2012-03-23 14:38:32
Φωτογραφία για ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΜΕΡΚΕΛ
Οι πρόεδροι συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών από 8 ευρωπαϊκές χώρες συναντήθηκαν στο Βερολίνο με την καγκελάριο Μέρκελ. Ανάμεσα τους και ο Γιάννης Παναγόπουλος πρόεδρος της ΓΣΣΕ.

Βγαίνοντας μετά από τη συνάντηση από την καγκελαρία αρκετοί Ευρωπαίοι συνδικαλιστές δήλωσαν εντυπωσιασμένοι για τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετώπισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Ο τρόπος της όμως δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε:

«Η συζήτηση έγινε σε ένα πάρα πολύ ευγενές επίπεδο. Σε επίπεδο πολιτικής όμως, η κυρία Μέρκελ δεν έκανε βήμα πίσω. Εξέφρασε πάντως την επιθυμία να μιλήσει και αυτοτελώς, μόνο με τα ελληνικά συνδικάτα, και εξέφρασε τη διάθεση όπου μπορεί να βοηθήσει»

Ο πρόεδρος των Γερμανικών Συνδικάτων, Μίχαελ Ζόμερ

Εκτός από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, στη συνάντηση συμμετείχαν οι ομόλογοι του από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, την Τσεχία και τη Σουηδία
. Βασικός στόχος των συνδικαλιστών στο Βερολίνο ήταν να βρουν μια κοινή γραμμή πλεύσης, επειδή, όπως παραδέχθηκε ο πρόεδρος των Γερμανικών Συνδικάτων, Μίχαελ Ζόμερ, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κοινή στρατηγική των ευρωπαίων συνδικάτων. Σε αυτό συνέβαλε, όπως υποστήριξε ο κ. Ζόμερ, το γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση είναι διαφορετική για τους εργαζόμενους σε χώρες όπως η Σουηδία και η Γερμανία, και διαφορετική για τους συναδέλφους τους στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα.

Στόχος η αύξηση θέσεων εργασίας

Το κοινό σημείο αναφοράς στο οποίο συμφώνησαν στο Βερολίνο, οι Ευρωπαίοι συνδικαλιστές είναι η προώθηση εκείνων των μέτρων και στόχων που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην αύξηση των θέσεων εργασίας. Το δημοσιονομικό σύμφωνο και η αυστηρή λιτότητα, δήλωσε ο Μίχαελ Ζόμερ, δεν μπορούν να αποτελέσουν από μόνα τους τη λύση των προβλημάτων της ΕΕ. Με αυτήν την άποψη των συνδικάτων φαίνεται να συμφώνησε και η κυρία Μέρκελ.

«Επικράτησε πράγματι ένα πνεύμα συνεννόησης. Η καγκελάριος υπογράμμισε ότι θα κάνει τα πάντα για να υλοποιηθεί κάτι σαν ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανασυγκρότησης με μέσα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Στους Ευρωπαίους πολίτες θα πρέπει να δοθεί προοπτική αντί για μέτρα λιτότητας, περικοπές στους μισθούς και επιθέσεις στην ελευθερία συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το ζητούμενο τώρα είναι να εφαρμοστούν οι υποσχέσεις και στην πραγματική πολιτική».

Αναφορικά με την Ελλάδα, τα γερμανικά συνδικάτα υποστηρίζουν την αναγκαιότητα ενός ''σχεδίου Μάρσαλ'', μια πρωτοβουλία προώθησης επενδύσεων και προγραμμάτων εκσυγχρονισμού.

''Τα δημοσιονομικά μέτρα πνίγουν την οικονομία''

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος επεσήμανε στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι τα “δημοσιονομικά μέτρα πνίγουν την οικονομία” και κλιμακώνουν την ύφεση και την ανεργία:

«Εμείς θέσαμε τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων, αλλά αυτό δεν φαίνεται να την απασχολεί. Παρά του ότι η οικονομία στην Ελλάδα σπρώχνεται σε ύφεση. Ως εκ τούτου δεν νομίζω ότι μπορούμε να προσδοκούμε μια αλλαγή πολιτικής. Όταν της ετέθη το θέμα των αμυντικών δαπανών, απάντησε, ότι δεν σας είπαμε εμείς να έχετε το 6% του κρατικού σας προϋπολογισμού για αμυντικές δαπάνες. Όμως, δεν έδωσε και καμία λύση πως η Ελλάδα θα ξεπεράσει ένα υπαρκτό πρόβλημα ασφάλειας των συνόρων της όταν δεν τα εγγυάται η ΕΕ».

Εκτός από την κυρία Μέρκελ, οι Ευρωπαίοι συνδικαλιστές συναντήθηκαν με Γερμανούς κοινοβουλευτικούς παράγοντες όλων των κομμάτων, αλλά και με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών Φράνς Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι η πρόθεση του κόμματος του είναι η επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου Σταθερότητας έτσι ώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε αναπτυξιακές πολιτικές.

Ας σημειωθεί τέλος, ότι πρόθεση των Ευρωπαίων συνδικαλιστών είναι, αυτού του είδους οι συναντήσεις να συνεχιστούν και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Υπεύθ.σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

D.Welle
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ