2012-03-23 15:43:45
Φωτογραφία για Η χαρά του ληστή και του εκβιαστή!
Ομόφωνα ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή η πρόταση νόμου του Απόστολου Κακλαμάνη και 74 ακόμα βουλευτών, με την οποία τροποποιείται ο νόμος περί «πόθεν έσχες».

 Κι ενώ στις διατάξεις περιλαμβάνεται η πανθομολογουμένως θετική και ριζοσπαστική πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για αναδρομικό έλεγχο από το 1974 των δηλώσεων «πόθεν έσχες» όσων άσκησαν εξουσία προκειμένου να. καταδειχθεί αν κάποιος πλούτισε από τον πολιτικό του βίο, εν τέλει μια άλλη πρόβλεψη απειλεί να προκαλέσει σοβαρότατες παρενέργειες. Και τούτο διότι ανάμεσα στα άλλα το νομοσχέδιο επιτάσσει και την υποχρεωτική ανάρτηση στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής των δηλώσεων «πόθεν έσχες» όλων όσοι υποχρεούνται να υποβάλουν σχετική δήλωση.

Το θέμα που εγείρεται είναι μείζον και το παραδέχτηκαν στο περιθώριο της συζήτησης στην Ολομέλεια ακόμα και βουλευτές, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να ταυτίζονται με τον βουλευτή και τον υπουργό οι υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες και εργαζόμενοι, κυρίως όσοι δεν ασκούν εξουσία. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα αυτοί που «είδαν» πίσω από τη συγκεκριμένη πρόταση την απέλπιδα προσπάθεια ορισμένων στην κρίσιμη τούτη ώρα να διαχυθούν οι ευθύνες του πολιτικού κόσμου προς πάσα κατεύθυνση επί δικαίους και αδίκους.


Η δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» δεκάδων χιλιάδων ονομάτων με τα πλήρη και αναλυτικά περιουσιακά στοιχεία τους στο Διαδίκτυο, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά σε πηγαδάκι στη Βουλή, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει (και δη σε περίοδο έξαρσης της εγκληματικότητας) τη «χαρά του ληστή και του απαγωγέα», ο οποίος χωρίς κανέναν κόπο θα είναι σε θέση να εντοπίζει υποψήφια θύματα. Κι αυτό γιατί εν αντιθέσει με τους πολιτικούς και ελαχίστους εκ των υπολοίπων, η μεγάλη πλειοψηφία των υπόχρεων υποβολής «πόθεν έσχες» δεν φυλάσσονται από αστυνομικούς. Το παράδειγμα μάλιστα κάποιου ιδιώτη που έχει από την οικογένειά του σημαντική περιουσία και η δήλωσή του θα είναι προσβάσιμη στον καθένα με ό,τι αυτό συνεπάγεται δεν μπόρεσε κανένας από τους βουλευτές να το αντιμετωπίσει. Με έναν πρόχειρο μάλιστα υπολογισμό ο αριθμός των δηλώσεων που θα πρέπει να αναρτηθεί στο σάιτ της Βουλής, αν εφαρμοστεί ο νόμος, πλησιάζει τις 15.000. «Θησαυρός» για κάθε επιτήδειο. Στις 17 συνολικά κατηγορίες υπόχρεων περιλαμβάνονται, εκτός από τους πολιτικούς, στελέχη των υπουργείων, μετακλητοί υπάλληλοι, αιρετοί και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημόσιοι υπάλληλοι που μετέχουν σε επιτροπές αναθέσεων και προμηθειών, δικαστικοί λειτουργοί, γιατροί, τραπεζικά στελέχη, εκδότες, μέτοχοι εταιριών μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφοι οποιασδήποτε ειδικότητας.

Κοινή παραδοχή πάντως όλων των ομιλητών, αν και η συζήτηση έγινε σχεδόν προ κενών εδράνων, ήταν ότι για πρώτη φορά τα κόμματα στέλνουν ένα θετικό μήνυμα στην κοινωνία, θεσπίζοντας έναν τόσο αυστηρό έλεγχο όλων όσοι έχουν διαχειριστεί ή διαχειρίζονται τη δημόσια περιουσία του τόπου. Πέρα όμως από τον έλεγχο με τον οποίο δεν έχει πρόβλημα κανένας -αντιθέτως είναι επιβεβλημένος, όπως και οι αυστηρές ποινές για τους παραβάτες-, το θέμα της δημοσιοποίησης φαίνεται ότι θα απασχολήσει σύντομα τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

Εφημερίδα Δημοκρατία.
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ