2012-11-19 11:33:39
Φωτογραφία για Η μυρωδιά του μπαρουτιού
Οι άλλοτε μυστικές και άλλοτε εμφανείς επαφές της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη κυρίως όσον αφορά στην πυρηνική συνεργασία φαίνεται ότι δημιουργούν εύλογο εκνευρισμό στον πρόεδρο του Ισραήλ Νεντανιάχου ο οποίος  χρεώνεται και με τη σαφή υποστήριξή του στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ρόμνεϋ για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, επιλογή  που ευτυχώς για την Εβραϊκή Κοινότητα μονάχα ένα μικρό ποσοστό των Εβραίων ψηφοφόρων επικρότησε.

Εάν το εβραϊκό λόμπυ στην Αμερική στήριζε ανοικτά τον αντίπαλο του προέδρου Ομπάμα θα δέχονταν ανεπανόρθωτο πλήγμα στο κύρος του και θα γινόταν άμεσος αποδέκτης καχυποψίας μετά και τα περιστατικά κατασκοπίας της ''φίλιας'' Μοσσάντ στο αμερικανικό έδαφος.

 Με ένα τέτοιο φορτίο στο σακίδιό του ο πρόεδρος του Ισραήλ, ακολουθώντας το στρατιωτικό του DNA φαίνεται ότι προσπαθεί να τραβήξει από το μανίκι προς τις επιλογές του την πλήρη αμερικανική υποστήριξη δημιουργώντας τετελεσμένα με μια πιθανή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας ανοικτά την πονηρή αλεπού Νασράλα της Χεζμπολά και εξοργίζοντας τον πρόεδρο Μόσρι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ο οποίος δεν θέλει σε καμία των περιπτώσεων να βρεθεί στο στόχαστρο των σαλαφιστών στην Αίγυπτο
. Εδώ να αναφέρουμε ότι εάν ποιήσει την νήσσαν, ο Αιγύπτιος πρόεδρος κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί από ελλιπής έως δειλός για την ηγεσία μιας τόσο μεγάλης χώρας όπως η Αίγυπτος, στα μάτια του αραβικού κόσμου.

Τον βλέπουμε λοιπόν να σηκώνει το γάντι προς το παρόν σε διπλωματικό επίπεδο μα και να μην αποκλείει ακόμα και στρατιωτικά αντίμετρα, γεγονός που θα τον καταστήσει ηγετική πολιτική και θρησκευτική φυσιογνωμία στα πρότυπα του Νάσερ για ολόκληρο το αραβικό έθνος σακατεύοντας την υπέρμετρη φιλοδοξία Ερντογάν  γι αυτή τη θέση. Από την άλλη όμως μια τέτοια στρατιωτική εμπλοκή θα έφερνε καθαρά τους Αμερικάνους στο παιχνίδι στο πλευρό του Ισραήλ ενδυναμώνοντάς το αποφασιστικά. Ο πρόεδρος Νεντανιάχου γνωρίζει καλά ότι, μπορεί η διπλωματία να αφήνεται στα χέρια των πολιτικών όμως κατ' ουσίαν η  διαμόρφωση των κανόνων ισχύος εξαρτάται από το στρατιωτικό πλεονέκτημα το οποίο πηγάζει από την ίδια τη φύση του ανθρώπινου όντος στον ατέρμονα αγώνα του για επικράτηση. Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια σκληρή παρτίδα πόκερ όπου είναι επισφαλές να κρίνεις ποιος μπλοφάρει και ποιος παίζει όντως τα ρέστα του.

 Εάν αναγνώσουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι αναδιανομής ισχύος κι ενός νέου καταμερισμού δυνάμεων όπου πίσω κρύβονται τα μεγαλεπίβολα σχέδια της Ρωσίας, της Αμερικής και της Κίνας, τότε λαμβάνοντας κατά νου την έξη των λαών της περιοχής προς τη βία, ελοχεύει ο κίνδυνος ενός αστάθμητου παράγοντα που θα οδηγήσει σε οδυνηρές καταστάσεις. Οι εποχές που οι νέοι στο Ισραήλ φορούσαν t-shirts που έγραφαν ''don't worry America, Israel is here'', έχουν παρέλθει κατά τα φαινόμενα και οι αναλυτές δεν μπορούν να παραβλέψουν πλέον το γεγονός ότι το εμπορικό ισοζύγιο ανάμεσα σε Ρωσία και Ισραηλινό κράτος ανθεί και ποταμοί ρώσικων διαμαντιών εξάγονται προς τη χώρα του Δαυίδ.

Τέλος, θα ήθελα να εστιάσω στο ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα κάθε άλλο παρά μακριά βρίσκονται από το τραπέζι αυτού του σκληρού πόκερ βρίσκονται. Τώρα περισσότερο από ποτέ οι ηγεσίες των δύο ελληνικών χωρών θα πρέπει να αποβάλλουν τα φοβικά τους σύνδρομα και να κοιτάξουν κατάματα τους βιαστές της εθνικής τους αξιοπρέπειας στηριζόμενες στο γεωπολιτικό πλεονέκτημα. Οσο υποκειμενικός και δοτός κι αν είναι ένας δυτικός αναλυτής δεν μπορεί να παραβλέψει ότι μια γενικευμένη λαϊκή εξέγερση λόγω της ασφυκτικής λιτότητας θα μπορούσε να σπρώξει τα πολιτικά πράγματα σε λύσεις εκτός του δυτικού μαντριού ρίχνοντας τα δύο ελληνικά κράτη στην αγκαλιά της ομόδοξης Ρωσίας και της Κίνας. Δεν συμφέρει κανένα σοβαρό άνθρωπο στη Δύση να αντιμετωπίζει με απρέπεια τον Ελληνισμό διότι η δημιουργία και μόνο ρωσωκινεζικών βάσεων στα ελληνικά νησιά θα άλλαζε άρδην το γεωστρατηγικό χάρτη στη Μεσόγειο και στην απρόβλεπτη Μέση Ανατολή.

Αντώνης Μαρινάκης

Αναλυτής
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ