2012-11-12 09:39:23
Φωτογραφία για Σήμερα το Εurogroup
Με τους κορυφαίους αξιωματούχους και τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης να τάσσονται υπέρ της άμεσης εκταμίευσης της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, και το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την άλλη, να μην αμφισβητεί τη χορήγηση της δόσης, αλλά να ζητεί περισσότερο χρόνο για την εξέταση των εγγράφων της τρόικας, πραγματοποιείται, απόψε, στις Βρυξέλλες, μια από τις σημαντικότερες συνεδριάσεις του Εurogroup των τελευταίων μηνών.

Είναι η πρώτη φορά ίσως από την εμφάνιση της ελληνικής κρίσης, τον Οκτώβριο του 2009, που δεν θα είναι η χώρα μας εκείνη που θα βρεθεί σε δύσκολη θέση στην αποψινή συνεδρίαση, αφού έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Τώρα είναι η σειρά των εταίρων να τηρήσουν τις δικές τους. Είναι, επίσης, η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται με έντονο τρόπο διάσταση απόψεων μεταξύ των κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωζώνης, όπως του προέδρου του Εurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Ολι Ρεν, με το Βερολίνο και, συγκεκριμένα, με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, που έχει και τον τελευταίο λόγο, βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό της.


Ο κ. Γιούνκερ, πέραν της πολιτικής δήλωσης που αναμένεται να δώσει απόψε στη δημοσιότητα, όπου θα εκφράζεται η ικανοποίηση των εταίρων για την τήρηση -από την πλευρά της κυβέρνησης- των δεσμεύσεων που ανέλαβε, θέλει κάτι περισσότερο, δηλαδή να συμφωνηθεί ένα χρονοδιάγραμμα για τη λήψη συνολικής απόφασης σχετικά με την Ελλάδα. Κι αυτό θα επιδιώξει είτε να αναφέρεται στη δήλωση, είτε να εξουσιοδοτηθεί ο ίδιος να το πει προφορικά στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της αποψινής συνεδρίασης. Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Εurogroup θέλει να κλείσει το ελληνικό ζήτημα μέσα στις επόμενες μέρες, το αργότερο έως το τέλος του μήνα, γιατί γνωρίζει ότι η διαιώνισή του δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην κυβέρνηση και στη χώρα, ενώ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και τις αγορές, οι οποίες, μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ, στις αρχές Σεπτεμβρίου, έχουν εισέλθει σε μια περίοδο ομαλοποίησης. Συνεπώς, ο κ. Γιούνκερ θα ζητήσει από τους εταίρους να κάνουν γρήγορα, γιατί δεν υπάρχει πλέον κανένας απολύτως αντικειμενικός λόγος κωλυσιεργίας. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, τις τελευταίες 10 μέρες, ζητεί άμεσα αποφάσεις για την Ελλάδα. Ο Φινλανδός αντιπρόεδρος επιμένει ότι μπορεί να ληφθούν αποφάσεις και σήμερα -το επανέλαβε άλλωστε την Παρασκευή και ο εκπρόσωπός του-, παρά τις δηλώσεις Σόιμπλε, ότι η Ευρωζώνη δεν είναι έτοιμη ακόμη για αποφάσεις.

Καθυστερεί η τρόικα

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt», ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι, στο σημερινό Eurogroup, δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα, γεγονός που αποδίδει στην καθυστέρηση της έκθεσης της τρόικας. «Προς το παρόν, δεν φαίνεται ότι θα έχουμε την ολοκλήρωση της έκθεσης τη Δευτέρα, δεδομένου ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφιζε χθες για τον προϋπολογισμό», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Εμείς στο Eurogroup και στο ΔΝΤ θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά δεν θα αφήσουμε τους εαυτούς μας να βρεθούν υπό πίεση», τόνισε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την ελληνική κυβέρνηση το πότε θα λάβει η Αθήνα την επόμενη δόση. «Κανείς στην Ευρωζώνη δεν έχει πρόβλημα στο να συμφωνήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά μόνο όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις... κι αυτό εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι «υπάρχει για την Ελλάδα δρόμος εντός Ευρωζώνης, αλλά είναι δύσκολος, διότι πρέπει να καλύψουμε παραλείψεις πολλών ετών... Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους πολίτες της για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». Τονίζει δε ότι «εάν είναι να υπάρξει περαιτέρω βοήθεια των Ευρωπαίων, η Ελλάδα πρέπει να πείσει ότι έχει τη βούληση να ακολουθήσει αυτό το δύσκολο δρόμο».

Παραμονή της Ελλάδας

Την επιθυμία του να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη εξέφρασε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της «Die Welt» ο Γερμανός πρόεδρος, Γιοαχίμ Γκάουκ. «Θα ήταν εντελώς λάθος εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Γκάουκ, ενώ εξέφρασε έντονη δυσφορία για ορισμένες δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδας από ορισμένους Γερμανούς πολιτικούς.

«Ολοι γνωρίζουμε τη συμφωνία της τρόικας»

Στις Βρυξέλλες, δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, θεωρώντας πρόφαση και χωρίς λογική βάση την επιμονή του να έχει όλα τα έγγραφα της τρόικας πριν από τις αποφάσεις. Κι αυτό γιατί όλοι είναι ενημερωμένοι, έστω κι αν δεν υπάρχουν τα τελικά έγγραφα, για το περιεχόμενο της συμφωνίας της τρόικας με την κυβέρνηση, αλλά και για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αλλωστε, όπως τονίζουν, το γεγονός ότι γίνονται συστηματικές διαβουλεύσεις, τις τελευταίες μέρες, σε τεχνοκρατικό επίπεδο μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών, αλλά και με το ΔΝΤ, από μόνο του αποδεικνύει ότι αυτές οι διαβουλεύσεις γίνονται με βάση τις έστω προσωρινές αξιολογήσεις και εισηγήσεις της τρόικας. Με το κλίμα να διαμορφώνεται σαφώς υπέρ της χώρας μας, θα είναι πολύ δύσκολο απόψε για τον κ. Σόιμπλε να στηρίξει την επιχειρηματολογία του, περιορίζοντας τη συνεδρίαση του Εurogroup σε μια απλή έκφραση ικανοποίησης για την τήρηση των δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς. Το θέμα είναι πλέον πολιτικό και η εμμονή του Γερμανού υπουργού στα τυπικά, δηλαδή στην επίσημη παρουσίαση όλων των εγγράφων από την τρόικα πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για την Ελλάδα, δεν θα περάσει εύκολα, γιατί ορισμένοι -και δικαιολογημένα- θα αρχίσουν να υποπτεύονται ότι ο κ. Σόιμπλε έχει κρυφή ατζέντα σχετικά με τη χώρα μας.

Είναι προφανές ότι η επόμενη δόση δεν θα μπορούσε να εκταμιευθεί την επομένη του αποψινού Εurogroup, ακόμη κι αν λαμβανόταν απόφαση, αφού θα πρέπει να δώσουν τη σύμφωνη γνώμη τους επτά κοινοβούλια, γιατί, με την επιμήκυνση και την πρόσθετη χρηματοδότηση προς τη χώρα μας, τροποποιείται η δανειακή συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές. Ωστόσο, αυτό που θα μπορούσε να γίνει απόψε, είναι να υπάρξει χρονικός προσδιορισμός σύγκλησης έκτακτης συνεδρίασης του Εurogroup, είτε με μορφή τηλεδιάσκεψης είτε με φυσική παρουσία των υπουργών, για τη λήψη συνολικής απόφασης. Επιπλέον, όπως διευκρίνισε την Παρασκευή ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, τα έγγραφα της τρόικας θα τα έχουν κατά πάσα πιθανότητα οι υπουργοί πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, οπότε αδυνατίζει ακόμη περισσότερο η επιχειρηματολογία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Γιούνκερ θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια για συγκεκριμένες δεσμεύσεις των εταίρων σχετικά με τη χώρα μας στη σημερινή συνεδρίαση. Για το λόγο αυτόν, έχει βγάλει από την ατζέντα όλα τα άλλα ζητήματα (η στήριξη της Ισπανίας και της Κύπρου θα απασχολήσουν ελάχιστα και υπό μορφή ενημέρωσης τη σύνοδο), αφήνοντας όλο το χρόνο για τη διεξοδική εξέταση του ελληνικού «πακέτου». Αναφορικά με τα επιμέρους ζητήματα του ελληνικού «πακέτου», την Παρασκευή, έγινε συζήτηση στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης, ενώ οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και πριν από την αποψινή συνεδρίαση, στην οποία θα συμμετάσχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Βοήθεια χωρίς κούρεμα

Δεδομένη θεωρεί τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Γιενς Βάιντμαν, καθώς, όπως λέει, «προφανώς η πολιτική αποφάσισε να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας». Την ίδια ώρα, ο κ.Βάιντμαν απέκλεισε το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια δημόσιων πιστωτών. Από την πλευρά του, ο Γιεργκ Ασμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα αποτύχει να μειώσει το χρέος της σε βιώσιμα επίπεδα μέχρι το 2020 με τις παρούσες πολιτικές. Σύμφωνα με τον κ.Ασμουσεν, το χρέος θα ξεπεράσει το 140% του ΑΕΠ το 2020.

Με ονοματεπώνυμο

Στο μεταξύ η τρόικα φέρεται να θέτει ως όρο για τη συνέχιση της βοήθειας στην Ελλάδα μία λίστα με ονοματεπώνυμα προς απόλυση υπαλλήλων στο ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «Η τρόικα αναμένει μέχρι τα τέλη του χρόνου την απόλυση 2.000 εργαζομένων του Δημοσίου και δεν ικανοποιείται πλέον μόνο με αριθμούς, θέλει ονόματα και επώνυμα», σύμφωνα με το περιοδικό, επικαλούμενο κυβερνητικό υπάλληλο με καλή γνώση των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, το δημοσίευμα διέψευσε, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση οι «τυφλές» απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είναι αντισυνταγματικές.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ