
Φωτογραφία για Ώρα Μαραθωνίου!
Το καθιερωμένο πλέον ραντεβού, δίνεται για 30ή χρονιά. Η Ελλάδα φιλοξενεί την Κυριακή (11/11) κάποιους από τους κορυφαίους δρομείς, στον Μαραθώνιο της Αθήνας που θα διεξαχθεί στην ιστορική διαδρομή.

Από τον Μαραθώνα ως και το Καλλιμάρμαρο Στάδιο περισσότεροι από 9.000 δρομείς θα γεμίσουν τους δρόμους, συν αυτούς που θα λάβουν μέρος στους αγώνες των 5χλμ και 10χλμ, αλλά και άλλες διαδρομές και θα φτάσουν τους 26.000 συμμετέχοντες.

Ο 30ος Διεθνής Μαραθώνιος της Αθήνας, στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, που γίνεται υπό την αιγίδα της UNESCO είναι γεγονός και μετά από ένα έντονο τριήμερο γεμάτο εκδηλώσεις, ήρθε η στιγμή που όλοι περιμένουν. Στις 09.00 το πρωί της Κυριακής (11/11), θα δοθεί η εκκίνηση του αγώνα, θέλοντας όλοι να βιώσουν την εμπειρία της συμμετοχής στην κλασική διαδρομή, αλλά την επίτευξη του ρεκόρ.

Φαβορί για να σπάσουν την κορυφαία επίδοση που κρατάει από το 2004 ο Στέφανο Μπαλντίνι είναι οι Κενυάτες. Ανάμεσά τους ο νικητής του 2010 Ράιμον που θα προσπαθήσει, όπως και οι υπόλοιποι, να διεκδικήσουν την πρώτη θέση και γιατί όχι και μια επίδοση κάτω από 2.10.55, του Ιταλού.


Με ανάλογο στόχο πάρει μέρος στον αγώνα και ο περσινός νικητής Χαμίντ Ελ Μουαζίζ. Με αξιώσεις θα πάρουν μέρος στον αγώνα οι Πολ Κίπροπ (2:14.09), Τζάφετ Κιπκορίρ (2:10.49), οι Αιθίοπες Μεσφίν Χαϊλού (2:09.50), Τεφέρι Κούρε (2:07.45). Στι γυναίκες, τον πρώτο λόγο θα έχει η περσινή νικήτρια Ελφνέσε Μελάκου Γιάντο από την Αιθιοπία, που είχε τερματίσει σε 2 ώρες 35.35. Ξεχωρίζουν ακόμη η συμπατριώτισσά της Γουορκίτου Γκούρμου (2:29.37), η Ουκρανή Σβετλάνα Στάνκο (2:31.28) και η Λευκορωσίδα Σβετλάνα Κουχάν (2:29.37).

Παράλληλα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα

Παράλληλα με τον διεθνή Μαραθώνιο, θα γίνει και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Ανάμεσα στους 193 δρομείς που έχουν δηλωθεί να πάρουν μέρος στον αγώνα είναι ο περσινός νικητής του πρωταθλήματος Δημήτρης Θεοδωρακάκος (Ολυμπιακός), ο οποίος θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον τίτλο του. Ο στόχος του δεν θα είναι εύκολος δεδομένο του ότι στην ίδια κούρσα θα πάρει μέρος τόσο ο Μιχάλης Παρμάκης (ΑΟ Τρίτων Χαλκίδας), νικητής του 2010, όσο και ο Χριστόφορος Μερούσης (ΦΟ Βροντάδων), ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια αποφάσισε να ρίξει το βάρος του στον μαραθώνιο. Με ενδιαφέρον αναμένεται η συμμετοχή του Γιώργου Καραβίδα (ΑΕΚ), νικητή το 2007 και το 2008, αλλά και του Γιάννη Ζερβάκη (Σητειακός ΑΟ).

Στις γυναίκες, με την Τίνα Κεφάλα να απουσιάζει από τον αγώνα, τον πρώτο λόγο έχει η περσινή νικήτρια Σοφία Ρήγα (Ελ. Βενιζέλος).

Την εκκίνηση του αγώνα θα δώσει ο Γιάννης Σγουρός μαζί τους Μακάου και Μότα.

Κατά κύματα η εκκίνηση

Από το 2010, η γραμμή της εκκίνησης έγινε 14 μ. πλάτος και οι δρομείς θα τοποθετηθούν σε ευθεία συνολικού μήκους 250 μέτρα. Η εκκίνηση θα δοθεί με το σύστημα «Wave start» δηλαδή οι αθλητές θα ξεκινούν κατά κύματα – ανάλογα με τις επιδόσεις τους - και όχι όλοι μαζί.

Το πρώτο block θα αποτελείται από 250 αθλητές που θα είναι οι elite ξένοι και οι αθλητές του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Το δεύτερο block θα στελεχώνεται από δρομείς με τις κατά τεκμήριο 1000 καλύτερες επιδόσεις, ενώ στα υπόλοιπα οι αθλητές θα μπαίνουν ανά 2200 ανάλογα και πάλι με τις επιδόσεις που έχουν δηλώσει, ενώ στο τελευταίο θα ενταχθούν και οι αθλητές του Δυναμικού Βαδίσματος. Για τους τελευταίους η Οργανωτική Επιτροπή έχει ορίσει όριο τερματισμού τις 8 ώρες και έτσι θα πρέπει να έχουν τερματίσει μέχρι τις 5.30 το απόγευμα όταν και ο δρόμος εξ’ ολοκλήρου θα ανοίξει για τους κατοίκους της Αττικής και ιδίως του κέντρου της Αθήνας.

Η εκκίνηση από το πρώτο στο δεύτερο block θα απέχει χρονικά ένα λεπτό, από το 2ο στο 3ο δύο λεπτά ενώ για τα υπόλοιπα θα δίνεται εκκίνηση ανά τέσσερα λεπτά. Με λίγα λόγια θα χρειαστούν 19 λεπτά για να ολοκληρωθεί η εκκίνηση. Έτσι, όταν οι πρώτοι δρομείς θα έχουν περάσει τον Τύμβο του Μαραθώνα και θα εισέρχονται στη Νέα Μάκρη, οι τελευταίοι δρομείς μόλις θα έχουν ξεκινήσει από το Μαραθώνα, δημιουργώντας ανθρώπινη πυκνή αλυσίδα 8 χιλιομέτρων (!), η οποία στη διάρκεια της ημέρας συνεχώς θα επιμηκύνεται κατά μήκος των 42.195 μ. της κλασικής διαδρομής.

www.gazzetta.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έξαλλη η Νικολούλη με τον Alpha
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έξαλλη η Νικολούλη με τον Alpha
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ