2012-11-15 17:00:17
Φωτογραφία για Μονάδες Εντατικής με «λίστα θανάτου»
Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους περιμένοντας στις λίστες αναμονής για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή λίστες... θανάτου, όπως έχουν αρχίσει πλέον να γίνονται γνωστές!

Τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) σοκάρουν! Στη χώρα μας υπάρχουν 540 κλίνες εντατικής θεραπείας, ενώ χρειαζόμαστε τουλάχιστον 1.000. Την ίδια στιγμή, κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού είναι 154, όπως τόνισε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΕΕΘ κ. Απόστολος Αρμαγανίδης.

Οπως εκτιμάται, κάθε χρόνο 4.500 πολίτες χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ. Δεν είναι λοιπόν υπερβολικό ότι το ΕΚΑΒ μόνο στην Αττική δέχεται τουλάχιστον 30 κλήσεις την ημέρα για ΜΕΘ από απεγνωσμένους συγγενείς που ζητούν με αγωνία να βρουν μια κλίνη για το παιδί τους, τη μάνα τους, τον πατέρα τους, είπε ο κ. Αρμαγανίδης: «Και η κατάσταση θα χειροτερέψει το νέο έτος, διότι θα μπει λουκέτο σε περίπου 40-50 κλίνες εντατικής νοσηλείας, γιατί λήγουν δεκάδες συμβάσεις νοσηλευτών» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις των ευρωπαϊκών χωρών σε αριθμό κλινών εντατικής θεραπείας ανά 100.000 κατοίκους. Συγκεκριμένα, αναλογούν πέντε κρεβάτια σε 100.000 κατοίκους, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε τουλάχιστον 11 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους - ενδεικτικά, η Γερμανία διαθέτει 25 κρεβάτια ΜΕΘ, η Ιταλία 12,5 και η Κύπρος 11,4.

Οι ειδικοί σημειώνουν μάλιστα ότι η πρόσφατη οικονομική κρίση ήρθε να εξανεμίσει την όποια πρόοδο είχε σημειώσει η χώρα, αφού επιστρέψαμε σε καταστάσεις που βιώναμε στις ΜΕΘ πριν από χρόνια. Για παράδειγμα, το 2009 είχαν ανοίξει οι μισές από τις 150 κλειστές κλίνες λόγω της πανδημίας της γρίπης, στις οποίες τον επόμενο χρόνο μπήκε και πάλι λουκέτο.

Ιδιαιτέρη προσοχή πρέπει να δοθεί στη μετανάστευση των γιατρών και νοσηλευτών: «Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο και περιζήτητο διεθνώς επιστημονικό δυναμικό, που στη χώρα μας αμείβεται πλέον εξευτελιστικά. Για παράδειγμα, ένας λέκτορας Εντατικής Θεραπείας με 13 χρόνια σπουδών και ειδικότητας, διατριβή και μετεκπαίδευση στο εξωτερικό αμείβεται την ωριαία εφημερία του με το φοβερό ποσό των... 3,8 ευρώ!» είπε ο πρόεδρος.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία «εισάγουν» Ελληνες γιατρούς και νοσηλευτές, αποψιλώνοντας το ελληνικό επιστημονικό προσωπικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία της πατρίδας μας.

Ρίτα Μελά
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ