2012-11-19 23:51:03
Φωτογραφία για Συνέχεια στη δίκη για το Μαρί
Με την κατάθεση και αντεξέταση επτά μαρτύρων κατηγορίας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, που συνεδρίασε στη Λάρνακα, συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.

Ο αντισυνταγματάρχης Πυροβολικού, προϊστάμενος του γραφείου Εθιμοτυπίας στο Υπουργείο Άμυνας Ανδρέας Τυρίμος κατέθεσε ως ο 40ος μάρτυρας και σε κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία στις 27/7/2011 ανέφερε ότι ο Υπουργός Άμυνας του ζήτησε να βοηθήσει τον Ταξίαρχο Θεοφάνους να τυπώσει φωτογραφίες που λήφθηκαν από το φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο στις 6/7/2011.

Ακολούθησε η κατάθεση του 41ου μάρτυρα κατηγορίας, του επιλοχία Στέλιου Στυλιανού, ο οποίος εργάζεται ως φωτογράφος – κινηματογραφιστής στο Γραφείο Τύπου και Εθιμοτυπίας του ΥΠΑΜ. Στην κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία στις 27/7/2011 ανέφερε ότι στις 6/7/2011 έλαβε τηλεφώνημα από τον αντισυνταγματάρχη Τυρίμο ο οποίος ήθελε να τυπώσει φωτογραφίες αλλά υπήρχε μελάνι μόνο για το τύπωμα μόνο 8-10 φωτογραφιών, από τις 80 συνολικά που υπήρχαν
. Ο Ταξίαρχος Θεοφάνους που του πήρε το USB του ανέφερε ότι οι φωτογραφίες ήταν απόρρητες και ο μάρτυρας είπε ότι θα τις έσβηνε από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του μόλις τις τύπωνς, κάτι που έκανε τελικά. Τυπώθηκαν περίπου 12 φωτογραφίες στις οποίες υπήρχαν αρκετά εμπορευματοκιβώτια το ένα πάνω στο άλλο, ενώ σε μία υπήρχε ένα φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο με ίχνη από καμένη ύλη.

Ο Πυροσβέστης της ΕΜΑΚ Αντώνης Ξενοφώντος κατέθεσε ως ο 42ος μάρτυρας κατηγορίας και σε κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία στις 24/7/2011 ανέφερε πως δεν είχε ιδέα για τα εμπορευματοκιβώτια ούτε γνώριζε οτιδήποτε για την επιθεώρηση της 6/7/2011. Ωστόσο στις 22/7/2011 έγινε μια σύσκεψη στην ΕΜΑΚ όπου ο διευθυντής της Ανδρέας Λοϊζίδης ανέφερε: «Εβάλαν μας μια πόμπα». Αναφέρθηκε επίσης στη συνομιλία που είχε με τον πυροσβέστη Ανδρέα Παπαδόπουλο στις 11/7/2011 που του είχε πει ότι καίγονται τα πάντα. Ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ακόμα, σύμφωνα με το μάρτυρα, πως εισήλθε στη ναυτική βάση και πήγαινε να δει τι γινόταν με την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στα εμπορευματοκιβώτια, όταν σημειώθηκε η έκρηξη.

Αντεξεταζόμενος από τον Θανάση Κορφιώτη, συνήγορο υπεράσπισης του Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη, ο μάρτυρας είπε πως στη σύσκεψη της 22/7/2011 ένας πυροσβέστης ρώτησε έντονα τον υποδιοικητή της ΕΜΑΚ Γιώργο Δημητρίου αν τον ενημέρωσε ή όχι ο κ. Λοϊζίδης για τα εμπορευματοκιβώτια. Ο Δημητρίου είπε «με ενημέρωσε. Μου είπε ‘εβάλαν μας μια πόμπα’. Δεν ήταν κάτι το επίσημο, δεν υπήρχε κανένα άλλο σχόλιο».

Ο Σπύρος Σπύρου, Επικελευστής στη Διοίκηση Ναυτικού, κατάθεσε στο δικαστήριο ως ο 43οςμάρτυρας και σε κατάθεσή του στην Αστυνομία που έδωσε στις 21/7/2011 ανέφερε πως είδε τα εμπορευματοκιβώτια αρχικά όταν βρίσκονταν στην πλατεία της ναυτικής βάσης και όχι στην τελική τους θέση. Πρόσθεσε ακόμα ότι στις 6/7/2011 έγραφε τη συνήθη ενημέρωση της Υπηρεσίας και σ’ αυτήν ανέφερε πως η φύλαξη του φορτίου συνεχιζόταν, ότι στις 4/7/2011 υπήρχε υπερβολική παραμόρφωση σε ένα εμπορευματοκιβώτιο από δυνάμεις που προέρχονταν από το εσωτερικό του και πως στις 6/7/2011 θα γινόταν επιθεώρηση στο συγκεκριμένο εμπορευματοκιβώτιο.

Ο συνταγματάρχης Διοίκησης Μηχανικού στο ΓΕΕΦ Χρήστος Μιχαήλ κατέθεσε ως ο 44ος μάρτυρας κατηγορίας και σε κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία στις 29/7/2011 ανέφερε πως είχε παρευρεθεί στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 12/2/2009 στο Υπουργείο Άμυνας στην οποία συζητήθηκε η εκφόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων στη ναυτική βάση στο Μαρί και η δημιουργία τσιμεντέντιας βάσης για την τοποθέτηση τους. Το θέμα ήταν κατεπείγον, πρόσθεσε ο μάρτυρας και ανέφερε ότι οι διαστάσεις της βάσης καθορίστηκαν από το συνταγματάρχη Γιώργο Γεωργιάδη της ΔΥΠ.

Ο μάρτυρας είπε επίσης ότι το πρωί της 8/7/2011 του τηλεφώνησε ο Υπαρχηγός του ΓΕΕΦ Σάββας Αργυρού, τον ενημέρωσε για το φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο και του ζήτησε να εξευρεθεί τρόπος για ράντισμα των εμπορευματοκιβωτίων. Πρόσθεσε πως η Εθνική Φρουρά δεν δαπανά ούτε ένα σεντ χωρίς την έγκριση του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΑΜ, σημείωσε ότι δεν γνώριζε πόσα ήταν και τι περιείχαν τα εμπορευματοκιβώτια, ενώ ουδέποτε ρωτήθηκε για την επικινδυνότητα του φορτίου, ούτε είναι αρμοδιότητα του.

Αντεξεταζόμενος από τον Ευστάθιο Ευσταθίου, συνήγορο υπεράσπισης των Κώστα Παπακώστα, Ανδρέα Νικολάου και Χαράλαμπου Χαραλάμπους, ο κ. Μιχαήλ είπε πως ένα στέγαστρο για τα εμπορευματοκιβώτια θα απαιτούσε μήνες διαδικασιών. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει η εκ των υστέρων έγκριση δαπάνης και ένα κατεπείγον έργο, κάτι που ο ίδιος έχει κάνει ορισμένες φορές.

Ο Νίκος Λογγίνος, Υπεύθυνος της Σχολής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κατέθεσε ως ο 45οςμάρτυρας κατηγορίας. Αντεξεταζόμενος από τον Ευστάθιο Ευσταθίου συνήγορο υπεράσπισης των Κώστα Παπακώστα, Ανδρέα Νικολάου και Χαράλαμπου Χαραλάμπους, ο μάρτυρας είπε ότι ιεραρχικά ο αρχαιότερος πυροσβέστης είναι και επιχειρησιακά υπεύθυνος του επεισοδίου.

«Εγώ ως αξιωματικός δεν δίνω ποτέ οδηγίες πριν πάω και παραλάβω επίσημα το επεισόδιο. Υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να αλλάξουν και εγώ δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη του επεισοδίου στην πορεία, δηλαδή καθ’ οδόν» είπε. Πρόσθεσε ακόμα ότι από τη στιγμή που φτάσει στο επεισόδιο ένας ανώτερος, δώσει επίσημα άφιξη και αυτή καταχωρηθεί στο ημερολόγιο του σταθμού, τότε αναλαμβάνει και επίσημα το επεισόδιο.

Ο Κυριάκος Κυριάκου, αστυνομικός στο ΤΑΕ Λάρνακας κατέθεσε ως ο 46ος μάρτυρας κατηγορίας και σε κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία στις 22/7/2011 ανέφερε ότι στις 11/7/2011 γύρω στις 05.05 ενημερώθηκε ότι υπάρχει φωτιά στη ναυτική βάση στο Μαρί. Πρόσθεσε ότι ενώ βρισκόταν με άλλους αξιωματικούς της Αστυνομίας σε δύο αυτοκίνητα στον αυτοκινητόδρομο καθ’ οδόν προς το Μαρί, σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από τη Χοιροκοιτία αντελήφθηκε τεράστιο μαύρο καπνό σαν μανιτάρι που όσο περνούσε η ώρα μεγάλωνε. Ο δρόμος ήταν γεμάτος με χώματα, κλαδιά και φύλλα δέντρων. Ανέφερε ότι με την άφιξη του στη ναυτική βάση πήρε οδηγίες να μεταφέρει στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας τον Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη, ο οποίος ήταν τραυματισμένος στο πρόσωπο. Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη στις 09.00 το πρωί.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ