2012-11-13 13:59:59
Φωτογραφία για Αγρίνιο: Αναρρωτικές… μπίζνες στο ΙΚΑ - Λαυράκι έβγαλαν οι ελεγκτές κλιμακίου
Ειδικό ελεγκτικό κλιμάκιο ήρθε… και αποχώρησε με κούτες εγγράφων και φακέλων απ’ τις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Αγρινίου.

Οι ελεγκτές που πρόσφατα μετέβησαν στο Αγρίνιο και στο κτίριο του ΕΟΠΥΥ, όπου και οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, φαίνεται ότι… χτύπησαν φλέβα! Στο μικροσκόπιό τους, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, απόλυτα διασταυρωμένες, που έχει στη διάθεσή της η «Συνείδηση», βρέθηκαν οι αναρρωτικές άδειες και η ευκολία με την οποία υπέγραφαν γι’ αυτές συγκεκριμένοι γιατροί. Οι ελεγκτές αποχώρησαν παίρνοντας μαζί τους σειρά εγγράφων και φακέλων προκειμένου να προχωρήσουν σε διασταυρώσεις στοιχείων και, με άνεση χρόνου, να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Είναι πολύ πιθανό βέβαια να μην προκύψει το παραμικρό, και σε καμία περίπτωση δεν θα προκαταλάβουμε το αποτέλεσμα των ελέγχων. Οι πληροφορίες μας όμως φέρουν το ΙΚΑ να εκτιμά πως βρίσκεται ίσως ενώπιων μιας βιομηχανίας αναρρωτικών αδειών Οι ίδιες μάλιστα, καλά πληροφορημένες, πηγές, μας ανέφεραν ότι ανάλογοι έλεγχοι είναι σε πλήρη εξέλιξη αυτή την περίοδο σε αρκετές περιοχές της χώρας και πως σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ήδη εντοπιστεί στοιχεία που επιτρέπουν αναφορές περί «σκανδάλων»
. Η κεντρική διοίκηση του Ιδρύματος θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία αυτά όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι. Για την περίπτωση του Αγρινίου οι πρώτες ενδείξεις έδειξαν πως κάποιοι ασφαλισμένοι… πάρα ήταν φιλάσθενοι και ότι κάποιοι γιατροί αφειδώς έδιναν αναρρωτικές. Εξ ου και η μεταφορά σχετικών εγγράφων για περαιτέρω έλεγχο.

Επί της διαδικασίας σημειώνουμε ότι για να πάρει κάποιος αναρρωτική άδεια ο ασφαλισμένος θα πρέπει να μεταβεί στην υγειονομική μονάδα του ΙΚΑ του τόπου κατοικίας του, να εξεταστεί απ’ τον θεραπευτή γιατρό, ο οποίος δύναται να χορηγήσει μέχρι 15 ημέρες άδεια ανικανότητας, είτε διακεκομμένη είτε συνεχής. Για περαιτέρω άδεια ο ασφαλισμένος, αφού προμηθευτεί παραπεμπτικό απ’ τον θεραπευτή γιατρό, θα εξεταστεί από πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή.

Εάν τώρα ο εργαζόμενος ασθενήσει, διατηρεί αξίωση στο μισθό του ως εξής:

α) Αν έχει συμπληρώσει στον εργοδότη του υπηρεσία μεγαλύτερη των δέκα ημερών, αλλά μικρότερη από έτος, δικαιούται αποδοχές ενός δεκαπενθημέρου.

β) Αν έχει συμπληρώσει υπηρεσία ενός έτους δικαιούται αποδοχές ενός μηνός.

Η παραπάνω αξίωση για δικαίωμα στο μισθό (για δεκαπενθήμερο ή μήνα) αναφέρεται σε κάθε εργασιακό (και όχι ημερολογιακό) έτος.

Αν η ασθένεια του εργαζόμενου διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (από δεκαπενθήμερο ή μήνα) ο εργοδότης δεν υποχρεούται για περαιτέρω καταβολή μισθού.

Όσον αφορά τον υπολογισμό αποδοχών ασθενείας τώρα:

Εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, και η ασθένεια του εργαζομένου κρατήσει ως και 3 ημέρες, η επιχείρηση υποχρεούται να του καταβάλει το 1/2 του 1/25 του μισθού του ή το μισό του ημερομισθίου του για κάθε μέρα απουσίας απ΄ την εργασία του.

Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος ασθενήσει για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ημερών, για πρώτη φορά μέσα στο εργασιακό έτος, τότε για τις 3 πρώτες ημέρες ισχύει ότι και παραπάνω (δηλαδή η επιχείρηση οφείλει να του καταβάλει το 1/2 του 1/25 του μισθού ή το μισό ημερομίσθιο για κάθε μέρα απουσίας από την εργασία του). Από την 4η μέρα, ο αρμόδιος ασφαλιστικός φορέας, στον οποίο είναι ασφαλισμένος ο εργαζόμενος, καταβάλει μία ημερήσια επιδότηση για όλες τις υπόλοιπες ημέρες που είναι ασθενής. Η επιδότηση αυτή ορίζεται απ΄ την ασφαλιστική κλάση και την οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου.

Από την πλευρά της η επιχείρηση υποχρεούται να καταβάλει στον εργαζόμενο, για κάθε μέρα απουσίας του, ολόκληρο το ημερομίσθιο ή το 1/25 του μισθού του, μειωμένο κατά την ημερήσια επιδότηση που χορηγείται από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα.

Όταν ο εργαζόμενος ασθενήσει για διάστημα μεγαλύτερο των 3 ημερών, για παραπάνω από μία φορά μέσα στο ίδιο εργασιακό έτος, η επιχείρηση οφείλει να του καταβάλει ολόκληρο το ημερομίσθιο ή το 1/25 του μισθού του μειωμένο κατά την ημερήσια επιδότηση από την πρώτη μέρα απουσίας απ΄ την εργασία του. Αν όμως η ασθένεια του εργαζόμενου διαρκέσει λιγότερο από 4 ημέρες, τότε ο ασφαλιστικός φορέας δεν καταβάλει την ημερήσια επιδότηση και η επιχείρηση καταβάλει μόνο το 1/2 του 1/25 του μισθού ή το μισό ημερομίσθιο. Το ΙΚΑ για άδεια 15 ημερών υποχρεούται να επιδοτήσει μέχρι και 300 ευρώ.

Στον ιδιωτικό τομέα βέβαια κάποιοι δεν αρρωσταίνουν ποτέ! Γιατί, απλά, δεν μπορούν να αρρωστήσουν!! Υπάρχουν όμως και εκείνοι που εξαντλούν ίσως το σύνολο των επιδοτούμενων ημερών αναρρωτικής άδειας, κάτι όμως που κατά κόρον ή, εν πάση περιπτώσει συχνότερα, συμβαίνει στον δημόσιο τομέα…

Πηγή: εφημερίδα Συνείδηση
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ